• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Elektrikle Çalışan Araç Devri Başlıyor

Artık tamamen elektrikle çalışan araç devri başlıyor. Araçların tam elektrikli hale dönüştürülmesi için çalışmalar sürüyor ve bu konuda teknik ve hukuki alt yapı hazırlanmış durumda. Bundan sonra isteyen herkes aracını elektrikliye dönüştürebilecek

Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün, Bakanlığa şarj istasyonu kurdurduğu ve Bursa’da üretimi yapılan Renault Fluence Z.E’yi test ederek tüm araçların tam elektrikli hale dönüştürülebilmesinin mümkün olduğunu belirttiği öğrenildi.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise aracın seri üretimine bir iki ay içinde başlanacağını, fiyatının önümüzdeki aylarda belli olacağını söyledi.

 

Dönüşüm kolay mı? Maliyeti ucuz mu?
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bir yandan mevcut otomobillerin tam elektrikli otomobillere dönüştürülmesi için bir takım kurumların çalışmalar yürüttüğünü söylerken, bir soru üzerine de bu dönüştürme işleminin maliyetinin 3-4 bin lirayı bulacağını bildirdi.
Uzmanlar, bu rakamların şu anki teknolojiler, kullanılan motor ve akülerin maliyeti gözönüne alındığında çok daha yüksek olabileceğini belirttiler.

Türkiye’de yeni başlıyor
Uzmanlar, elektrikli araçlarda en büyük maliyetin aküler olduğunu ve 10 bin doların da üzerine çıkabildiğini kaydediyorlar.
Osman F. Boyner’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu BD Otomotiv, sonbaharda seri dönüşüme başlamak için hazırlıklarını tamamladı. Fiat ve Renault markalı, 5 farklı modelin elektrikliye dönüşümünü gerçekleştirebilen BD Otomotiv’in ortağı olduğu İtalyan mühendislik şirketi de, “Veicoli” markasıyla İtalya, Hollanda gibi ülkelerde dönüşümünü yaptığı elektrikli ticari araçları pazarlıyor.
“Azure Dynamics” ise, Avrupa ve ABD’de bu konuda ciddi potansiyele sahip bir başka şirket.

Ciddi çalışma gerektiriyor
–  Normal araçların elektrikliye dönüşümü için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın çıkarttığı yeni bir yönetmelik bulunuyor. Bu yönetmeliğe göre dönüşümlerin “seri tadilatçılar” tarafından yapılması şart koşulurken, bu işi yapacak olan firmalardan AB ve ISO normlarına uygunluk belgeleri isteniyor.
– Bir aracın elektrikli hale dönüştürülmesi, hayli ciddi çalışma gerektiriyor. Nitekim dönüşümü yapılacak aracın konvansiyonel (dizel veya benzinli) motorunun yanı sıra yakıt sistemi, deposu ve şanzımanı tamamen sökülüyor. Bazı üreticiler, resmi dönüşüm firmalarına araçları “çıplak” yani saydığımız parçalar olmadan yolluyor.
–  Araca takılacak akünün yeri, aracın ağırlık dengesi bozulmaması için ayrıca hesaplanıyor.
–  Araca eklenecek elektronik yazılımının, o araçtaki diğer elektronik sistemlerin (ABS, hava yastıkları, v.s) eksiksiz çalışabilmesi için eskisine uygun olması gerekiyor.
–  Dönüşümü yapılacak araçların tip onayı almış olması gerekiyor. Yönetmelikler, bir markanın her bir modeli için ayrı tip onayı alınmış olmasını şart koşuyor.

Kaynak: Milliyet

 

Son Yorum
  1. Kayu levent
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü