Bilgi Birikimi

Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayının Önemi Nedir?

Kerbela günümüzün Irak sınırları içerisinde yer alan bir yerdir. Kerbela olayı islam dünyasındaki kesin ayrılıkların başladığı bir dönüm noktasıdır. 10 ekim 680 tarihinde meydana gelen bu  savaş Hz. Muhammed’in torunu ve Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin’e bağlı küçük bir birlik ile Emevi hükümdarı/halifesi I. Yezid’e bağlı ordu arasında meydana gelmiş bir olaydır. Bu olay sonucunda Hüseyin ölmüştür ve bu olay her yıl Şiiler tarafından Aşure gününde anılmaktadır.

Kerbela Olayı Neden Olmuştur?

Hz. Muhammed’in 632 yılında ölümünden sonra dört halife dönemi başlamıştır. böylece müslüman toplumun liderliğini halife sıfatıyla ilk olarak Hz. Ebubekir üstlenmiş ardından sırasıyla Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali halife olmuştur.

Hz. Osman’ın asiler tarafından öldürülmesinin ardından Ali başa geçmiş, ancak Hz. Osman’ı destekleyen müslümanlar onu öldüren kişi bulunana kadar Hz. Ali’nin halifeliğini tanımamışlardır. bu durum sonucunda müslümanlar arasında ilk kez iç savaş ortaya çıkmış, islam dünyası Ali ve Muaviye liderliğinde ikiye bölünmüştür. Ali, 661 yılında Haricilerden Abdurrahman İbn-i Mulcem tarafından gerçekleştirilen bir suikastte hayatını kaybetti ve iktidar 20 yıllığına düşmanı Muaviye’nin eline geçti.

Muaviye’nin ölümünden sonra halife olacak kişinin oğlu Yezid olacağını ilan etmesiyle halifelik Emeviler döneminde saltanat haline gelmiştir. ancak müslümanların bir kısmı Muaviye’den sonra Ali’nin oğlu Hüseyin’in halife olmasını istemekteydi. bu nedenle Hüseyin halifeliğini ilan etmek için yanında küçük bir birlikle Kufe’ye doğru yola çıktı. ancak bunu duyan Yezid de ordusuyla yola çıkınca iki taraf Kerbela denilen yerde karşılaştılar. Burada meydana gelen savaşta Hüseyin ve taraftarlarının hepsi öldürüldü ve ailesi esir alındı.

Kerbela Olayının Önemi

Kerbela Olayı islam dünyasındaki mezhep ayrılıklarının başlangıç noktasıdır. bu olayla islam dünyasındaki ayrılıklar kesinleşmiştir.

Kerbela Olayı’nın Şii ve Aleviler için önemi büyüktür. zira onlara göre Ali’nin oğulları yenilmez savaşçılardır, çok yüce şahsiyetlerdir ve halifelik makamının su götürmez sahibidirler. Sünni Müslümanlığında da en yüce Sahabelerden ve dört büyük halifeden birinin oğulları oldukları için çok yüce şahsiyetlerdir ve dini liderler olarak kabul edilirler. Sünnilere göre de seçilmemiş ve zorla başa gelmiş bir halife tarafından katledilmişlerdir.

Kerbela’da yaşananlar her yıl Şii ve Aleviler tarafından törenlerle, sünniler tarafından ise mevlid okunarak ya da oruç tutularak anılmaktadır. savaşın meydana geldiği muharrem ayının 10’unda yani Aşure Gününde özellikle yas tutulur. konuşmalar yapılır, tiyatrolarla canlandırılır, ağıtlar yakılır. bunun dışında caferi şiiler Hüseyin’e yardım edemedikleri ve onun çektiği acıya engel olamadıkları için kendi sırtlarına zincirlerle vurarak dövünürler.

Exit mobile version