Bilgi Birikimi

Başarı için Stratejiler

Glenn Cunningham beş yaşında bacakları feci şekilde yandıktan sonra sakat kalmış ve yaşamının geri kalanını te­kerlekli sandalyeye mahkûm geçirir düşüncesiyle doktorlar tarafından kendi hâline bırakılmış ‘Bir daha yürümesi müm­kün değil. Hiç şansı yok’ demişlerdi.Doktorlar bacaklarını incelemişler, ama Glenn’nin kal­bini dikkate almamışlardı. O doktora kulak asmadı ve yürü­meye çalıştı. Yatakta yata yata zayıf kalan kıpkırmızı bacak­ları yara içindeydi. Glenn, Gelecek hafta, yataktan kalkaca­ğım ve yürüyeceğim, dedi. Bunu başardı.

Annesi perdeyi açtığında Glen’in bahçedeki eski tırmığa nasıl ulaştığını camdan izlediğini anlatıyordu. Her birini bir elinde tutarak çarpılmış bacaklarına hareket kazandırmıştı.

Her bir adımda acıyı yaşayarak, yavaş yavaş yürümeye başladı. Önce hızlı hızlı yürümeye başladı, pek zaman geç­meden de koşmaya. Koşmaya başladıktan sonra daha ka­rarlı biri olup çıkmıştı.“Hep yürüyeceğime inandım ve başardım. Şimdi de herkesten daha hızlı koşacağıma inanıyorum.” Bunu da ba­şardı. 1934 yılında 4. 06’yla dünya rekorunu kırarak mara­tonda da kendini ispat etmişti.

Değerli okuyucu, sizlerin de gördüğü gibi Glenn’in öy­küsü, bir azim ve cesaretin öyküsüdür.

Herkes başarılı olmak hayallerini gerçekleştirmek ister. Ancak başarı, pek çok unsurun bir araya gelerek anlamlı bir bütünlük ve ahenk oluşturmasıyla ortaya çıkar. Başarı yo­lunda emin adımlarla ilerlemek için kişiler başarısızlık ve ha­yal kırıklığı yaşamış olsalar bile, bunları doğru bir perspek­tifte ele alıp güven ve inançla yollarına devam etmelidirler.

Başarılı olmak için, neler mi yapılabilir?

Alın size başarı için bir yol haritası:

Başarabileceğine İnanan kişi başaramama, eleştirilme korkusunu yaşamaz. Fikirler üretir mazeret değil. Çözümler sunar problem değil. Nasıl yapacağını düşünür, niçin yapa­mayacağını değil. Zamanı iyi kullanır; zamanı nasıl Öldüre­ceğini değil. Fırsatları engel gibi değil, engelleri fırsat gibi görür. O bardağın dolu kısmını görür, boş kısmını değil.

Şartlara teslim olmaz, şartlara hâkim olur.Genel olarak çoğu insan, hataları başarısızlıkla eş tutar, Başarısızlık ise eleştirilmek, aşağılanmak ve hatta cezalan­dırılmak demektir. Bu yaklaşım insanların kendi potansiyel­lerini fark edememelerine ve güvensizlik hissetmelerine yol açar. Pek çok insanın başarısızlıktan korkması çok şaşırtıcı değildir. İnsanların içindeki bu korkuyu ortadan kaldırmak içinse öğrenmek işini başarısızlık düşüncesini tamamen red­deden bir atmosfer içinde gerçekleşmesi gerekir.

Exit mobile version