• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Bacak Ağrısının Başlıca Nedenleri

Bacak ağrısı, çeşitli travmalar sonucu sinirlerin, kemiklerin ve dokunun hasar görmesi sonucu meydana gelmektedir. Kompleks bir yapıya sahip olan bacaklarda birçok nedene bağlı olarak bacak ağrıları yaşanabilmektedir. Ters bir hareket sonucu bacak ağrısı yaşandığı gibi bağdaş kurmak, uzun süre oturmakta bacak ağrılarına neden olan sebepler arasındadır. Bacak ağrısı batma hissinden kalıcı ve donuk bir ağrıya kadar çeşitli belirtiler göstermektedir. Bazı bacak ağrıları evde yapılacak yöntemler ile hafifletilmektedir. Bazı ağrılar ise ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için tıbbi yöntemler ile yok edilebilmektedir. Bazı zamanlarda birçok kişi de bacak ağrıları önemsenmemektedir. Ancak önemsenmeyen ağrılar ciddi hastalıklara yol açabileceği için bacak ağrısını yaşandığında hangi aşamada doktora başvurulması gerektiği çok iyi bilinmeli ve asla bu durum yok sayılmamalıdır.

bacak-agrisi

Bacak Ağrısına Yol Açan Sebepler Nelerdir?

  1. Eklem
  2. Tendon iltihaplanması
  3. Damar ve sinirler
  4. Kas
  5. Bağ
  6. Doku zedelenmesi
  7. Kemik zedelenmesi
  8. Uzun süre oturmak
  9. Bağdaş kurmak
  10. Ters oturmak veya ters hareket etmek
  11. Kemik kırıkları
  12. Spor yaparken zorlama
  13. Burkulma
  14. Travma iç kanamaları
  15. Bel fıtığı
  16. Zona hastalığı
  17. Artrit türleri


gibi sebeplerden dolayı bacak ağrıları yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra bel sinirlerinde meydana gelen hasarlar da bacak ağrılarına yol açmaktadır. Spor yaparken bacakların zorlanması da ağrı yaşanmasına neden olur. Periferik arter hastalığı da bacaklar da ağrıya neden olan bir hastalıktır. Periferik arter hastalığı; beyin ve kalp damarları dışındaki damarların tıkanması anlamına gelmektedir. Bu hastalıkta bacak arterlerinde kan damarlarının daralması sonucu ağrılar meydana gelir. Periferik arter hastalığında bacak ağrıları ile beraber,

  1. Halsizlik
  2. Uyuşukluk
  3. Kas krampları

gibi belirtiler de yaşanması söz konusudur.

bacakta-uyusma

Bacaklarda meydana gelen ağrılar bazen akut bazen kronik olarak yaşanan ağrıların travma dışında en başta gelen nedenlerinden biride dolaşım bozukluğudur. Bununla beraber ortopedik, nörolojik ve inflamatuar nedenler de bacak ağrısının nedenleri arasındadır. Yaşanan bacak ağrısı damar tıkanıklığın da belirtisi olduğu için yaşanan ağrı mutlaka dikkate alınmalıdır. Bacaklar da meydana gelen damar tıkanıklıklarında bazen hasta da hiçbir belirti göstermeyebilir. Uzmanlara göre, bacak ağrılarında bir de,

  1. Üşüme
  2. Soğukluk
  3. Solukluk

belirtileri de ek olarak yaşanıyorsa mutlaka bir kalp-damar cerrahına atardamarlar yönünden muayene olunması gereklidir. Damar sistemindeki yaşanan herhangi bir rahatsızlık bir ağacın dallanması gibi damarlardan tüm vücuda yayılabilmektedir. Beyin ve kalp gibi hayati önem taşıyan organlarda kriz ve felç geçirmenin de bir habercisi olabilir.

Bacaklarda ki toplardamarlar da meydana gelen pıhtılaşma derin damar trombozu hastalığının göstergesidir. Yaşanılan pıhtılaşma kan yolu ile akciğere geçiş yapabildiği için bu hastalık çok tehlikelidir. Derin damar trombozu hastalığı,

  1. Kilosu fazla olan kişilerde
  2. Uzun yolculuk yapanlarda
  3. Hamilelikte

rastlanılan bir hastalıktır. Bacaklarda yaşanan ağrı şişlik ve ağrıyan bölgede ısı artışı ile kendini göstermektedir. Bahsettiğimiz gibi birçok sebeplerden dolayı bacaklarda ağrı meydana gelmektedir. Siyatik siniri de bel fıtığının yol açtığı baskıya maruz kalır ve ağrı belden bacaklara ve ayak parmaklarına kadar kendini hissettirir. Siyatik siniri hastalığında,

  1. Bacakta güç kaybı
  2. Uyuşma
  3. Bacak ağrısı
  4. Karıncalanma

gibi belirtiler en sık görülen belirtilerdir. Aynı zamanda şeker hastalarında kan dolaşımın yavaş olması da bacaklarda ağrıyı meydana getirmektedir. Çok fazla alkol kullanan kişilerde de kaslar ve sinir hasar gördüğünden bacak ağrısını ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu nedenlerin yanı sıra kanser tedavisi gören hastalarda da üst bacak ağrıları yaşanmaktadır.

Bacak Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bacak ağrısına sebep olan kaynaklar bulunmalı ve buna göre tedavi uygulanmalıdır.

  1. Bacağı yüksekte tutma: Varisten kaynaklanan bacak ağrılarında uygulanan yöntemdir.
  2. Buz tedavisi: Kramplardan kaynaklanan bacak ağrılarında ilk günlerde günde bir kaç defa sonrasında azaltarak 15 dk boyunca uygulanmalıdır.
  3. Egzersiz: Kas ağrıları yaşanıyorsa ise germe ve egzersiz hareketleri yapılmalı. Gerekiyorsa fizik tedavi yardımı ile yapılmalıdır.
  4. Tıbbi malzeme desteği: Burkulma, yaralanma, kas sebeplerinden kaynaklanan bacak ağrısı ise ilk başta koltuk değneği sonrasında dizden yukarı doğru sarılan ağrı hafifleten bandaj ile tıbbi yöntem uygulanabilir.
  5. Alkol ve sigara kullanmak: Alkol ve sigaradan kaynaklanan ağrılarda tek çözüm kullanmayı bırakmaktır.
  6. Ağrı kesicisi: Yaşanan ağrıda diğer yöntemler ile beraber hafif ve reçetesiz ağrı kesicisi olan aspirin kullanılabilir.


bacak-agrisi-fizik-tedavi

Bacak Ağrısı Yaşandığında Hangi Aşamada Doktora Gidilmelidir?

  1. Dokunulamayacağı kadar bacakta oluşan kızarıklık
  2. Ateşin normalin üzerinde olması
  3. Bacakta solukluk veya soğukluk var ise
  4. Nefes almada güçlük ve bacaklarda şişlik
  5. Yürümekte zorluk
  6. Bacakta derin kesik
  7. Bacak ağırlık taşıyamıyorsa
  8. Çıtırdama ve kütleme sonucu olan hasar
  9. Ağrı giderek artıyor ise
  10. Varis var ise
  11. Ağrı bir kaç gün içinde geçmemiş ise,

bacak-agrisi-varis

mutlaka biz uzman doktora başvurulmalıdır. Yaşanan bacak ağrısının sebebini bulmak erken teşhise faydalı olacaktır. Bacak ağrısını göz ardı etmeyin!…

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Bacak Ağrısının Başlıca Nedenleri
  • Tarih: 20 Mayıs 2016
  • Yazının Kategorisi: Bizim Kalemimizden, Sağlık
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Bacak Ağrısının Başlıca Nedenleri
  • Ana Menü