• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Evlilik Yaşı Hesaplama? Evlilik Yapmaya Uygun mu?

Evlilik Hesaplama Formu
Temizle

Warning: Undefined variable $get in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/hesaplamalar/19-evlilik-hesaplama/index.php on line 222

Evlilik Hesap Makinesi

Evlilik iki insanın ve iki ailenin birleştiği bütün olduğu kutsal bir kurumdur. En küçük sosyal birim olan aile bu kurum sayesinde oluşur. Hem medeni hukuk hem de dini yönden desteklenen evlilik kurumu ve bu kurumun oluşturulması için gerekli bir takım kriterler vardır. Bu kriterler şunlardır;

Evlilik Kriterleri

Evlilik kurumunun yani ailenin temelinin sevgiye dayanması, arada kuvvetli bir sevgi bağını olması gereklidir. Evlilik kararı veren çiftin mutluluklarının uzun süreli olması ve gelecek nesilleri iyi yetirebilmeleri için pek çok noktada birbiri ile denk olmaları, aile ve kültür yapılarının birbirine uyması gerekir. Benzer kültürlerden yetişen ve gerçek aile sevgisi alan kişilerin evlilikleri de başarılı ve mutlu olur.

Birbiri ile uyumsuz yapıdaki çiftler arasındaki evlilikler ne kadar arada aşk da olsa yıpranmaya meyillidir.

Kanunen Evlenme Yaşı Nedir Nasıl Hesaplanır?

Evlilik şartı tüm dünya genelinde” Reşit olmak” durumu gerçekleşirse yapılabileceği şeklindedir. Her ülkenin reşit olma şartı başka olur iken ülkemizde yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında, Medeni Kanun’a göre 18 yaşını doldurmuş kişiler yasal olarak reşit sayılırlar ve evlilik kararlarını kendileri verebilirler. Tek başına kararlar almak ve evlilik kurumunu kurmak için 18 yaşından gün almak yeterli değildir buradaki en önemli nokta 18 yaşını doldurmaktır.

Evlilik Yaşı Hesaplama

Evlilik hesap makinesi söyle oluşturularak doğru hesaplama yapılır; 18 yaşından gün almak, 17 yaşın bitip 18 yaştan gün alındığı ilk gündür! Daha kolay olması açısından söyle anlatılabilir, doğum günün ertesi günü bir üst yaştan gün alınır o yaş henüz daha yeni başlamış olur. 18 yaşını doldurmuş olmak demek ise, 19 yaşa girilen ilk gün olur! Matematiksel olarak 18 yasa girmek ile bu yaşı tam olarak doldurmak arasında 364 gün vardır. Evlilik yaşı hesaplaması en doğru şekilde yapabilmek için, bugünün tarihinden, doğum tarihini çıkararak yapılan hesaplamadır. Bir örnek vermek gerekir ise; 2017 yılı için yapılacak hesaplamalar kişinin doğum yılının 1999 olduğu düşünülür ise, kişi 1 ocaktan itibaren 2017 yılı itibari ile 18 yaşını doldurmuş olur. 2000 yılında tarih olarak 1 ocakta doğan bir kişinin kendi rızası ve kararı ile evlenebilmesi için 202 güne daha ihtiyacı vardır.

Evlilik Hesaplama: 1.01.1999 tarihinde doğan bir kişi;

1.01.2000 tarihinde 1. Yaşını ve 1.01.2009 tarihinde 10. Yaşını doldurmuş olur.

1.01.2016 tarihinde 17 yaşını doldurmuş olur ve 2.02.2016 da 18 yaşının ilk günü olur.

Bu kişinin evlenebilmesi için 2.02.2017 tarihini beklemesi gerekir.

17 Yaşında Olanlar Evlenebilir Mi?

Hesaplamaları göre 17 yaşını doldurmuş kişiler Türk Medeni Kanunu, 124. Maddeye göre yasal velisinin yani anne ve babasının izni olmak koşulu ile evlenebilir. 17 yaş doldurulması ise bu şekilde de evlilik kurumu kurulamaz. Evlenmek isteyen kız ya da erkek 17 yaşını doldurmuş ancak aileleri tarafından evliliğe izin verilmiyor ise mahkemeye başvurarak evlenebilirler. Mahkemeye başvurulduğu zamanda, mahkeme karar vermeden önce aileye danışarak anne ve baba izninin alınmasına öncelik verecektir. Bu konu ile ilgilenen mahkemeler, ikamet adresinin bağlı bulunduğu “aile mahkemeleri “dir. Evlilik için ailelerin onayı kanun önünde dahi oldukça önemlidir. Bu kararı veren çiftlerin beklemesini zorlaştıracaktır hamilelik ya da yurt dışına gitmek gibi çok zorlayıcı özel nedenleri yok ise, 18 yaşını beklemeleri en sağlıklı olanıdır.

18 Yaşını Dolduranlar Evlenirken İzin Almalı Mı?

Yasal olarak 18 yaşını dolduran her birey gerekli başvuranların yaparak evlenebilir. Evlenmek için kimsenin iznine ihtiyacı olmaz. 18 yaşını dolduran her genç kız ve erkek özgür iradesini kullanarak evlilik kararı verebilir.

Ne olursa olsun, kişilerin aile bireylerinin desteklediği ve her zaman yanında olduğu evlilikler daha sağlıklı olacaktır. Arada çok büyük olmayan sorunlar var ise düzeltilmesi, aile içinde huzur sağlanmalı ve gelecek nesillere örnek yuvaları kurulmalıdır.

Akraba Evlilikleri Yasal Mı?

Üst soyun, Alt soy ile yani kardeşler ve 1. derece akrabalar olan anne, baba, dede gibi yahut kızın dayısı, amcası ile erkeğin ise hala ya da teyze ile evlenmesi yasaktır ve yasal değildir. Akraba evlilikleri, özellikle yakın akraba evlilikleri sonucu dünyaya gelen çocukların kan bağı nedeni ile sakat olma olasılıkları çok yüksektir. Hem kültürel hem de sağlık açısından yasalar akraba evliliklerinin çok desteklememektedir.

Hısım ve akrabalık olarak, kayın akrabalık oluşmuş ise de eserden biri diğerini üst soyu ve SLT soyu arasında evlilik meydana getiremez.

Unutulmamalıdır ki kadın ve erkek 16 yaşından küçük ise hiç bir şekilde evlendirilemez. Yasal olarak yasak olması dışında kişiler henüz çocuk sayılacakları için, evlilik gibi bir kurum içerisine girmeye aile olmaya hazır sayılmazlar. Hem ruhen hem de bedenen gelişim süresi henüz tam tamamlanmış sayılmaz ve bu ileride sorunlar yaşanmasına kişilerin psikolojik olarak bunalımlara girmesine sebebiyet verir. Kız çocuklarının özellikle Doğu bölgelerde çocuk yaşta evlendirilmek istenmesi, yaş olarak çok büyük açmalar gelin olarak verilmesi sağlıksız nesiller oluşmasına ve toplumun ahlak ve milli değerler olarak batması sebep olur. Her yaşını hak ettiği şekilde ve doğru yaşayan bireylerin yapacağı evlilikler toplum açısından çok iyi olup, gelişmiş kültür ve medeniyetler için gerekli bir durumdur.

Kimler Evlenemez?

Türk Medeni Kanununun 125. Maddesi gereği, ayırt etme gücü olmayan kişiler yani akıl sağlığı yerinde olmayan, yaşı çok küçük olan ve sarhoş kişiler evlenemez. Tıbbi sağlık kuruluşlarından rapor alan akıl rahatsızlıkları olan kişiler, medeni kanunun 133. Maddesine dayanarak evlenebilirler. Resmi sağlık kurumundan rapor alınması çok önemlidir. Gerekli durumlarda alkol bağımlısı olan, uyuşturucu kullanan kötü yaşam tarzı olan kişilerinden evlenmesi yasaklanabilir.

Evlilik İçin Mükemmel Yaşı Hesaplama

1- Evlenmek İstenen en geç yaş kaç ise bu yaş yazılarak “n” harfi ile adlandırılır.

İstenen yaş 30 ise n=30

2- evlenmek istenen kişi ile ilk kez evlenme isteği düşünülen yaş yazılır yaş da ” p” harfi ile adlandırılır.

İlk evlenmeyi düşünülen yaş 20 ise p=20

3- Son olarak “n”den “p” çıkarılır ve sonuç 0.368 ile çarpılır.

30-20=10. 10×0.368 = 23.68 Bu örnekte kişi için ideal yaş 24 olarak düşünülebilir.

Evlilik zorunlu olduğu için değil, sevgi ve saygının hakim olduğu bir yuva yaratmak için yapılmalıdır. Sağlıklı ailelerde yetişen çocuklar, sağlıklı nesillerin temelidir. Toplumun en temel yapı taşı olan aile, ancak bu kurallar ve gereklilikler çerçevesinde gerçekten yararlı olur. Mutlu yuvalarına olduğu güzel zamanlar görülmesi dileğiyle.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Evlilik Yaşı Hesaplama? Evlilik Yapmaya Uygun mu?
  • Tarih: 3 Şubat 2022
  • Yazının Kategorisi: Hesaplama
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Evlilik Yaşı Hesaplama? Evlilik Yapmaya Uygun mu?
  • Ana Menü