• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Altar (Sunak) Nedir? Antik Roma’da Altar

Altar, özellikle Antik Roma’da tanrıya sunu yapmak amacıyla, üzerinde kurban kesilen, kurban kanlarının akıtılması için bir deliği olan taştan yapılmış dini öğelerdir. bu yapılar daha çok tapınakların yakınında, agoralarda ya da evlerde bulunurdu. masaya benzeyen yapılardır, yuvarlak veya dikdörtgen şeklindedirler.

klasik döneme ait altarlar oldukça gösterişli yapıya sahiptir. aynı şekilde Hellenistik dönem altarları da süslü ve anıtsal yapılardır. buna en iyi örnekler Bergama’da yer alan Zeus Altarı ile Priene’deki Athena altarlarıdır. altarların en eski örnekleri Estrüsklere ait olanlardır. geniş bir zemin üzerine oturtulmuş olan bu altarların üst tarafında kurbanın kanı için tekne gibi bir oyuk ve kanların akması için bir delik bulunurdu.

Eski dönem insanları savaş, düğün gibi önemli işleri yapmadan önce ya da tamamladıktan sonra tanrılara çeşitli hayvanlar kurban ederlerdi. Bu, bir nevi tanrılara teşekkür niteliğindeydi.

Antik dönem dışında Hıristiyan ve Musevilikte de önemli bir yer teşkil eden altarlar sadece dini yönden değil aynı zamanda mimari yönden de önemli yapılardır. Tanrılara kurbanların adandığı bu yapılar, eski dönemlerde dinlerin özelliklerini, insanların inançlarını, dini geleneklerini aydınlatması açısından da önemlidir.

Son Yorum
  1. Muammer
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü