• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Öğrenciler Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirilmeli

Öğrenciler Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirilmeli

Haziran ayında okulların kapanmasıyla birlikte, tüm öğrenciler tatile girmenin sevincini yaşayacaktır. Ancak tatil yapmak, boş boş oturmak, hiçbir şey yapmamak ya da sürekli gezmek şeklinde algılanmamalıdır. Tatil öğrencilerin 9-10 ay boyunca eğitim-öğretim için çalıştıktan sonraki üç ay, kendilerine vakit ayırmaları, kendilerini geliştirebilecekleri ortama ve zamana kavuşmaları, sevdikleri ve yakınlarıyla daha fazla vakit geçirmeleri anlamına gelmektedir.

Öğrenciler! İşte yaz tatilinizi nasıl geçirebileceğinizle ilgili öneriler:

  1. Günde en az iki saat kitap okuyun. Bu okuma hem zihninizin eğitim ortamından soğumamasına engel olacak, hem de genel kültür ve bilgi birikiminizi artıracaktır. Ayrıca beyin egzersizi yapmanın en güzel yolu kitap okumaktır.
  2. Uzaktaki sevdiklerinizi ve akrablarınızı ziyaret edin. Onlarla kaliteli ve paylaşımcı vakit geçirmeye çalışın.
  3. Yeni yerlere gidin. Daha önce gezmediğiniz, görmediğiniz, bilmediğiniz yerlere gidin; yeni şeyler öğrenin. Tabii ki gezmek, imkanlar ölçüsünde olabilecek bir etkinliktir. İmkanlarınız dahilinde yakın çevrenizden itibaren gezmeye başlayın. Yakın çevrenizdeki tarihi, turistik, doğal güzellikleri görmekle başlayın gezmeye.
  4. Kültürel etkinliklere katılın. Kitap fuarı, sergi, seminer, konferans, müze ziyareti, gibi kültür etkinliklerine katılın. Yaz boyunca gideceğiniz sadece şarkıcı konserleri size pek bir şey kazandırmaz.
  5. Yaz günlerini en az bir kursa giderek değerlendirin. Çevrenizdeki imkanları araştırarak, yaşınıza, eğitim durumunuza ve yeteneğinize uygun bir kursa gidin. Yaz aylarında özellikle belediyelerin, resmi ve özel vakıfların açtığı çok fazla kurs olmaktadır. Yüzme, voleybol, basketbol, futbol, masa tenisi, satranç, enstrüman çalma, el sanatları ve el becerileri gibi birçok kursa imkanlar dahilinde katılabilir, kendinizi geliştirebilir ve yeteneklerinizi artırabilirsiniz.

ogrenciler-yaz-tatilini-nasil-degerlendirilmeli2Bulunduğunuz yer küçükse, belediye ve vakıflar bu imkanları sunamıyorsa, ülkemizin hemen her ilçesinde bulunan halk eğitim merkezlerine gidin. Birkaç arkadaşınızla birlikte yapacağınız bir kurs başvurusu, değerlendirmeye alınacak ve size ücretsiz olarak kurs verilebilecektir. Bunlar arasında; bilgisayar, dil, spor, el becerileri gibi kurslar, hem yeteneklerinizi geliştirecek hem de bu konuda resmi bir belge sahibi olacaksınız.

  1. Geçtiğiniz yılın derslerini ve konularını tekrar ederek, bir sonraki eğitim yılına hazırlanın. Bu size gereksiz ya da ağır bir görev gibi gelebilir ancak; tatil yapayım derken bütün senenin birkimini unutmuş olursunuz. Eğitimin kesintisiz bir süreç olduğunu unutmayın. Toplamda 15 gününüzü alacak olan bu çalışmayı yaptığınız takdirde bir sonraki yıla hazırlıklı girmiş olacaksınız.  Çünkü derslerdeki konular birbiriyle bağlantılı ya da birbirinin devamıdır.
  2. Sınavlara hazırlanın. Tatil, SBS, YGS, LYS vb. hayatınızı etkileyecek olan merkezi sınavlara hazırlanmak için bulunmaz bir fırsattır. Sınavlara hazırlanabileceğiniz kaynakları sürekli elinizin altında bulundurup, günde bir konu okumanız ve biraz soru çözmeniz, bu zorlu sınav maratonunda yükünüzü epeyce hafifletecektir. Çünkü eğitim-öğretim yılı içersinde bulamadığınız çalışma vakitlerini tatilde daha kolay elde edeceksiniz.
  3. Tatil günlerinde çok fazla uyumayın. Okul günlerinizdeki uykusuzlukların acısını çıkartmak için vucudunuzun ve uykunuzun düzenini bozmayın. Öğleye doğru kalkmanız, hem başınızın ağrımasına, hem uyku düzensizliğine, hem de o gün içinde yapacağınız çalışmalardan daha az verim almanıza sebep olacaktır.
  4. Ailenize ekonomik destek sağlayın, para kazanın. Uzun yaz günlerini evde oturarak veya sürekli gezerek geçirmektense; yaşınıza ve yeteneğinize göre bir işe girip çalışabilirsiniz. Yada kendi kendinize bir şeyler üreterek ve satarak para kazanabilirsiniz. Ailenizin ekonomik durumu iyi olsun, olmasın bir işte çalışmak, size çalışma hayatının zorlukarını göstererek, paranın nasıl kazanıldığını öğretecek, hayat tecrübesi kazandıracaktır.  Ayrıca almak isteyip de alamadığınız şeylere, çalışıp para kazanarak büyük bir keyifle sahip olabileceksiniz.
  5. Vaktinizi televizyon, bilgisayar ve cep telefonuyla geçirmeyin. Günün en fazla 2-3 saatini bilgisayarda ya da televizyon başında geçirebilirsiniz. Sürekli televizyon izlemek ve bilgisayarla ilgilenmek kendinize verebileceğiniz en büyük zararlardan biri olacaktır. Her gün televizyon izlemekten insan düşünemez, yorum yapamaz olur  ve dış dünyayla ve sosyal çevresiyle kopuk yaşamaya başlar.

Bilgisayar oyunları ve sanal ortamdaki sosyal paylaşım sitelerinde her gün saatlerinizi harcarsanız, tatilin sizin için faydalı olduğu söylenemez. Sosyal paylaşım sitelerinin insanda bıraktığı en büyük etki asosyalliktir. Bilgisayar oyunlarıyla geçirdiğimiz keyifli anlardan sonra da, gerçek hayatımızda yapmamanız gereken işler, hedeflerimiz ve ideallerimiz vardır. kendimizi bunların dışında diğer kötü alışkanlıklardan da korumalıyız.

  1. Sonuç olarak tatilinizi dolu dolu geçirin.

Mesajımızı ünlü bir tasavvuf adamının şu sözleriyle bitirelim.

Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.

Gafil olma, ilme çalış, giden günler geri gelmez. 

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Öğrenciler Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirilmeli
  • Tarih: 21 Haziran 2013
  • Yazının Kategorisi: Bizim Kalemimizden
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Öğrenciler Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirilmeli
  • Etiketler:
  • Ana Menü