Bilgi Birikimi

2008 KPSS Genel Kültür Ön Lisans Çıkmış Sorular ve Çözümleri


Warning: Undefined variable $mtq_use_timer in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/plugins/mtouch-quiz/show_quiz.php on line 239

2008 KPSS Genel Kültür Ön Lisans Çıkmış Sorular ve Çözümleri

Lütfen sayfa yüklenirken bekleyiniz, tarayıcınızda javascript desteğinin etkin olduğundan emin olunuz.
Eğer sayfa yüklenmediyse buraya tıklayınız.
Başla
Tebrikler - 2008 KPSS Genel Kültür Ön Lisans Çıkmış Sorular ve Çözümleri adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
İslamiyet’ten önce kurulan Türk devletlerinde geniş toprakların idare edilmesinin zorluğu aşa-ğıdakilerin hangisiyle giderilmeye çalışılmıştır? (2008 ÖL)
A
Ülkede inanç özgürlüğünün tanınması
B
Yerleşik hayatın yaygınlaştırılması
C
Ülkenin yönetim alanlarına ayrılması
D
Evlilik yoluyla başka ülkelerle yakınlık kurulması
E
Komşularla barışçıl ilişkilerin kurulmasına özen gösterilmesi
1 numaralı soru için açıklama 
İslamiyet’ten önce kurulan Türk devletlerinde, fetih-ler sonucu hakimiyet alanı genişledikçe, ülkeyi yö-netmekte o ölçüde zorlaşmıştır. Bu nedenle ülke doğu ve batı olmak üzere idari birimlere ayrılmıştır. Güneşin doğduğu yer olan Doğu kutsal kabul edil-diğinden burada Hakanın kendisi yer almış batıda ise Yabgu ünvanıyla hanedan üyelerinden biri ço-ğunluklada hakanın kardeşi bulunmuştur.
(Cevap C)
Soru 2
Aşağıdakilerden hangisi, Türk İslam devletlerin-de hükümdarlık sembollerinden biri değildir? (2008 ÖL)
A
Hilat (giysi)
B
Asa
C
Bayrak (alem)
D
Çetr (saltanat şemsiyesi)
E
Ok
2 numaralı soru için açıklama 
Türk İslam devletlerindeki hükümdarlık sembolleri şu şekilde sıralayabiliriz. Para bastırmak, hutbe o-kutmak, bayrak otağ (hükümdar çadırı), çetr, taç, taht, tuğra, asa, hilat, nevbet (mehter). “Ok” Türk devletlerinde kullanılan bir semboldür.
(Cevap E)
Soru 3
Aşağıdakilerden hangisi, Büyük Selçuklular Dönemine aittir? (2008 ÖL)
A
Nizamiye Medresesi
B
Karatay Medresesi
C
Çinili Köşk
D
Muradiye Camisi
E
İshak Paşa Sarayı
3 numaralı soru için açıklama 
Nizamiye medresesi: Büyük Selçuklu Devleti veziri Nizamülmülk tarafından Sünni İslam inancını yay-mak amacıyla kurulan medreselerdir. Karatay medresesi: Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzettin Keykavus döneminde, Emir Celaleddin Ka-ratay tarafından 1251’de Konya’da yaptırılmıştır. Çinili Köşk: Fatih Sultan Mehmet tarafından1473 yılında Topkapı Sarayı’nın dış surlarının içinde yapılmıştır. Muradiye Camisi: Osmanlı Padişahı Sultan II. Murat tarafından 1436’da Edirne’de yaptırılmıştır. Manisa, Bursa ve İstanbul’da da aynı isimle yaptı-rılmış Osmanlı’dan kalma camiler bulunmaktadır. İshak Paşa Sarayı: 1685-1784 yılları arasında Ağrıda yapılan Saray Osmanlı Devleti’nin lale dev-rinde yapılan son büyük eseridir.
(Cevap A)
Soru 4
XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti’nde toprak düzeninin bozulmasıyla toprak mülkiyeti yaygınlaşmıştır.
Bu durumun aşağıdakilerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Asker – sivil iş birliğine
B
Feodal yapının güçlenmesine
C
Toprak gelirlerinin artmasına
D
Köylünün refah düzeyinin artmasına
E
Ticaretin azınlıkların tekelinde olmasına
4 numaralı soru için açıklama 
XVI. yüzyılın sonlarına doğru,
 Fetihlerin durması,
 Ganimet gelirlerinin azalması
 Saray masraflarının artması
 Ticaret yollarının yön değiştirmesi
gibi sebeplerden dolayı Osmanlı Devleti’nin gelirleri azalmaya, giderleri artmaya başlamıştır.
Gelir ve giderler arasındaki bu dengesizlik bütçenin ilk kez açık vermesine neden olmuştur. Buna karşı-lık devlet, vergileri artırma yoluna gitmiş ve hazine-ye sıcak para aktarabilmek için taşradaki vergi top-lama işini açık artırma usulüyle kişilere devretmiştir.
Vergiyi peşin olarak devlete ödeyen bu kişiler (mül-tezimler) kendi kârlarını da eklemek suretiyle halk-tan vergi toplamaya başlamışlardır. Bu durum za-manla mültezimlerin güçlenmesine ve taşrada feo-dal bir yapının oluşmasına neden olmuştur.
(Cevap B)
Soru 5
Osmanlı kanunnamelerinde “Saban giren yer mülk olmaz.” şeklinde tanımlanan durumun aşa-ğıdakilerden hangisiyle örtüştüğü savunulabi-lir? (2008 ÖL)
A
Toprağın gelirlere göre ayrılması
B
Artan nüfus oranında yeni tarım alanlarının a-çılması
C
Toprağın sadece kullanım hakkının köylüde ol-ması
D
Dirlik sahiplerinin cebelû yetiştirmek zorunda olması
E
Her köylü ailesinin geçimini sağlayacak büyük-lükte toprağa sahip olmasına özen gösterilmesi
5 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti’nde topraklar mülki (kişiye ait) ve miri (devlete ait) olmak üzere ikiye ayrılırdı. (gayri-müslimlere ait) haraci ve öşri (Müslümanlara ait) topraklar olmak üzere ikiye ayrılan mülki toprakları alınıp satılabilir, miras bırakılabilirdi. Miri toprakların ise mülkiyeti devlete ait olup yalnızca kullanma hakkı köylüye bırakılmıştı. (Cevap C)
Soru 6
Osmanlı Devleti dirlik sistemiyle,
I. sipahinin geçimini karşılama,
II. büyük bir askerî güce sahip olma,
III. kapı kulu askerlerinin maaşını verme
durumlarından hangilerini sağlayarak hazinenin yükünü azaltmaya çalışmıştır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
II ve III
6 numaralı soru için açıklama 
Dirlik, mülkiyeti devlete ait olup, gelirleri devlet memurlarına ve askerlere maaş karşılığı verilen topraklardır. Dirlik sahipleri vergileri toplar, bir bö-lümünü kendi ihtiyaçları için kullanır, kalan kısmıyla da atlı asker (cebelü) yetiştirirlerdi. Böylece Osman-lı Devleti, hazineden para çıkmadan devlet görevlili-lerin maaşından öder ve büyük bir askeri güce sa-hip olurdu. Kapıkulu askerleri ise devletin merkezi olan İstan-bul’da bulunur ve hazineden üç ayda bir ulufe adı verilen bir maaş alırlardı.
(Cevap D)
Soru 7
XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde azınlıkların Mebuslar Meclisinde temsil edilmesi aşağıdaki-lerden hangisini gösterir? (2008 ÖL)
A
Divanıhümayunla Mebuslar Meclisinin yapısının aynı olduğunu
B
Yenilik hareketlerinin halktan geldiğini
C
Bağımsızlık hareketlerinin önlenmek istendiğini
D
Taht kavgalarının sona erdirilmesinin amaçlan-dığını
E
Azınlıklara inanç özgürlüğü tanındığını
7 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti’nin XIX. yüzyıl siyasetinin temel amaçlarından biri, 1789 Fransız ihtilalinin yaydığı Milliyetçilik akımının, azınlıklar üzerindeki etkilerini yok etmektir. Çünkü bu yüzyılda azınlıklar bağım-sızlık istekleriyle ayaklanıyordu. Osmanlı Devleti’nin düşündüğü çarelerden biride azınlıkları yönetime katarak devletten kopmalarını engellemekti. Bu ne-denle ilk kez 1876’da meşrutiyetin ilanıyla açılan mecliste azınlıklarda temsil hakkı kazındılar. (Cevap C)
Soru 8
Osmanlı Devleti’nde, sarraf geleneğinden ban-kacılığa kaçıncı yüzyıldan itibaren geçilmiştir? (2008 ÖL)
A
20.
B
19.
C
18.
D
17.
E
16.
8 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti’nde XIX. yüzyıla kadar bankalara rastlanmamaktadır.Ancak belli şehirlerde bir parayı diğer paraya değiştiren ve bunu meslek edinmiş safraflar bulunmaktaydı. Safraflık işini çoğunlukla Yahudi ve Ermeniler yaparlardı. Safraflar zamanla banker diye anılmaya başladı. Faiz karşılığı para veren bu bankerler özellikle galata semtini mekan tutmuşlardı. XlX. yüzyılın ilk yarısından itibaren, Ba-tılı ülkeler Osmanlı Devleti’nin ekonomik ilişkileri arttı. Avrupalılar sanayi mallarını satmak için Os-manlı’da piyasalar yaratmaya çalıştılar. Bu durum özellikle İstanbul bir miktar para ve sermayenin gelmesine sebep oldu. Devletin 1847’de bankerlere banka kurma izni vermesi ile yabancı sermayeli bankalar kurulmaya başladı. Bunların ilki de Bank-ı Dersaadet adıyla 1847’de kurulan İstanbul banka-sıdır. (Cevap B)
Soru 9
I. Nizamı Cedit Ocağı
II. Eşkinci Ocağı
III. Enderun Mektebi
Yukarıdakilerden hangileri, orduyu güçlendir-mek için III. Selim zamanında yapılan yenilikler arasındadır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
II ve III
9 numaralı soru için açıklama 
III. Selim Nizam-ı Cedid adını verdiği ıslahat prog-ramıyla radikal anlamda ıslahatlar yapan ilk padi-şahtır. I. Nizam-ı cedid: III. Selim tarafından yeniçeri ocağına alternatif olarak kurulan modern bir düzenli bir ordudur. 1807’de kabakçı Mustafa isyanı sonucu kaldırılmıştır. II. Eksinci ocağı: II. Mahmut tarafından 1825’de Yeniçeri Ocağı dışında kurulan, talimli modern bir ordudur. III. Enderun mektebi: Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde, padişah ll. Murat tarafından kurulmuş-tur. Yüksek devlet memuru yetiştirmek için, Hıristi-yan ailelerin üstün yetenekli çocuklarının çeşitli sa-raylara alınarak eğitilmesidir. (Cevap A)
Soru 10
Aşağıdakilerden hangisi III. Ahmet Dönemi ge-lişmelerinden biridir? (2008 ÖL)
A
Senedi İttifak’ın yapılması
B
Türk matbaasının kurulması
C
Yeniçeri Ocağının kurulması
D
Kanunuesasi’nin uygulamaya konulması
E
Kanunname-i Âli Osman’ın toplanması
10 numaralı soru için açıklama 
III. Ahmet döneminin (1703 - 1730) en önemli ge-lişmesi Lale Devri ıslahatlarıdır. Osmanlı Devletinin kendini ilk kez batıya açtığı bu dönemde Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika’nın katkılarıyla ilk Türk mat-baası kurulmuştur. A) Sened-i İttifak dağılma dönemi Padişahı II. Mahmut zamanında yapılmıştır. C) Yeniçeri Ocağı, kuruluş dönemi Padişahların-dan I. Murat tarafından kurulmuştur. D) Kanunu Esasi’nin uygulamaya konulması da-ğılma dönemi Padişahlarından II. Abdülhamit zamanında I. Meşrutiyet’in ilanıyla olmuştur. E) Kanunname-i Ali Osman ise Yükselme Döne-mi’nin ilk padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafın-dan oluşturulmuştur.
(Cevap B)
Soru 11
Osmanlı Devleti’nde,
I. Osmanlı Bankasının kurulması,
II. Ziraat Bankasının kurulması,
III. esnaf teşkilatının kurulması
gelişmelerinden hangileri XIX. yüzyılda gerçek-leştirilmiştir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
11 numaralı soru için açıklama 
XIX. yüzyıl 1800-1809 yılları arasını kapsayan dö-nemdir. I. Osmanlı Bankası 1856’da İngiliz sermayeli ola-rak kurulan bir bankadır. II. Ziraat Bankası temelleri, 1867’de kurulan memleket sandıklarına dayanır. Çiftçilere kredi sağlamak amacıyla 1888’de Ziraat Bankası is-miyle resmen kurulmuştur. III. Esnaf teşkilatı Osmanlı Devleti’nde aynı mes-lek dalındaki insanların bir araya gelerek oluş-turdukları kuruma lonca denirdi. Bir esnaf teşki-latlanması olan lonca sistemi kökenini Anadolu Selçuklu Devleti’ndeki ahilik örgütünden almıştır ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan beri va-rolmuştur. (Cevap D)
Soru 12
Amasya Genelgesi’nde milletin özgürlüğünü ve devletin bağımsızlığını sağlamak amacıyla Sivas’ta bir kongrenin toplanmasına karar verilmiştir.
Bu kararla aşağıdakilerden hangisinin öngörül-düğü savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Ulusal kararların geniş katılımla alınması gerek-tiğinin
B
Yerel cemiyetlerin kurulmasının
C
Uluslararası ilişkilerin başlamasının
D
İstanbul Hükümetiyle görüşülmesinin
E
Milletvekili seçimlerinin çabuklaştırılmasının
12 numaralı soru için açıklama 
Amasya Genelgesi’nde; devletin bağımsızlığını sağlamak amacıyla Sivas’ta milli bir kongrenin top-lanması kararlaştırılmıştı. Bu amaçla, her sancak-tan, halkın güvenini kazanmış üç delegenin derhal yola çıkması istendi. Çünkü, ulusun geleceği ile ilgili çok önemli kararların alınacağı bu kongrede, ulusun düşüncesinin kongre kararlarına yansıması için mümkün olduğunca geniş çaplı bir katılımın olması gerekiyordu.
(Cevap A)
Soru 13
Erzurum Kongresi’nde aşağıdakilerden hangi-siyle ilgili karar alınmamıştır? (2008 ÖL)
A
İşgal amacı olmayan devletlerin yardımlarının kabul edilmesi
B
Ulusal sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu
C
Hükûmet işlerinin Meclis denetiminde sürdürül-mesine çalışılması
D
Siyasi egemenliği, toplumsal dengeyi bozacak ayrıcalıkların reddi
E
Redd-i İlhak ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin kurulması
13 numaralı soru için açıklama 
Amasya Genelgesi’nde belirtildiği üzere toplanan Erzurum Kongresi’nde milli mücadelenin esasları belirlenmiştir. Milli sınırlar kapitülasyonlar, boğazlar, manda-himaye, mebuslar meclisinin toplanması gibi meselelerin görüşüldüğü kongrede alınan kararlar, Sivas Kongresine ve Misak-ı Milli kararlarında ışık tutmuştur. Cemiyetler Mondros Mütarekesi’nden sonra ordu-nun terhis edilmesiyle halk tarafından kurulmuştur. Kuruluşunda Erzurum Kongresi’nin bir etkisi yoktur.
(Cevap E)
Soru 14
Aşağıdakilerden hangisi, TBMM’ye karşı çıkarı-lan ayaklanmaların sonuçlarından biridir? (2008 ÖL)
A
Ulusal kongrelerin toplanması
B
Ulusal mücadelenin zorlaşması
C
Azınlık ayaklanmalarının çıkması
D
Tekâlif-i Millîye Emirlerinin çıkarılması
E
Afganistan’la dostluk antlaşmasının imzalanması
14 numaralı soru için açıklama 
23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye karşı çeşitli grupları, İstanbul hükümeti ve anlaşma devletlerinin desteklediği kişiler, düzenli orduya katılmak isteme-yen Kuvay-i Milliye komutanları ve bazı azınlıklar isyan çıkarmıştır. TBMM isyancılara karşı Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkararak, isyancıları İstiklal mahkemelerinde yargılamıştır. Fakat bu durum milli birliğe en çok ihtiyaç duyulan zamanda ulusal mücadeleye darbe vurmuştur. Yunanlılar iç isyan-lardan faydalanarak taarruza geçmişler ve l. İnönü Savaşı patlak vermiştir. İsyanlar savaş sürerken de devam etmiş TBMM iki cephede birden savaşmak zorunda kalmıştır.
(Cevap B)
Soru 15
I. TBMM’nin hukuki varlığının Antlaşma devletle-rince tanınması
II. Ermeni sorununun çözülmesi
III. Misakımillî kararlarının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya kamuoyuna anlatılması
1921 yılında TBMM, yukarıdakilerden hangileri için Londra Konferansı’na katılmayı yararlı gör-müştür? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
I ve III
D
II ve III
E
I, II ve III
15 numaralı soru için açıklama 
I. İnönü Savaşı’nın düzenli ordunun tarafından ka-zanılması üzerine Anlaşma Devletleri; Yunanistan’a zaman kazandırmak ve Sevr Antlaşması’nı kabul ettirmek için TBMM’yi Londra Konferansı’na davet etmişlerdir. Bu konferanstan bir sonuç alamayaca-ğını bilen TBMM, yinede konferansa temsilci yolla-mıştır. Bunun sebebi, hukuki, varlığını anlaşma devletlerine kabul ettirmek ve Misak-ı Milliyi ulusla-rarası bir platformda dünyaya duyurmaktır. Ermeni sorunun çözümü ise doğu cephesi savaşları sonrası Ermenistan’la imzalanan Gümrü Antlaşma-sı ile olmuştur. (1921) Bu antlaşma ile Ermeniler, Anadolu topraklarındaki isteklerinden vazgeçmiş-lerdir.
(Cevap C)
Soru 16
Aşağıdakilerin hangisinde, Birinci İnönü Sava-şı’nın kazanılmasının etkisi vardır? (2008 ÖL)
A
Gümrü Antlaşması
B
Moskova Antlaşması
C
Bükreş Antlaşması
D
Atina Antlaşması
E
İstanbul Antlaşması
16 numaralı soru için açıklama 
Kurtuluş Savaşı’nda batı cephesindeki ilk mücadele olan I. İnönü Savaşı’nın kazanılması, diplomatik gi-rişimleri de beraberinde getirmiştir. Anlaşma devlet-leri ile Londra Konferansı, Afganistan’la dostluk antlaşması ve Sovyet Rusya ile Moskova Ant-laşması yapılmıştır. TBMM’nin Anlaşma Devletleri-ne yakınlaşmasından çekilen Sovyet Rusya, hem sınırlarının güvenliğini sağlamak hem de, kurulan yeni rejimini pekiştirmek için TBMM ile antlaşma yo-luna gitmiştir. İmzalanan Moskova Antlaşması’yla ilk kez büyük bir devlet TBMM’yi tanımıştır. An-cak bu antlaşma ile Misak-ı Milli sınırları içerisinde olan “Batım” dan taviz verilerek Gürcistan’a, bıra-kılmıştır. (Cevap B)
Soru 17
Yeni Türk Devleti kurulduğunda Kanunuesasi yürür-lükten kaldırılmamış ancak 1921 Anayasası’nda bu-lunmayan hükümler Kanunuesasi’nin hükümleriyle karşılanmıştır. Bu durumun, aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesi olduğu savunulamaz? (2008 ÖL)
A
Kanunuesasi’den yararlanıldığının
B
Kanunuesasi’nin daha kapsamlı bir metin oldu-ğunun
C
Mecliste gruplaşmaların olduğunun
D
Zaman kazanılmasına gereksinim duyulduğu-nun
E
Anayasal düzene Osmanlı Döneminde geçildi-ğinin
17 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti’nde 1876 yılında ilan edilen I. Meş-rutiyet’le ilk kez anasayal düzene geçilmiş ve ilk Osmanlı Anayasa’sı olan Kanun-i Esasi yürürlüğe girmiştir. 1877-78 Osmanlı-Rus harbinden sonra askıya alınan anayasa, 1908’de II. Meşrutiyet’in ila-nıyla tekrar yürürlüğe girmiş ve 1924 yılına kadar kısmen yürürlükte kalmıştır. Yeni kurulan Türk Dev-leti, devletin temel esaslarını belirtecek bir Anaya-saya ihtiyaç duymuştur. Savaş durumunun devam etmesinden dolayı ancak 24. maddeden oluşan kı-sa bir anayasa hazırlanabilmiş, yasada bulunmayan hükümler içinde 119. maddeden oluşan Kanun-i Esasi’den yararlanılmıştır. (Cevap C)
Soru 18
Tekâlif-i Millîye Emirlerinin çıkarılmasına aşağı-daki savaşların hangisinin sonucunda gerek gö-rülmüştür? (2008 ÖL)
A
Başkomutanlık Savaşı
B
Sakarya Savaşı
C
Birinci İnönü Savaşı
D
İkinci İnönü Savaşı
E
Eskişehir ve Kütahya Savaşları
18 numaralı soru için açıklama 
Tekalifi Milliye Emirleri Kütahya Eskişehir savaş-larında alınan yenilgi üzerine ordunun, yiyecek, içe-cek, giysi, ulaştırma, cephane gibi her türlü eksiğini gidermek için yayınlanmıştır. Mustafa Kemal’in başkomutanlık yetkisiyle yayınladığı bu emirler sa-yesinde ordu kısa sürede ayağa kalkmış ve Yunan-lılarla yapılan Sakarya Savaşı’nı kazanmıştır.
(Cevap E)
Soru 19
I. Azınlıkların Türk vatandaşı sayılması
II. Rodos ve Oniki Ada’nın İtalya’ya bırakılması
III. Boğazlar Komisyonunun kaldırılması
Yukarıdakilerden hangileri Lozan Antlaşma-sı’nın sonuçları arasındadır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
II ve III
19 numaralı soru için açıklama 
Lozan Antlaşması 1923’de İsviçre’nin Lozan şeh-rinde TBMM temsilcileri ile Antlaşma Devletleri tem-silcileri arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma ile; Tüm azınlıklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sa-yılmış ve hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmayacağı be-lirtilmiştir.
(Cevap D)
Soru 20
Aşağıdakilerden hangisi, 1937 yılında yapılan değişiklikle, 1924 Anayasası’nda yer almıştır? (2008 ÖL)
A
Atatürk ilkeleri
B
Milletvekillerinin yemin şekli
C
Yeni Türk Devleti’nin yönetim biçimi
D
Yeni Türk Devleti’nin başkenti
E
Yeni Türk Devleti’nin resmî dili
20 numaralı soru için açıklama 
20 Nisan 1924’te yürürlüğe giren 1924 Anayasası 1961 Anayasası’nın kabulüne kadar yürürlükte kal-mıştır. Bu anayasada 1928 yılında yapılan değişik-likle Milletvekillerinin yemin şekli değişmiştir. Yi-ne aynı yıl yapılan değişiklikle Anayasadan “Devle-tin dini İslam’dır” maddesi çıkarılmıştır. 1937 yı-lında ise Atatürk İlkeleri Anayasa kapsamına a-lınmıştır. Devletin yönetim biçimi, başkenti resmi dili ise 1921 Anayasası dahilindedir.
(Cevap A)
Soru 21
Atatürk 1924 yılında, “Bizim milletimiz vatanı için, hürriyeti ve egemenliği için fedakâr bir halktır, bunu ispat etti. Milletimiz yaptığı inkılapların kıskanç mü-dafiidir de. Benliğinde bu faziletler yerleşmiş bir mil-leti yürümekte olduğu doğru yoldan hiçbir kimse hiçbir kuvvet alıkoyamaz.” demiştir.
Atatürk’ün bu ifadesiyle Türk milletinin,
I. özgürlük,
II. bağımsızlık,
III. inkılapçılık
ilkelerinden hangilerini korumada kararlılığını vurguladığı savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
21 numaralı soru için açıklama 
Atatürk verilen sözünde, Türk milletinin bağımsızlığı sağlamak için gerekli fedakarlığı fazlasıyla yaptığı inkılapları da sahip olduğu aynı fedakarlıkla koruya-cağı belirtilmiştir. (Cevap E)
Soru 22
I. Hukuk
II. Ekonomi
III. Öğretim
Cumhuriyet Döneminde yukarıdaki alanların hangileriyle ilgili uygulamalarda birlik sağlamak amacı olduğu savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve III
E
I, II ve III
22 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti kaynağını İslam dini, Türk töresi ve padişah fermanlarından alan bir hukuk sistemiyle yönetilmekteydi. Gayri Müslimler kamu ile ilgili ko-nularda devlete, özel hukukla ilgili konularda dinle-rinin kurallarına tabiydiler. Müslüman halk ise Hane-fi Mezhebi’nin hukukuna tabi idi. Yeni Türkiye Cum-huriyeti hukuk alanındaki bu ikiliği kaldırmak, top-lum hayatın ihtiyaca göre düzenlemek için 1926 yı-lında Medeni Kanunu yürürlüğe koydu. Osmanlı Devleti’nde hukuk alanında yaşanan kargaşa eğitim içinde geçerliydi. Medreseler, azınlık ve yabancı okulları, modern devlet okulları birlikte işlevlerini sürdürüyorlardı. Yeni Türk Devleti 1924 yılında ka-bul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu’yla medresele-ri kapatarak diğer tüm okulları MEB’nın denetimine verdi. Böylece eğitim - öğretim alanında birlik sağ-landı.
(Cevap D)
Soru 23
I. Siyasi rejim
II. Ekonomik politika
III. Uluslararası ilişkiler
Cumhuriyetçilik ilkesi yukarıdakilerden hangile-rini doğrudan belirler? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
II ve III
23 numaralı soru için açıklama 
Cumhuriyetçilik, egemenliğin millete ait olduğu si-yasal bir rejimi ifade eder. Ekonomik politika, Atatürk’ün “Devletçilik” ilkesiyle ilgilidir. Devletçilik, özel teşebbüsün yetersiz kaldığı durumlarda ekonomik faaliyetleri devletin üstlenme-sini öngörür. Uluslararası ilişkiler ise “inkılapçılık” ilkesiyle bağ-lantılıdır. İnkılapçılık ilkesi çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşmayı hedefler. Bu durum çağdaş uygarlıklarla uluslararası ilişkileri zorunlu kılar.
(Cevap A)
Soru 24
Atatürk Onuncu Yıl Nutku’nda “Türk milletinin yü-rümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elin-de ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir.” demiştir.
Atatürk’ün bu sözünün aşağıdaki ilkelerden hangisinin önemini doğrudan vurguladığı savu-nulabilir? (2008 ÖL)
A
Milliyetçilik
B
Halkçılık
C
Laiklik
D
Devletçilik
E
Cumhuriyetçilik
24 numaralı soru için açıklama 
Türk milletinin esas rehberinin ilim olduğunu belirt-miştir. Laiklik ilkesi de devlet ve toplum hayatının din kurallarına değil, akla ve bilime dayanmasını öngörür. (Cevap C)
Soru 25
I. Yabancıların Türk kara sularında ticaret yapma-sının yasak olması
II. Yabancı ticaret gemilerinin Boğazlardan geçişi-nin serbest olması
III. Yabancıların Marmara ve Türkiye’deki nehirlerde ve göllerde gemi bulundurmasının yasak olması
Yukarıdakilerden hangileri Kabotaj Kanunu’nun kapsamındadır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve III
E
I, II ve III
25 numaralı soru için açıklama 
Kabotaj, bir ülkenin karasularında, gemi işletme ve ticaret hakkının kendi vatandaşlarına ait olmasıdır. Osmanlı devleti kapitülasyonlar nedeniyle kabotaj hakkına sahip değildi. Deniz ulaşımının büyük bir bölümü ve önemli limanların işletilmesi hakkına ya-bancı şirketler sahipti. Yeni Türk devleti 1 Temmuz 1926’da çıkardığı kanunla Türk sularında gemi iş-letme ve ticaret hakkını yabancılara yasaklayarak, Türkler vatandaşlara verdi. Böylece denizlerimizde bağımsızlık sağlanmış oldu.
(Cevap D)
Soru 26
I. Evlenme akdinin devlet işi olarak nitelenmesi
II. Kadının tanıklıkta erkekle eşit olması
III. Resmî nikâhtan sonra inançlara göre dinsel tören yapılabilmesi
Yukarıdakilerden hangileri, 4 Ekim 1926 tarihin-de yürürlüğe giren Medeni Kanun’un kapsamın-dadır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
26 numaralı soru için açıklama 
4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun ev-lenme, boşanma, miras hakkı, tanıklıkta kadın er-kek eşitliği, tek kadınla evlilik, evliliğin devlet gü-vencesine alınması, resmi nikahı gibi bir çok alanı kapsamaktaydı. (Cevap E)
Soru 27
Türkiye’de,
I. kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi,
II. iki dereceli seçim sisteminden tek dereceli seçim sistemine geçilerek halkın milletvekillerini doğrudan seçebilmesi,
III. milletvekilleri seçimlerinin iki yılda bir yapılması yerine, dört yılda bir yapılması
gelişmelerinden hangilerinin demokrasinin gereği olduğu savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
II ve III
27 numaralı soru için açıklama 
Demokrasinin temel ilkeleri;  Hürriyet ve eşitlik,  Milli egemenlik,  Yöneticilerin seçimle belirlenmesi,  hukukun üstünlüğü,  siyasi partilerin varlığı. Bu doğrultuda kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi halkın yöneticilerini doğrudan seçmesi demokrasinin temel gereksinimleridir. Seçimlerin kaç yılda bir yapılabileceği meselesi ise devletlerin kendi insiyatiflerine kalmıştır. Esas olan halkın yö-neticileri seçme hakkına sahip olmasıdır. (Cevap D)
Soru 28
I. İnkılapların sürekliliğini sağlama
II. Çağdaş uygarlık düzeyine çıkma
III. Gerçekleştirilen inkılaplarla yetinme
Yukarıdakilerden hangileri, inkılapçılık ilkesinin, toplumu durağanlıktan, dogmacılıktan kurtarma amaçlı olduğunu gösterir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
I ve II
D
II ve III
E
I, II ve III
28 numaralı soru için açıklama 
İnkılapçılık ilkesinin iki temel hedefi vardır. Milleti geri bırakan kurumların yerine, çağın gereklerine uygun modern kurumların oluşturulması çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmaktır. Bu yönüyle in-kılapçılık sürekli bir değişimi ve gelişimi öngörür. (Cevap C)
Soru 29
Atatürkçü milliyetçilik anlayışı ırk, din ve mezhep ayrımcılığına karşıdır.
Yalnız bu bilgiyle Atatürk milliyetçiliğinin,
I. laik devlet anlayışını benimseme,
II. etnik kimliklere saygılı olma,
III. milletin birliğine ve bütünlüğüne önem verme
özelliklerinden hangilerine ulaşılır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
II ve III
E
I, II ve III
29 numaralı soru için açıklama 
Atatürk milliyetçiliği, vatandaşlar arasında ayrım gözetmeksizin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ifade eder. Bu ilke insanların dini i-nançlarına, etnik kimliklerine ve her türlü farklılıkla-rına saygıyı gerektirir.
(Cevap E)
Soru 30
Müslümanlar üzerinde nüfuzu olan halifeliğin kaldırılmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Mecelle yerine Medeni Kanun’un kabul edilmes
B
Saltanatın kaldırılarak Cumhuriyetin ilan edil-mesi
C
Tekke ve türbelerin kapatılması
D
Anayasa’dan laikliğe aykırı maddelerin çıkarıl-ması
E
Medreselerin kapatılması
30 numaralı soru için açıklama 
Yeni Türk Devleti her türlü kişisel egemenliğe karşı milli egemenlik ilkesini benimsiyordu. Bu durum Osmanlı hanedanlığının hakimiyeti ilkesiyle bağ-daşmamaktaydı. Bu nedenle öncelikle saltanata son verildi, daha sonra milletin kendi kendini yö-netmesi anlamına gelen Cumhuriyet ilan edildi. Milli egemenliğin gerçekleşmesi yolunda son engel ola-rak kalmıştı oda halifelik makamıydı. Bu makam bir nevi devlet başkanlığı anlamına geliyordu ve devlet başkanlığı sorunu Cumhuriyet’in ilanıyla çözüm-lenmişti. Böylece hiçbir bağlayıcı gücü kalmayan hi-lafet makamınında devam etmesi için bir neden kalmamıştı.
(Cevap B)
Soru 31
Aşağıdakilerden hangisi Millet Mekteplerinin açılmasındaki amaçlardan biridir? (2008 ÖL)
A
Her kesimden vatandaşı okur yazar duruma ge-tirmek
B
Yurt dışına gidecek bireylere yabancı dil öğret-mek
C
Harf inkılabının yapılmasına ortam oluşturmak
D
Medreselerin kapatılmasını sağlamak
E
İlköğretimi zorunlu hâle getirmek
31 numaralı soru için açıklama 
Yeni Türk Devleti, Türkçenin Arap harfleriyle yazıl-masının, Türk dilinin gelişimini engellediğinin far-kındaydı bu nedenle 1926’dan itibaren Türkçeye en uygun alfabenin bulunması için çalışmalar başladı. Bu sürecin sonunda en uygun alfabenin Latin alfa-besi olduğu kararlaştırıldı ve 1 Kasım 1928 yılında çıkarılan bir kanunla Latin harfleri kabul edildi. Ata-türk’ün Türk Milletine okuma yazma öğretilmesi em-rini vermesiyle de 1928 yılında Millet Mektepleri a-çıldı. (Cevap A)
Soru 32
I. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine üye olması
II. Kadınlara siyasi hakların tanınması
III. Tek dereceli seçim sistemine geçilmesi
Yukarıdakilerden hangileri Atatürk Dönemi ge-lişmeleri arasındadır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
32 numaralı soru için açıklama 
Atatürk döneminde (1919 - 1938) Türkiye, yurtta sulh cihanda sulh ilkesi doğrultusunda uyguladığı barışçı siyaseti nedeniyle; I. dünya savaşı sonrası uluslararası barışı korumak için kurulan Milletler Cemiyeti’ne davet edildi. Türki-ye bu çağrıya karşılık vererek 18 Temmuz 1932’de Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. 1926’da kabul edilen Medeni Kanun’la, sosyal haklarını kazanan kadınlar, 1930 yılında belediye seçimlerine, 1933 yılında muhtarlık seçimlerine ve 1934 yılında milletvekili seçimlerine katılma hakları-nı kazandılar. Tek dereceli seçim sistemi, yurttaşların yöneticileri-ni doğrudan seçmesi anlamına gelmektedir. Türki-ye’de tek dereceli seçim sistemine 1946’da geçil-miştir.
(Cevap D)
Soru 33
I. İş Bankasının kurulması
II. Âşar vergisinin kaldırılması
III. Sümerbankın kurulması
Yukarıdakilerden hangileri Atatürk Döneminde Türk çiftçisini rahatlatmak amacıyla gerçekleş-tirilmiştir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
II ve III
E
I, II ve III
33 numaralı soru için açıklama 
I. İş Bankası, milli ekonominin kurulabilmesi, sa-nayi ve ticaretin gelişebilmesi amacıyla, özel te-şebbüse kredi olanakları sağlamak için kurul-muş ilk özel bankadır (1924). Atatürk, milli bir ekonomi kurmak için sanayi ve ticaretin destek-lenmesi gerektiğinin bilincindeydi. Bu amaçla özel teşebbüse kredi olanakları sağlamak için 1924 yılında İş Bankası’nı kurdurdu. II. Ekonomisinin temeli tarıma dayalı olan bir ülke-de kalkınma için öncelikle köylünün durumunun iyileştirilmesi gerekiyordu. Bu amaçla öncelikle köylünün üzerinde ağır bir vergi yükü olan aşar vergisi kaldırıldı (1925). Köylünün üretim imkan-ları artırılarak, modern tarım araçları yaygınlaş-tırılmaya çalışıldı. III. Sümerbank 1933 yılında kurulmuş ticari nitelikte mal üreten bir bankadır. Türkiye’deki birçok demir-çelik tesisleri, çimento fabrikaları, tekstil ve kağıt fabrikaları Sümerbank bünyesinde ku-rulmuştur. (Cevap B)
Soru 34
Atatürk Döneminde,
I. yüksek gümrük vergisi konulması,
II. ülkeye girecek eşyanın cinsi ve miktarının hükûmet tarafından tespit edilmesi,
III. uluslararası sergi ve panayırlara katılma kararı alınması
önlemlerinden hangilerinin, ihracatı ithalata göre artırmak amacıyla alındığı savunulabilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
34 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı Devleti’nde yabancılara verilen kapitülas-yonlar nedeniyle iç ve dış ticaret tam anlamıyla ya-bancıların eline geçmişti. Kapitülasyonlar aracılığıy-la sağlanan gümrük indirimleri ülkeye ucuz ve bol miktarda malın girmesine ve yerli sanayinin çökme-sine sebep olmuştu. Lozan antlaşmasında kapitü-lasyonların kaldırılması ile ekonomik bağımsızlığı sağlama yolunda önemli bir adım atıldı. Fakat ye-terli değildi. Çünkü temel gıda maddelerini bile dışa-rıdan alan devletin bir takım önlemlerle yerli sanayi-yi canlandırması gerekiyordu. Bu amaçla gümrük vergileri yükseltilerek, ülkeye giren mallara sınırlan-dırmalar getirildi. Ülke içinde tarım ve sanayideki üretimin artması için tedbirler alındı. (Cevap D)
Soru 35
Sadabat Paktına üye devletler,
I. bölgesel barışı koruma,
II. iç işlerine karışma,
III. sınırları koruma
durumlarından hangilerinin yükümlülüğünü karşılıklı olarak kabul etmişlerdir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve III
E
I, II ve III
35 numaralı soru için açıklama 
Sadabat Paktı, İtalya’nın Asya ve Afrika’ya doğru yayılmacı bir politika izlemesi üzerine sınırlarını ko-rumak isteyen Türkiye, İran, Irak ve Afganistan dev-letleri tarafından kurulmuştur (1937). Pakt, üye dev-letlerin bağımsızlığına saygı göstermekle birlikte herhangi bir tehlike karşısında birlikte hareket et-meyi öngörüyordu. Paktın bir amacıda, Yakın Do-ğu’da barış ve güvenliği sağlayarak uluslararası ba-rışa katkı sağlamaktı. (Cevap D)
Soru 36
Bozkurt adlı Türk gemisi Fransız Lotus gemisine çarparak batmıştır. Fransa, Türk mahkemesinin ka-rarlarına itiraz etmiş; Türkiye bu itirazı kabul etme-miştir. Tarafların konuyu Lahey Adalet Divanına gö-türmesi sonucunda Türk mahkemesinin verdiği ka-rarın değiştirilmesine gerek duyulmamıştır.
Yalnız bu bilginin,
I. Türk hukuku ve adalet örgütünün egemenlik haklarına dayalı çağdaş düzeye yükseldiği,
II. Türkiye – Fransa arasında yapılan ticarete ara verildiği,
III. Türkiye’nin uluslararası deniz ticaretinde çok önemli bir yeri olduğu
durumlarından hangilerine kanıt olduğu savunu-labilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
36 numaralı soru için açıklama 
Verilen paragrafta Türk mahkemesinin almış olduğu kararın doğru ve uygun olduğu, uluslararası bir ada-let örgütü tarafından tasdik edilmiştir. (Cevap A)
Soru 37
I. Hatay
II. Batum
III. Musul
Yukarıdakilerden hangileri 1926 Ankara Antlaş-ması’yla Türkiye’nin sınırları dışında kal-mıştır? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
37 numaralı soru için açıklama 
Ankara Antlaşması Musul meselesiyle ilgili olarak İngiltere ile imzalanmıştır (1826). Antlaşmaya göre Musul İngiltere yönetimindeki Irak’a bırakılmış, petrol gelirlerinin %10’unun 25 yıl süreyle Türkiye bırakılması taahhüt edilmiştir. Hatay 1921 yılında Sakarya Savaşı sonrası imzalanan Ankara Antlaşması ile Fransa yönetimindeki Suri-ye’ye bırakılmış, 1939 yılında anavatana katılmıştır. Batum ise, Sovyet Rusya’yla imzalanan Moskova Antlaşması’yla Gürcistan’a bırakılmıştır. (Cevap A)
Soru 38
Türkiye’nin özel konumunun aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkili olduğu söylenemez? (2008 ÖL)
A
Yerel saat
B
Deniz ulaşımı
C
Turizm etkinlikleri
D
İklim koşulları
E
Transit taşımacılık
38 numaralı soru için açıklama 
Bir yerin kıtalara, yer şekillerine, boğazlara, ulaşım yollarına, geçitlere, diğer ülkelere, madenlere vs. göre konumuna özel konum denir. Ülkemiz özel konumu; – Deniz ulaşımı – Turizm etkinlikleri – İklim koşulları – Yer şekilleri – Yer altı ve yerüstü zenginlikleri – Transit taşımacılık gibi durumlar üzerinde etkili olmuştur. Yerel saat, gece-gündüz, güneş, güneş ışınlarının düşme açısı, dört mevsimin yaşanması üzerinde ül-kemizin matematik konumu etkili olmuştur. (Cevap A)
Soru 39
Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin kıyı bölge-lerinin ortak özelliklerinden biri değildir? (2008 ÖL)
A
Bölümleri arasında ortalama yükselti bakımın-dan fark olması
B
Akarsu ağızlarında delta ovalarının olması
C
Karstik göllerin yaygın olarak görülmesi
D
Dağların uzanışının kıyıların şekillenmesinde etkili olması
E
Alp orojenezinde oluşmuş sıradağların bulun-ması
39 numaralı soru için açıklama 
Tüm kıyı bölgelerimizde ortak özellik olarak karstik göllerin yaygın olarak görüldüğü yer almaz. Bu tür göllerin yaygın olarak bulunduğu tek kıyı bölgemiz Akdeniz’dir. (Cevap C)
Soru 40
Marmara Bölgesi’nde görülen iklim çeşitliliğinin aşağıdakilerden hangisi üzerinde en az etkili ol-duğu söylenebilir? (2008 ÖL)
A
Endüstri kuruluşları
B
Doğal bitki örtüsü
C
Deniz turizmine elverişli süre
D
Yetiştirilen tarım ürünleri
E
Toprak türleri
40 numaralı soru için açıklama 
Bölgede iklim çeşitliliği coğrafi konumu ya da geçiş Bölgesi’nde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak bitki örtüsü, tarım ürünleri, turizm, toprak gibi etkenler doğrudan ve fazlaca etkilenmiş-tir. Marmara Bölgesi’nde endüstri kuruluşları iklim çeşitliliğinden en az düzeyde etkilenmiştir. (Cevap A)
Soru 41
Aşağıdaki merkezlerin hangisinde gerçek sıcak-lık ile indirgenmiş sıcaklık arasındaki fark diğer-lerinden daha fazladır? (2008 ÖL)
A
Edirne
B
Samsun
C
Sivas
D
Kars
E
Adana
41 numaralı soru için açıklama 
Bir merkezin gerçek sıcaklığı ile indirgenmiş sıcak-lığı arasındaki fark o yerin yükseltisine bağlıdır. Yükseltisi fazla olan yerlerde gerçek ve indirgenmiş sıcaklık arasındaki fark fazladır. Buna göre seçe-neklerden en yüksek il Kars’tır ve bu farkı daha faz-ladır. (Cevap D)
Soru 42
Türkiye’de nüfusun düzensiz dağılışında etkili olan etmenlerden ikisi aşağıdakilerin hangisin-de birlikte verilmiştir? (2008 ÖL)
A
Enlem - Yağış biçimi
B
Toprak türü - Jeolojik yapı
C
Yükselti - Yer şekilleri
D
Yağış biçimi - Bitki örtüsü
E
Yer şekilleri - Enlem
42 numaralı soru için açıklama 
Yükselti ve yer şekilleri gibi özel konum etkenlerine bağlı olarak ülkemiz nüfusu düzensiz dağılmaya maruz kalmıştır. (Cevap C)
Soru 43
Türkiye’de, kentsel nüfusun yaklaşık % 40’ının İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde toplanmasın-da aşağıdakilerden hangisinin etkisi en azdır? (2008 ÖL)
A
Ulaşım olanaklarının fazla olması
B
Yerli üretimi tanıtıcı fuarların kurulması
C
Ticaret hacminin büyük olması
D
Çeşitli endüstri kuruluşlarının bulunması
E
Sağlık ve eğitim olanaklarının fazla olması
43 numaralı soru için açıklama 
Ulaşım, ticaret, sanayi, sağlık ve eğitim hizmetleri-nin gelişmiş olması nüfusumuzun önemli bir kısmı-nın İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde top-lanmasına neden olmuştur. Yerli üretimi tanıtıcı fu-arların kurulması dolaylı olarak nüfusa en az katkı yapmıştır. (Cevap B)
Soru 44
Aşağıdaki bölgelerin hangisinde, endüstride çalışan kişi sayısı diğerlerinden daha fazladır? (2008 ÖL)
A
Akdeniz
B
Marmara
C
İç Anadolu
D
Ege
E
Karadeniz
44 numaralı soru için açıklama 
Marmara Bölgesi ülkemizde sanayinin en çok geliş-tiği bölgedir. Bu nedenle endüstride çalışan nüfus bu bölgemizde en fazladır. (Cevap B)
Soru 45
Aşağıdaki platolardan hangisinin bölge ekono-misine katkısında büyükbaş hayvancılık ilk sı-radadır? (2008 ÖL)
A
Çatalca-Kocaeli
B
Çatalca-Kocaeli
C
Taşeli
D
Cihanbeyli
E
Gaziantep
45 numaralı soru için açıklama 
Büyükbaş hayvancılık yaz yağışlarına bağlı olarak oluşan gür otlaklar nedeniyle en çok Erzurum-Kars platosunda gelişmiştir ve bölge ekonomisinde ilk sı-rada yer almaktadır. (Cevap B)
Soru 46
Aşağıdaki grafik, Türkiye’de 1975-2000 sayım yılları arasında kentlerde ve kırsal kesimde ya-şayan erkek nüfusun değişimini göstermektedir.

Bu grafikten aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılamaz? (2008 ÖL)
A
Yalnızca 1975-1980 döneminde, hem kentsel hem de kırsal kesimde erkek nüfus artmıştır.
B
Kırsal kesimdeki erkek nüfusun en fazla olduğu yıl 1980’dir.
C
Kentlerdeki erkek nüfusun artış hızı kırsal ke-simdekinden daha fazladır.
D
Kırsal kesim ve kentlerde yaşayan erkek nüfus miktarı arasındaki en büyük fark 2000 yılında-dır.
E
1980-1985 döneminde kentlerdeki erkek nüfus artarken, kırsal kesimdeki azalmıştır.
46 numaralı soru için açıklama 
“A” seçeneğinde 1975-1980 döneminde hem kent-sel hem de kırsal-kesimde erkek nüfus artmıştır so-nucu grafikten çıkarılamaz. Her iki nüfus içinde artışın olduğu yıl yalnızca 1975-1980 dönemi değildir. 1990-2000 döneminde de aynı durum geçerlidir. (Cevap A)
Soru 47
I. Bakır
II. Taş kömürü
III. Linyit
IV. Demir
Yukarıdaki madenlerden hangilerinin Türki-ye’deki üretiminin tümü Karadeniz Bölgesi’nden elde edilir? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
I ve II
D
II ve III
E
III ve IV
47 numaralı soru için açıklama 
Taşkömürünün %100’ü Zonguldak ve çevresinden çıkarılır. Bu maden alanında bölgenin ülke ekono-misine katkısı %100’dür.
(Cevap B)
Soru 48
Türkiye’deki bazı fabrikaların kuruluş yerleriyle ilgili aşağıdaki genellemelerden hangisi doğru-dur? (2008 ÖL)
A
Bitkisel yağ fabrikaları, ham maddeye yakın yerlerde kurulmuştur.
B
Seramik fabrikaları, inşaat sektörünün geliştiği yerlerde kurulmuştur.
C
Demir-çelik fabrikaları, demir cevherinin çıkarıl-dığı yerlerde kurulmuştur.
D
Otomobil fabrikaları, termik santrallere yakın yerlerde kurulmuştur.
E
Deri konfeksiyon fabrikaları, hayvancılığın yay-gın olarak yapıldığı yerlerde kurulmuştur.
48 numaralı soru için açıklama 
Bitkisel yağ fabrikaları ülkemizde hammadde kay-nağına yakın yerlerde kurulmuştur. Edremit Körfe-zi’ndeki zeytinyağı fabrikaları, Trakya’daki ayçiçeği fabrikaları bu duruma örnektir. (Cevap A)
Soru 49
Türkiye’nin, ekonomisi gelişen bir ülke olma-sında aşağıdakilerden hangisinin en az etkili ol-duğu söylenebilir? (2008 ÖL)
A
Nüfusun genç ve dinamik olması
B
Fiziki ve beşeri özellikleri farklı coğrafi bölgele-rin olması
C
Yer altı ve yer üstü kaynaklarının çeşitli olması
D
Avrupa’yla Asya, özellikle Orta Doğu ülkeleri arasında köprü görevi görmesi
E
Avrupa’yla Asya, özellikle Orta Doğu ülkeleri arasında köprü görevi görmesi
49 numaralı soru için açıklama 
Türkiye topraklarının büyük bir bölümünün Anadolu yarımadasında olmasının Türkiye’nin gelişen bir ül-ke yapısına sahip olmasındaki etkisi en azdır. (Cevap E)
Soru 50
Doğu Karadeniz Bölümü’nde çay üretiminin yapıldığı kuşağa ekilecek aşağıdaki bitkilerin hangisinden ürün almak daha zordur? (2008 ÖL)
A
Fındık
B
Tütün
C
Pamuk
D
Turunçgiller
E
Mısır
50 numaralı soru için açıklama 
Çay her mevsim yağış isteyen bir üründür. Bu nedenle yağışa ve suya gereksinim duyan. Fındık, tütün, mısır gibi ürünler bu kuşakta yetiştirilebilir. Ancak olgunlaşma döneminde yağış istemeyen pamuk, buğday, arpa gibi ürünler çayın yetiştirildiği yerde yetiştirilemez. (Cevap C)
Soru 51

Haritada gösterilen iki kentin çevresinde yetişti-rilen tarım ürünlerinin farklı olmasında, aşağı-dakilerden hangisinin etkisi yoktur? (2008 ÖL)
A
Tarım alanlarının genişliklerinin farklı olması
B
Dağların kıyı çizgisine göre uzanış yönünün farklı olması
C
Toprak türlerinin farklı olması
D
Yıllık yağış tutarlarının farklı olması
E
Yükseltilerinin farklı olması
51 numaralı soru için açıklama 
Denizli’de Akdeniz İklimi, Niğde’de karasal iklim etkilidir. İklim farklılığı, yükseltilerinin farklı olması, yıllık yağış miktarları, toprak türleri, yer şekillerinin uzanışı bu iki il merkezinde yetiştirilen tarım ürünle-rinin farklı olmasına yol açmıştır. Tarım alanlarındaki genişliklerinin farklılığı ürün farklılığında etkili değildir. (Cevap A)
Soru 52

İklim koşulları göz önüne alındığında, yukarıdaki haritada numaralarla gösterilen tarım alanlarının hangilerinde, sulamaya diğerlerinden daha fazla gereksinim duyulması beklenir? (2008 ÖL)
A
I ve II
B
II ve III
C
II ve V
D
III ve IV
E
IV ve V
52 numaralı soru için açıklama 
Kurak ve yarı kurak sahalarda tarımda sulama için daha çok suya gereksinim duyulur. Haritada işaretli alanlardan IV ve V numaralı yerler sulamaya daha fazla gereksinim duyar. Çünkü buralarda yıllık yağış miktarı az ve buharlaşma fazladır. (Cevap E)
Soru 53
Aşağıdakilerden hangisi, hem Güneydoğu Ana-dolu Bölgesi’nde hem de İç Anadolu Bölge-si’nde yaygın olarak yetiştirilen bir tarım ürünü değildir? (2008 ÖL)
A
Buğday
B
Tütün
C
Elma
D
Üzüm
E
Mercimek
53 numaralı soru için açıklama 
İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday, üzüm, mercimek, elma, arpa gibi tarım ü-rünleri yaygın olarak yetiştirilir. Tütün İç Anadolu Bölgesi’nde çok az, Güneydoğu Anadolu Bölge-si’nde ise yaygın olarak yetiştirilir. (Cevap B)
Soru 54
I. Daha çok baraj ve akarsularda yapılmaktadır.
II. Deniz balıkçılığına göre daha gelişmiştir.
III. En fazla alabalık üretilmektedir.
Türkiye’de tatlı su balıkçılığıyla ilgili yukarıdaki özelliklerden hangileri doğrudur? (2008 ÖL)
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve III
E
II ve III
54 numaralı soru için açıklama 
Ülkemiz tatlı su balıkçılığı adından da anlaşılabile-ceği gibi baraj ve akarsu gibi tatlı su kaynaklarında yapılır. Bu balıkçılık faaliyetinde en çok üretilen ba-lık türü ise alabalıktır. Tatlı su balıkçılığı potansiyel olarak deniz balıkçılığımızın gerisindedir. (Cevap D)
Soru 55

Haritada işaretlenmiş merkezlerin beşinde de yapılan ve Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayan etkinlik aşağıdakilerden hangisidir? (2008 ÖL)
A
Zeytin üretimi
B
Yayla turizmi
C
Petrol arıtımı
D
Linyit çıkarımı
E
Sigara üretimi
55 numaralı soru için açıklama 
Soru 56
Türkiye’de elektrik enerjisi üretimine jeotermal kaynaklarıyla en çok katkıda bulunan bölüm a-şağıdakilerden hangisidir? (2008 ÖL)
A
Ege
B
Orta Karadeniz
C
Yukarı Kızılırmak
D
Adana
E
Orta Fırat
56 numaralı soru için açıklama 
Türkiye’de kırıklı yapısının en yaygın olduğu bölüm Ege Bölümüdür. Kırıklı yapının fazla olmasına bağlı olarak bölümde jeotermal kaynaklar fazladır. Bu du-rumun bir sonucu olarak ülkemizde jeotermal kay-naklarıyla elektrik enerjisi üretimine en çok katkıda bulunan bölüm Ege Bölümüdür.
(Cevap A)
Soru 57
Adana, Ege ve Çatalca-Kocaeli Bölümleri, aşa-ğıdakilerin hangisi bakımından benzerlik göste-rir? (2008 ÖL)
A
Yüz ölçümlerinin büyüklüğü
B
Seracılığın gelişmişliği
C
Tarım yapılan alanların genişliği
D
Endüstri gelirlerinin yüksekliği
E
Yer altı kaynaklarının zenginliği
57 numaralı soru için açıklama 
Her üç bölüm için ortak özellikleri olarak şunlar sayılabilir. – Endüstri gelirleri fazladır. – Nüfusları çoktur. – Mevsimlik ya da sürekli göç alırlar. – Ulaşımları gelişmiştir. (Cevap D)
Soru 58
Aşağıdaki etkinliklerden hangisinin Güney Marmara Bölümü’nün ekonomisindeki payı di-ğerlerinden daha azdır? (2008 ÖL)
A
Seramik endüstrisi
B
Turizm
C
Otomotiv endüstrisi
D
Bitkisel yağ üretimi
E
Hidroelektrik üretim
58 numaralı soru için açıklama 
Marmara Bölgesi yüzey şekilleri yönüyle ülkemizin en sade yapılı bölgesidir. Bu nedenle hidroelektrik enerji potansiyeli en az olan bölgemizdir ve bu ala-nın bölge ekonomisine katkısı en azdır. (Cevap E)
Soru 59
Akdeniz Bölgesi’ndeki,
I. enerji üretimi
II. endüstri
III. ulaşım
IV. ticaret
sektörlerinden hangileri turizmin gelişmesine bağlı olarak daha çok canlılık kazanmıştır? (2008 ÖL)
A
I ve II
B
I ve IV
C
II ve III
D
II ve IV
E
III ve IV
59 numaralı soru için açıklama 
Turizmin geliştiği yerde, – Ulaşım – Ticaret – Alt yapı yatırımları – Nüfus artışı – Haberleşme ve iletişim – İnşaat  El sanatları gibi alanlarda artış olur. (Cevap E)
Soru 60
Aşağıdaki grafikte 2006 yılında Türkiye’nin bazı havaalanlarına gelen ve giden yolcuların iç ve dış hatlara göre oransal dağılımı gösterilmiştir.

Yalnızca bu grafikteki bilgilerden yararlanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir? (2008 ÖL)
A
İç hatlarda Atatürk Havaalanı’na gelen ve giden yolcu sayıları birbirine yakındır.
B
Adnan Menderes Havaalanı’ndaki iç hat yolcu sayısı Atatürk Havaalanı’ndakinden fazladır.
C
Dalaman ve Trabzon Havaalanlarının dış hat oranları birbirine yakındır.
D
İç hat yolcu oranları birbirine en yakın olan ha-va alanları Adnan Menderes ve Esenboğa’dır.
E
İç ve dış hatlar arasındaki oransal farkın en faz-la olduğu havaalanı Dalaman’dır.
60 numaralı soru için açıklama 
Grafikteki verilere dikkatle bakıldığında, iç hat yolcu oranlarında Adnan Menderes ve Esenboğa havaa-lanlarının birbirlerine daha yakın olduğu görülür. (Cevap D)
Soru 61
Aşağıdakilerden hangisi, görevleriyle ilgili suç-lardan ötürü Yüce Divanda değil, olağan yargı organlarında yargılanır?
A
Vatana ihanet durumunda Cumhurbaşkanı
B
Yargıtay Başkanı ve üyeleri
C
Milletvekilleri
D
Başbakan
E
Bakanlar
61 numaralı soru için açıklama 
Anayasamızın 148. maddesine göre; Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyelerini, başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Ku-rulu ve Sayıştay başkan ve üyelerini görevleriyle il-gili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılar. (Cevap C)
Soru 62
1982 Anayasası’na göre, Cumhurbaşkanının hastalık veya yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hâllerinde, görevine dönünceye kadar, Cumhurbaşkanlığı-na aşağıdakilerden hangisi vekâlet eder?
A
TBMM Başkanı
B
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri
C
Cumhurbaşkanının belirleyeceği en az 40 ya-şında olan ve yüksek öğrenim yapmış bir millet-vekili
D
Anayasa Mahkemesi Başkanı
E
Başbakan
62 numaralı soru için açıklama 
1982 Anayasası’nın 106. maddesine göre; Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar, ölüm, çekil-me veya başka bir sebeple cumhurbaşkanlığı ma-kamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, TBMM başkanı, cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır. (Cevap A)
Soru 63
1982 Anayasası’na göre, milletlerarası hukukun meşru saydığı hâllerde savaş hâli ilanına aşağı-dakilerden hangisi karar verebilir?
A
Millî Savunma Bakanının önerisi üzerine Cum-hurbaşkanı
B
İçişleri Bakanının önerisi üzerine Başbakan
C
Doğrudan Başbakan
D
Millî Güvenlik Kurulu
E
TBMM
63 numaralı soru için açıklama 
1982 Anayasası’na göre; Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde sa-vaş hali ilanına ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaban-cı gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi TBMM’ye aittir. (Cevap E)
Soru 64
1982 Anayasası’na göre, TBMM’nin görev süresiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A
1982 Anayasası, en başından beri TBMM’nin 4 yıllık bir süre için seçileceğini öngörmüştür ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
B
1982 Anayasası’nın ilk şeklinde TBMM’nin 6 yıl-lık bir süre için seçileceği öngörülmekteydi; fa-kat 2001 yılında yapılan bir değişiklikle, bu süre 4 yıla indirilmiştir.
C
1982 Anayasası, en başından beri TBMM’nin 5 yıllık bir süre için seçileceğini öngörmüştür ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
D
Anayasa, TBMM’nin görev süresi hakkında her-hangi bir hüküm içermemektedir. Bu husus 5 yıl olarak Milletvekili Seçimi Kanunu’nda düzen-lenmiş bulunmaktadır.
E
1982 Anayasası, 2007 yılına gelinceye kadar TBMM’nin 5 yıllık bir süre için seçileceğini ön-görmekteydi; fakat bu süre 2007 yılında yapılan bir değişiklikle 4 yıla indirilmiştir.
64 numaralı soru için açıklama 
1982 Anayasası’nda, 2007 yılına gelinceye kadar TBMM’nin görev süresi 5 yıl olarak öngörülmektey-di; fakat 2007 yılında yapılan değişiklikle bu süre 4 yıla indirilmiştir. (Cevap E)
Soru 65
Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin zorunlu koşulu değildir?
A
Yasal idare ilkesi
B
Yargı birliği
C
İdarenin mali sorumluluğu
D
Yargı bağımsızlığı
E
Yasaya saygı ilkesi
65 numaralı soru için açıklama 
Hukuk devleti ilkesinin gerekleri:  Tüm idari düzenlemelerin ve idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olması  İdarenin işlem ve eylemleriyle kişilere vermiş ol-duğu zararlar bakımından mali sorumluluğunun kabul edilmiş olması  Yargının bağımsız olması  İdarenin yargısal denetiminin olması  Temel hak ve hürriyetlerin anayasal güvenceye alınması  Yasaların herkes için geçerli olması ve yasaya saygı ilkesi (Cevap B)
Soru 66
Yargıtay üyelerini aşağıdakilerden hangisi se-çer?
A
Cumhurbaşkanı
B
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
C
Yargıtay Genel Kurulu
D
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E
Adalet Bakanı
66 numaralı soru için açıklama 
Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanu-nun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gös-terilen belli davalara da ilk ve son derece mahke-mesi olarak bakar. Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış adli yargı, hakim ve cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sa-yılanlar arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek ku-rulu tarafından üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir.(Cevap B)
Soru 67
Merkezî idarenin başkent dışındaki teşkilatına ne ad verilir?
A
Belediye
B
İl özel idaresi
C
Taşra teşkilatı
D
Mahallî idare teşkilatı
E
Hizmet yerinden yönetimi
67 numaralı soru için açıklama 
Soru 68
Aşağıdakilerden hangisi hukukun yazılı kaynak-larından biri değildir?
A
Örf ve Adet
B
Kanun
C
Tüzük
D
Yönetmelik
E
Anayasa
68 numaralı soru için açıklama 
Soru 69
Aşağıdakilerden hangisi Millî Güvenlik Kurulu-nun üyelerinden biri değildir?
A
Cumhurbaşkanı
B
Başbakan
C
Genelkurmay Başkanı
D
TBMM Başkanı
E
Hava Kuvvetleri Komutanı
69 numaralı soru için açıklama 
Milli Güvenlik Kurulu, devletin milli güvenlik siya-setinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili görüş-lerini Bakanlar Kuruluna bildirmekle yükümlüdür. Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanının başkan-lığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Baş-bakan yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından oluşur. (Cevap D)
Soru 70
Dürüstlük kuralı aşağıdakilerin hangisinde uy-gulanmaz?
A
Sözleşmelerin yorumlanmasında
B
Sözleşmelerdeki boşlukların doldurulmasında
C
Sözleşmelerde yan yükümlülüklerin yerine geti-rilmesinde
D
Sözleşme öncesi müzakerelerde
E
Sözleşmede öngörülen bir hakkın kazanılma-sında
70 numaralı soru için açıklama 
Dürüstlük Kuralı: Hakların kullanılmasında ve borçların yerine getirilmesinde, aynı durumda bulu-nan dürüst, namuslu orta zekâlı bir insanın davra-nışları sonucunda meydana gelen ve toplum tara-fından benimsenen kuralların bütünüdür. “Objektif iyi niyet kuralı”da denilen bu kurala Medeni Kanun-da “Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk dü-zeni korumaz.” şeklinde yer verilmiştir. Dürüstlük kuralı, sözleşmelerin yorumlanması, kanuna karşı hilenin önlenmesi, sözleşmelerdeki boşlukların doldurulması, hakların ve borçların kap-samının belirlenmesi, yan hükümlerinin yerine geti-rilmesi, sözleşme öncesi ilişkilerde uygulanmakta-dır. (Cevap E)
Soru 71
Aşağıdakilerden hangisi sınırlı ehliyetsizdir?
A
Evli kişi
B
Kendisine yasal danışman atanan kişi
C
Mahkeme kararıyla ergin kılınmış olup ayırt et-me gücüne sahip kişi
D
Akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlanmış, ayırt etme gücüne sahip kişi
E
Velayet altında bulunan 3 yaşındaki çocuk
71 numaralı soru için açıklama 
Sınırlı ehliyetsizler; ayırt etme gücü olup, ergin ol-mayan (18 yaşını doldurmamış) veya hakların da kısıtlılık kararı bulunan kişilere denir. Sınırlı ehliyet-sizler yasal temsilcinin onayı ile bazı işlemleri ya-pabilirler. (Cevap E)
Soru 72
Türkiye aşağıdaki uluslararası örgütlerden han-gisine üye değildir?
A
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)
B
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)
C
Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO)
D
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)
E
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)
72 numaralı soru için açıklama 
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ): Türkiye’nin üyesi olduğu dinsel ve kültürel ortaklık temeline dayanan siyasal ve ekonomik içerikli ulus-lararası bir örgüttür. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT): Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra kurulan 12 devletten oluşan birliktir. (1991) Sovyetler Birliği’ne bağlı ülkeler tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla Türkiye bu topluluğun bir üyesi değildir. Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO): 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasında kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Ekonomik işbirliği teşkilatı (EİT) olarak ta bilinir. NATO: ll. Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkileri ve Sovyet Rusya’nın yayılmacı politikasına karşı, üyelerinin güvenliğini sağlamak ve istikrarın gelişmesine kat-kıda bulunmak amacıyla 1949’da kurulmuş askeri, siyasal nitelikli uluslararası bir örgüttür. ABD baş-kanlığında 12 ülkenin katılımıyla Washington’da ku-rulmuştur. Türkiye bu örgüte 1952 yılında üye ol-muştur. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT): Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı adı altında toplanan örgüt Avrupa’nın bölünmüşlüğüne son vermek, güvenlik ve istikrarın sağlanması, katılımcı devletler arasında işbirliğini sağlamak amacıyla ku-rulmuştur. 1975’ten 1990’a kadar bir dizi konferans şeklinde devam eden örgüt 1990 yılında kurumsallaşmaya başlamıştır. Türkiye’de bu teşkilatın üyeleri arasın-dadır. (Cevap B)
Soru 73
G-8 zirvesi, 2008 yılında hangi ülkede yapılmış-tır?
A
ABD
B
Rusya
C
Japonya
D
Almanya
E
Fransa
73 numaralı soru için açıklama 
2008 G-8 Zirvesi Japonya’nın Toyako kentinde dü-zenlenmiştir. 3 gün süren G-8 Zirvesinde iklim deği-şikliği, yükselen petrol fiyatları, gıda ürünlerindeki fiyat artışı gündemin ana konuları olmuştur.
(Cevap C)
Soru 74
2006 yılından itibaren T.C. Merkez Bankası Baş-kanı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ahmet Ertürk
B
Tevfik Bilgin
C
Mehmet Şimşek
D
Durmuş Yılmaz
E
Süreyya Serdengeçti
74 numaralı soru için açıklama 
Merkez Bankası eski başkanı Süreyya Serdengeç-ti’nin görevinin 14 Mart’ta bitmesiyle başkanlık ma-kamı vekaleten yürütülmüştür. 3 Nisan 2006’da Bakanlar kurulunda alınan kararla, Merkez Bankası başkanlığına Durmuş Yılmaz a-tanmış ve 18 Nisan 2006 tarihinde de resmi olarak görevine başlamıştır. (Cevap D)
Soru 75
61. Cannes Film Festivali’nde “Üç Maymun” isim-li filmi ile en iyi yönetmen ödülünü alan Türk yönetmen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Fatih Akın
B
Çağan Irmak
C
Ali Özgentürk
D
Mustafa Altıoklar
E
Nuri Bilge Ceylan
75 numaralı soru için açıklama 
Üç Maymun: Türkiye - Fransa - İtalya ortak yapımı olan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmidir. Üç Maymun, 2009 yılında verilen 81. Akademi Ödülle-rinde de yabancı film dalında Türkiye adına yarış-mak üzere seçilmişti. 22 Şubat 2009’da düzenlenen ödül töreninde ilk 9’a girmiştir.
(Cevap E)
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
75 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425
2627282930
3132333435
3637383940
4142434445
4647484950
5152535455
5657585960
6162636465
6667686970
7172737475
Son
Geri dön
Başarıyla tamamladınız.
sorular
soru
Aldığınız skor
Doğru
Yanlış
Partial-Credit
Sınavı henüz tamamlamadınız. Eğer sayfadan ayrılırsanız, verdiğiniz yanıtlar kaybolacak!
Correct Answer
You Selected
Not Attempted
Final Score on Quiz
Attempted Questions Correct
Attempted Questions Wrong
Questions Not Attempted
Total Questions on Quiz
Question Details
Results
Date
Score
İpucu
Time allowed
minutes
seconds
Time used
Answer Choice(s) Selected
Question Text
Sona erdi
Daha çok pratiğe ihtiyaç var
Böyle devam et
Kötü değil
İyi çalışıyor
Mükemmel
Exit mobile version