• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Adet Günü Hesaplama

Gün (Genellikle 28 gündür)
Temizle

Warning: Undefined variable $get in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/hesaplamalar/+01-adet-gunu-hesaplama/index.php on line 94

Regl ya da halk dilinde adet olarak bilinen durum, kadınlarda görülen normal seyri halinde ayda bir kez görülen periyodik bir durumdur. Bunun dışında ayda bir defadan fazla adet olan bireylerin doktora başvurması gerekir. Ergenliğe giriş ile birlikte vücuttaki hormonlar da değişir. Bu değişim sırasında gerek biyolojik gerekse ruhsal olarak birtakım değişiklikler meydana gelir.

Biyolojik ve bunu takip eden psikolojik değişimlerden biri adet görmektir. Kızlar genellikle on iki yaşından sonra adet görmeye başlar. Burada yetiştiği çevre ve beslenme düzeni de adet yaşını belirler. Yani daha önce de adet olunabilir. Bu tamamen hormonlarla ilgili bir durumdur. Genellikle yirmi sekiz günde bir görülen adet, bazı kişilerde yirmi bir bazılarında ise otuz beş günde bir görülür. Bu tamamen kişisel bir durumdur. Herkeste aynı periyotta olmadığı gibi belirti ve etkileri de aynı değildir.

Adet günü hesaplama oldukça kolaydır. Son adet görülen tarihin ne zaman başladığını not etmek gerekir. Yani adet günlerinin başlangıç ve bitiş günleri not alındığı taktirde adet periyotu görülmüş olur. Bu adet periyotunda değişimler olursa bu durum doktor ile paylaşılmalıdır. Uzun süre düzenli bir şekilde ilerleyen adet kanaması, bir süre sonra düzensiz bir şekilde ilerliyorsa bunun altında yatan birtakım sorunlar olabilir. Bu yüzden adet günü hesaplama kadın sağlığı açısından önem taşır.

Son adetin başlangıç tarihi not alınmalı, ardından kaç günde bir adet olunuyorsa yazılmalı. Son adet görülen tarihin üstüne kaç günde bir adet görülmüşse o kadar gün eklenerek diğer ay ayın kaçında adet görüleceği bulunur.

Adet Öncesi Görülen Belirtiler

Adet görme hormonlarla ilgili bir durum olduğu için, adet öncesi görülen bazı belirtiler kadınların adet dönemine yaklaştığının habercisidir. Bu döneme “ Adet Öncesi Sendrom” adı verilir. Bu dönemde hormonlardaki değişim nedeniyle vücutta şişlikler meydana gelir, bunun yanında vücuttaki değişimden dolayı ruhsal olarak da sinirlilik hali görülür. Adet öncesi sendrom adetten birkaç gün önce başlar ve adet dönemi bittiğinde de adet öncesi belirtiler ortadan kalkar. Adet günü hesaplama ile bu döneme girip girmediğiniz anlaşılabilir

  • Ruh halinde değişkenlik yaşanması; adet öncesi kadınlarda aşırı bir sinir stres durumu görülür. Bu durum gayet normaldir çünkü vücut kendini adet dönemine hazırlamaktadır.
  • Ani öfke ve alınganlık; sinir ve strese bağlı olarak olmayacak şeylere öfkelenme ve alınma gibi durumlar görülebilir.
  • Yorgunluk hissi; aşırı halsizlik bu dönemde görülen özelliklerin başında gelir. Vücut kendini sürekli yorgun olarak hisseder.
  • Cinsel isteğin artması; hormonlardaki değişim, cinselliği de tetikler ve bu dönem istek daha fazla olur.
  • Karın, kol ve bacak bölgesinde şişkinlik oluşması; Vücuttaki ödem nedeniyle uzuvlarda şişkinlik meydana gelir. Bu şişkinlik kadınları rahatsız eder. Bu durumda bitki çayı takviyesi ile rahatlamak mümkündür.
  • Göğüslerde şişkinlik ve ağrı oluşumu; göğüslerde şişkinlik ve ağrı, adet döneminin en yoğun ağrılarından biridir. Göğüslere dokunulduğu zaman ağrı şiddeti artar.
  • Vücudun sıvı toplaması nedeniyle kilo artışının oluşumu; Vücutta su toplama nedeniyle şişkinlik ve olduğundan fazla kilo artışı meydana gelir.
  • İştah artışının görülmesi; adet dönemi öncesinde kadınlarda yoğun bir şekilde yemek yeme isteği oluşur. Ancak bu dönem de tuzlu gıdalardan uzak durulmalı çünkü vücuttaki ödemi artırır. Bunun yanında bu dönem daha çok tatlı ve çikolata gibi yiyecekler yemek isteyen kadınlar abartıya kaçmamalıdır.
  • Baş ağrısı, eklem hassasiyeti ve bel bölgelerinde görülen ağrı; vücudun her yerinde ağrı kendini hissettirirken özelle baş ve bel ağrısı şiddetli olur. Bu durumda istirahat edilmelidir.
  • Mide bulantısı ve mide hassasiyetinin artması; mide ile ilgili ağrılar stresin yanı sıra adet dönemi öncesinde de görülür. Çünkü bu dönem yeme içme alışkanlıklarında vücuttaki su ile ilgili değişimler yaşanır.
  • Ateşlenme ve soğuk terleme olayının yaşanması; vücut ısısının değişmesi ile birlikte görülen bir durumdur.

Yukarıda bahsedilen bilgiler doğrultusunda adet dönemi öncesinin yoğun bir şekilde duygusal ve biyolojik olarak yaşanması söz konusudur. Bu her dönemde olabileceği gibi iki ayda bir şiddetli ayrı bir diğer ay mide bulantısı gibi de görülebilir. Her kadın bu dönemi aynı şekilde yaşamamakla birlikte bir çoğunda görülen ortak özelliklerdir.

Adet Düzensizliği Niçin Oluşur?

Adet uzunluğu genellikle 4 ile 7 gün arasında sürer, bu süreler dışındaki uzunluklar adet düzensizliğinin göstergesidir. Yeme içme düzeninden yaşanılan coğrafi bölgeye kadar hemen hemen birçok etken adet düzensizliğini meydana getirir. Adet günü hesaplama ile adet düzeni belirlenebilir. Adet düzensizliğine etki eden sebepler;

Stres: aşırı stres altındaki bireylerin hormonlarındaki denge sağlanamaz bu durumda hormonlarla ilgili olan adet düzeni de stres ile birlikte düzensizleşmeye başlar.

İltihaplı pelvik kas hastalığı; genital bölge ve civarındaki iltihaplar hem adet düzensizliğine hem de sancılı adet dönemlerine işaret eder.

Aşırı kilo almak ya da aşırı kilo kaybı; bu durumda vücudun dengesini bozarak adet düzensizliğine neden olur.

Troid sorunları; troid kilo alma ya da kilo verme ile ilgili hormonlara da etki ettiği için ve yine vücudun su oranına ve diğer faaliyetlere etkilerinden dolayı adet düzensizliğine neden olur.

Diyabet; diyabet ayrıca bir rejim gerektiren hastalıkların başında gelir ve adet düzensizliği oluşturur.

Düşük ya da dış gebelik; kadının düşük yapmış olması ya da dış gebelik yaşamış olması adet düzensizliğini de beraberinde getirir.

Antidepresan kullanımı; kimyasal, tıbbi ürünler de vücudun dengesini bozarak adet düzensizliğini etkiler.

Adet dönemi hesaplama ve yumurtlama dönemi hesaplama kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Adet günü hesaplama, döneme hazırlık açısından önem taşırken yumurtlama dönemi hesaplaması ise bebek sahibi olmak isteyen çiftler için gereklidir. Çünkü yumurtlama günleri gebelik ihtimalini artıran günlerdir. Çiftler yumurtlama günlerinde cinsel beraberlikte bulundukları takdirde bebek sahibi olma ihtimalleri de artar. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar adet günlerini mutlaka not almalıdır. Bunun yanı sıra adet kanamasının yoğunluğu ve gün sayısı da önemlidir.

SSS ( Sıkça Sorulan Sorular )

Adet dönemi ile ilgili sıkça sorulan sorular şu şekilde sıralanabilir.

1) Adet olduğumuzu dışarıdan biri anlayabilir mi?

Hayır. Adet olan kişinin dışarıdan biri tarafından anlaşılması mümkün değil. Ancak davranışları yorumlanırsa böyle bir kanıya ulaşabilir ancak bu da çok zor bir ihtimal. Kişi kimseyle adet olduğunu paylaşmazsa anlaşılmaz.

2) Adet döneminde ilişkiye girilir mi?

Adet döneminde ilişkiye girmek sağlık açısından tehlikelidir. Bu dönemde hijyen oldukça önemlidir. Bu yüzden adet döneminde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

3) Adet ağrılarına iyi gelen bitkiler var mı?

Evet. Adet ağrıları için ağrı kesici haplar yerine ağrı kesici bitkileri tercih etmek daha sağlıklı olur. Ancak hamile kalmayı düşünen kadınlar kullanacakları ilaç ya da bitkinin hamile olma aşamasında herhangi bir olumsuzluk oluşturup oluşturmayacağından emin olmalıdır. Adet günü hesaplama ile adet dönemini daha sağlıklı ve huzurlu geçirebilir ve temkinli olunabilir.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Adet Günü Hesaplama
  • Tarih: 7 Ocak 2022
  • Yazının Kategorisi: Hesaplama
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Adet Günü Hesaplama
  • Ana Menü