Bilgi Birikimi

Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir ?

Bir çok etkenin rol oynadığı vücut ısısının düşüklüğü sürekli üşümemize neden olur. Bazılarımız kış aylarında dahi üşümez iken, bazılarımız yaz ayların da bile sürekli üşürüz. Üşümememiz için kendi başımıza uygulayacağımız yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Üşümemize vücut ısısının düşmesi sebep olduğuna göre, vücut ısısını yükseltmek için spor en doğru yöntemdir. Öncelikle vücut ısısını kaslar düzenlemektedir. Kaslar hareketsiz olduklarında bile vücut ısısının düzenlenmesine katkısı %25 orandadır. Kışın üşümek yazın üşümemek normal bir durumdur. Ancak, yazın kavurucu sıcak havalarda dahi, insan kendini soğuk hissediyor ise bu durum normal değildir. Ne kadar hareket edersek o oranda o kadar az üşürüz. Soğuk havalarda ısı kaybı hızlı oluşur ve nefes alıp vermemizde de nem ve ısı kaybı devam eder. Üzerimize giydiğimiz kıyafetler ısı kaybını sadece yavaşlatmayı sağlar. Soğuk havalarda çok sıkı giyinsek dahi, nefes alış verişlerimizde bir süre sonra üşümeye başlayabiliriz.

Kasların hareket halinde olması vücut ısısını düzenleyeceği için, düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Hipotalamus, beyinde vücut ısısı düzeyini ayarlamak için termostat görevini üstlenmektedir. Vücudumuzun çok ısınması sonucunda  hipotalamus, vücudun dış yüzeyine yakın damarların genişlemesine sebep olur ve bu sayede vücudun ısısı dışarıya doğru aktarılmaya başlanır, bu da terleme anlamına gelmektedir. Sürekli üşüme duygusu yaşayan kişiler çoğunlukla titreme de yaşarlar. Ve bu titreme sonucu kaslar daha fazla çalışır ve ısı üretir, hipotalamus bu durumu olumlu duruma getirir. Buna göre, terlemek ve üşümek bir hastalık değildir. Ancak, sürekli üşümenin bazı hastalıkların habercisi olma olasılığı da yok değildir. Bu sebeple bu şikayetiniz için mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekmelidir.

Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir?

Vücut Sıcaklığını Artırmak İçin Ne Yapabiliriz?

  1. Sürekli üşüyen insanlar için protein, vitamin, mineral ve yağları doğru miktarda içeren bir diyet uygulamalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir vücut ağırlığını elde etmiş olursunuz ve vücut ısısı dengelenmiş olur.
  2. Öğün atlamaktan kaçının. Eğer diyet uygulayıp bir de öğün atlanıyor ise, vücuda az enerji almanıza ve az ısı üretmenize sebep olur.
  3. Kılcal damarları geliştiren egzersizin başında kardiyovasküler egzersizi gelir. Kardiyovasküler kan dolaşımını da artırmaktadır. Doktorlara göre en eiyi egzersiz yüzmedir. Bunun gibi sporları hayatınızda düzenli yere oturtun ve vücut ısınızın ne kadar arttığını fark edeceksiniz.
  4. El ve ayak üşümesinde masaj yaparak kendine çözüm sağlayabilirsiniz. Zencefil,bitkisel yağlar, tarçın, karabiber ile masaj yapmak el ve ayakta ısıyı dengeleyecektir.
  5. Yatmadan önce sıcak su ile banyo yapıp devamında el ve ayaklarımızı bir havlu yardımı ile ovalamak da ısıyı dengeleyici bir yöntemdir.

Sürekli Üşümenin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  1. Kansızlığa sebep olan çay, kahve vb. içeceklerden uzak durulmalıdır.
  2. Stresten uzak durulmalıdır.
  3. Antibiyotik vb. ilaçları gerekmediği sürece kullanmayın.
  4. Mutlaka spor yapın.
  5. Düzenli ve dengeli beslenin.
  6. Kesinlikle aç kalmaktan ve öğün atlamaktan kaçının.
  7. Şeker hastalığı, tiroid hastalığı, tansiyon vb. sağlık sorunlarınız mevcut ise mutlaka doktora başvurun.
  8. Abartıya kaçmadan sıkı giyinin. Çünkü;  Bünye sıcağa ulaştığı zaman soğuk havada daha savunmasız kalmaktadır.
Exit mobile version