Bilgi Birikimi

Bizans Uygarlığı; Bizans’lılarda Bilim, Sanat, Din ve İnanış

Bizanslılar zengin bir uygarlığa sahiptiler. Roma geleneklerini zengin Grek kültürüyle birleştirmişler, doğu uygarlığını da buna katmışlardır.

Devletin başında kesin bir hakimiyete sahip olan imparator bulunurdu. İmparator kutsal ve dokunulmazdı. İmparatorun eşi de devlet yönetimi konusunda söz sahibiydi. Ülke toprakları provencia adı verilen eyaletlere ayrılmıştı. Bunlar imparatorun tüm yetkilerine sahip olan valiler tarafından yönetilirdi.

Roma ordusu dünyanın sayılı askeri kuvvetleri arasındaydı.

Bizans sanatında resim (mozaik, fresk, ikon, minyatür) önemli bir yer tutar. Resimde olduğu kadar mimaride de ileri düzeydeydiler. İstanbul, Bizans eserleri yönünden çok zengindir. En önemli Bizans yapısı I. Justinianus’un yeniden yaptırsdığı Aya Sofya kilisesidir.

hukuk, felsefe ve tarih gibi bilimlerde ileri düzeydeydiler. Bizans hukuku I. Justinianus çağında yapılan kanunlar üzerine kurulmuştu. Justinianus Kanunları, Roma Hukuku’nun bir devamı niteliğindedir.

Bizanslılar din ve inanış yönünden Ortodoks Hıristiyandılar. Kilisenin merkezi İstanbul’du. Burada oturan Patrik, Bizans İmparatorluğu’nun en büyük din başkanıydı.

Exit mobile version