Bilgi Birikimi

2009 KPSS Genel Kültür Çıkmış Sorular ve Çözümleri


Warning: Undefined variable $mtq_use_timer in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/plugins/mtouch-quiz/show_quiz.php on line 239

2009 KPSS Genel Kültür Çıkmış Sorular ve Çözümleri

Lütfen sayfa yüklenirken bekleyiniz, tarayıcınızda javascript desteğinin etkin olduğundan emin olunuz.
Eğer sayfa yüklenmediyse buraya tıklayınız.
Başla
Tebrikler - 2009 KPSS Genel Kültür Çıkmış Sorular ve Çözümleri adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Halkımız günlük konuşmalarında, insana özgü birçok durumu, “yüz” sözcüğüyle kurulan sözsel bağdaştırmalarla anlatmıştır. Söz gelimi, övünmeyi gerektiren bir duruma [I] yüz akı, ortaya çıkan utanılacak duruma [II] yüz karası demektedir. Bir kimsenin çirkinliğini belirtmek için [III yüzüne bakılmaz ], karşısındakini utanacak duruma düşürenler için yüzünün derisi kalın sözünü kullanmaktadır. Bir kimsenin çok güzel olduğunu vurgulamak için de yüzüne bakmaya kıyamazsın deyimini...
Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisinin, kendinden önce verilen açıklaması yanlıştır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V
1 numaralı soru için açıklama 
Parçadaki altı çizili sözlerden “yüzünün derisi kalın” sözünün açıklaması yanlış verilmiştir. Bu sözün anlamı: “utanması, arlanması olmayan” anlamındadır. Bu söz, parçada “karşısındakini utanacak duruma düşürmek” olarak yanlış açıklanmıştır. Diğer sözlerin açıklamalarında bir yanlışlık yoktur. [Cevap D]
Soru 2
Öyküler dünyanın farklı yerlerinde geçse de okuyanda tuhaf bir “bizden”lik duygusu uyandırıyor; aşkın, kararsızlığın, tekinsizliğin ve yalnızlığın evrensel olduğunu, bu öykülerde kendimizi yazara yakalanmış hissettiğimizde bir kez daha hatırlıyoruz.
Bu cümledeki altı çizili sözle, okurla ilgili olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Anlatılanları değişik biçimlerde algılama
B
Yaşamla ilgili düşüncelerini pekiştirme
C
Anlatılanları yaşadığını duyumsama
D
Anılarına bağlı olarak mutluluk duygusuna kapılma
E
Okuduklarının doğruluk derecesini düşünme
2 numaralı soru için açıklama 
“Kendimizi yazara yakalanmış hissettiğimizde” söz grubunda, anlatılanları yaşadığını duyumsama anlamı vardır. Okuyucunun düşüncelerini, hissettiklerini yazarın dillendirmiş olması anlamı vardır. (Cevap C)
Soru 3
Titizlikle, kılı kırk yararak ortaya koyduğu ürünlerini kitaplaştırmak için yıllarca bekler; kendi deyişiyle, “onların sirkeleşip sirkeleşmediğini” görmek ister.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
İstenilen yetkinliğe ulaşıp ulaşamama
B
Eskiyip unutulma
C
Olumlu ya da olumsuz yönlerden algılanma
D
Zamanla çekiciliğini yitirip yitirmeme
E
Başkalarınca örnek alınma
3 numaralı soru için açıklama 
Ürünleri kitaplaştırmadan önce onların sirkeleşip sirkeleşmediğini görmeyi istemek, söz konusu ürünlerin istenilen yetkinliğe ulaşıp ulaşamadığıyla ilgilidir. Burada sirkeleşmenin olumsuz bir çağrışımla anlaşılmaması gerekir. Böyle düşünüldüğünde D seçeneğindeki ifade çeldirici bir seçenek haline gelecektir. Ancak parçadaki anlam dikkate alındığında A seçeneğindeki ifadenin doğru olduğu anlaşılacaktır. (Cevap A)
Soru 4
Bu sanatçımız daha kitabın başlarında uyarıyor okurunu: “Ötekini oku; derinde, dipte duranı; ince şeyler bunlar.” Bu sözler, onun şiirlerinin anlaşılması için kendisinin cömertçe önümüze kattığı kılavuzlardır. Bunlara dikkat edilmezse yanlış anlaşılabilir onun şiiri, tekdüze bir tekrarlanış sanılabilir.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ancak şiirsel birikimi olanların kavrayabileceği anlamlar taşıma
B
Açıkça söylenmemiş gizli anlamlar içerme
C
Şairin istemediği yönde yorumlara yol açma
D
Farklı olmaya çalışırken anlaşılmaz olma
E
Karşıt anlamlar taşıma
4 numaralı soru için açıklama 
Parçadaki altı çizil sözle, görünen anlamın dışında, kapalı olanı anlayabilme, gizli anlamlar kastedilmiştir. (Cevap B)
Soru 5
Onun, yazma ve yaratma eylemindeki büyük değişme ve gelişme, kendisinin hem okuru hem de eleştirmeni olmasıyla başladı. Söz gelimi, ilk denemelerinde sıfat kullanma tutkusundan kaynaklanan sanatlı bir anlatımı vardı. Kendisiyle ilk denemeleri üzerinde konuşurken bu tutumuna değinir, “Yine sözcükleri renklerle donatıp onları köpürtmüşsün.” diye takılırdım ona. Kimileyin bunun gerekliliğini savunur kimileyin sesini çıkarmaz, yalnızca gülümser geçerdi. Belli ki bir öz eleştiri sürecine girerdi.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Söylenenleri okurun gözünde canlandıracak anlatımlara başvurmak
B
Sözcüklere yeni, çağrışımsal anlamlar yüklemek
C
Söyleyiş yönünden süslü, gösterişli, kof bir yapıyı yeğlemek
D
Sözcüğün birkaç anlamını birlikte kullanmak
E
Kolay anlaşılır, yalın nitelikte ürün vermek
5 numaralı soru için açıklama 
Sözcükleri renklerle donatıp onları köpürtmek, süslü, gösterişli; ama içi boş hale getirmek anlamındadır. “kof” sözcüğü “içi boş olan, anlam zenginliği olmayan” anlamındadır. Burada yalnızca altı çizili sözcük okunursa doğru cevaba ulaşmak oldukça zorlaşacaktır. Bu da bize gösteriyor ki bu tür soruları mutlaka parçanın anlam bütünlüğünü gözeterek çözmemiz gerekiyor. (Cevap C)
Soru 6
(I) İçimize işlemiş “vefasızlık” duygusuna bir tepki gösterme düşüncesiyle bu kitabı yazdım. (II) Kitabımın başında da özellikle söylediğim gibi, ben bu kitabı ustam Suavi Süalp’le birlikte, mizahımıza yüreğini koymuş bütün mizahçılara adadım. (III) Suavi Süalp bu kitabı çoktan hak etmiş bir mizah dehasıydı. (IV) Ama 1981’de aniden aramızdan ayrılınca ne yazık ki adı da mizahımıza getirdiği yenilikler de unutuldu. (V) İstedim ki onun adını bile duymamış gençler onu tanısın. (VI) Gerçi bu kitapla ilgileneceklerini pek sanmıyorum ama tarihe sağlam bir belge bırakmak da yeter bana.
Bu parçada konuşan kişiye ilişkin numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümlede, kitabı neden hazırladığını açıklıyor.
B
II. cümlede, kimi sanatçıların emeğine duyduğu saygıyı gösteriyor.
C
III. cümlede, söz konusu kişiyi övgü dolu sözlerle tanıtıyor.
D
IV. cümlede, bir üzüntüsünü dile getiriyor.
E
VI. cümlede, bir yanlışlığı düzelttiğinden söz ediyor.
6 numaralı soru için açıklama 
Parçanın Vl. cümlesinde bir tahmin dile getirilmiş, bunun yanında kitabı yazma amacı söylenmiştir. Bu durumda E seçeneğindeki “bir yanlışlığı düzeltme” ifadesinin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. (Cevap E)
Soru 7
(I) Yaşamı boyunca az sayıda şiir yayımlamış bir şairdir. (II) Bu yüzden bazen, tembel bir şair olduğu bile söylenmiştir. (III) Oysa, tembellik gibi görünen durum aslında başka bir şeydir. (IV) Bazen bir şiir üzerinde iki, üç yıl süren titiz bir çalışma… (V) Ta ki aksayan bir yön kalmayıncaya ve kendisi, şiiri karşısında huzur buluncaya kadar…
Bir şair ve şiirinin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümlede, saptama yapılmıştır.
B
II. cümlede, I. cümlede belirtilenle ilgili yoruma yer verilmiştir.
C
III. cümlede, bir yanılgıdan söz edilmiştir.
D
IV. cümlede, yetersizlik dile getirilmiştir.
E
V. cümlede, önceki cümleyle ilgili bir açıklama yapılmıştır.
7 numaralı soru için açıklama 
lV. cümlede dile getirilen şey yetersizlik değil, titizliktir. Buna göre lV. cümleyle ilgili açıklamanın yanlış olduğunu söyleyebiliriz. (Cevap D)
Soru 8
(I) Bu gezi kitabında yazar, yalnızca “Ne yenir, nerede kalınır, nasıl gidilir?” gibi bilinen, pratik bilgilerle yetinmemiş. (II) Gördüğü yerlerle ilgili bilinen doğal güzelliklere de yer vermiş, atlanmaması gereken, nitelikli, detaylı tarihî bilgilere de. (III) Tüm bunlar, kitabın profesyonel düzeydeki alt yapısını oluşturmuş. (IV) Bana göre bu kitabın, öteki gezi kitaplarından ayrılan başka bir özelliği daha var. (V) O da, anlatılan her yere ilişkin olarak dile getirilen insan öyküleri, insani ayrıntılar, küçük öyküler
Bir kitabın anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümlede, alışılmışın dışında bilgilere yer verildiği belirtilmiştir.
B
II. cümlede, önceki cümlede belirtilenlerle ilgili açıklama yapılmıştır.
C
III. cümlede, daha önce anlatılanların kitabın değerini belirleyen yönler olduğu söylenmiştir.
D
IV. cümlede, daha sonra söyleneceklerle ilgili bir giriş yapılmıştır.
E
V. cümlede, anlatılan pek çok şeyin birbirine benzediği üzerinde durulmuştur.
8 numaralı soru için açıklama 
Parçanın V. cümlesinde söz konusu kitabın öteki kitaplardan ayrılan yönü söylenmiştir. E seçeneğinde ise bu durumun tersine bir açıklama yapılmıştır. (Cevap E)
Soru 9
(I) Sanatçı, bütün yapıtlarında öne sürdüğü görüşleri aracılığıyla “Doğu ve Batı arasında köprü kuruyor.” (II) Ancak onun yapıtları, bunun çok ötesinde bir nitelik taşıyor. (III) En başta insanın içsel çelişkilerini ustaca betimliyor. (IV) Yaşamın karmaşıklığının, çeşitliliğinin yorulmak bilmez bir tanığı bu yapıt. (V) Batı’nın postmodern roman tekniğini ve Doğu’ya özgü geleneksel anlatım biçimlerini bir potada eritiyor. (VI) Herkesi, kendi sorunlarıyla yüz yüze getiriyor.
Bir sanatçının yapıtlarının anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi “içerik” e ilişkin değildir?
A
I.
B
III.
C
IV.
D
V.
E
VI.
9 numaralı soru için açıklama 
İçerik cümlesi “Ne anlatılmış?” sorusuna cevap olabilen cümledir. Buna göre, l, lll, lV ve Vl. cümlelerin birer içerik cümlesi oldukları söylenebilir. “Nasıl anlatılmış?” sorusuna cevap olan cümlelere ise “üslup (biçem)” cümlesi denir. Parçanın V. cümlesi, söz konusu eserin anlatım tarzıyla ilgili olduğu için bu cümle içerik değil, “üslup (biçem)” cümlesidir. (Cevap D)
Soru 10
Türkçe sözcüklerin sonunda yumuşak ünsüzler (b, c, d, g) bulunmaz, sert ünsüzler (p, ç, t, k) bulunur. Böyle sözcükler, ünlü ile başlayan bir ek alınca sondaki sert ünsüzler yumuşar.
Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük bu kuralı örneklendirmemektedir?
A
İlerlemiş yaşına karşın saçının bir teli bile ağarmamış.
B
Yurdunu on yıldır görmediğini söylüyordu.
C
Bizim sokağın kaldırımları onarılacakmış.
D
Tarla birkaç kez sürülünce toprağın verimi artıyor.
E
Anlattıklarının çoğu bilinen şeyler olduğu için ilgimi çekmemişti.
10 numaralı soru için açıklama 
Soru kökünde ünsüz yumuşamasının tanımı yapılmış ve bu kurala uymayan sözcük sorulmuştur. Altı çizili sözcüklerdeki ünsüz yumuşamalarını açıklayalım: yurt-u = yurdu “t” “d” ye dönüşmüştür. sokak-ı = sokağı “k” “ğ” ye dönüşmüştür. toprak-ı = toprağı “k” “ğ” ye dönüşmüştür. çok-u = çoğu “k” “ğ” ye dönüşmüştür. Bazı tek heceli sözcükler ünsüz yumuşaması kuralına uymaz: top, ip, … saç” sözcüğü de buna örnektir. saç-ı = saçı “ç” sesinde bir yumuşama olmamıştır. (Cevap A)
Soru 11
Aşağıda verilen cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük bağlaç olarak kullanılmamıştır?
A
Derse geciktim, çünkü trafik sıkıştı.
B
İstersen oraya gideriz de, gece vakti nasıl döneceğimizi düşünüyorum.
C
Sabah saçımı kestirdim, sonra taksitleri ödemeye gittim.
D
Alışverişe çıktım, yalnız istediğin deterjanı bulamadım.
E
Suratı asıktı, meğer bana kızmış.
11 numaralı soru için açıklama 
A, B, D ve E seçeneklerindeki altı çizili sözcükler bağlaç olarak kullanılmıştır. C seçeneğindeki “sonra” sözcüğü ise belirteç (zarf) olarak kullanılmıştır. Cümleye zaman anlamı kattığı için zaman zarfıdır. Burada çeldirici olabilecek tek seçenek D seçeneğidir. “yalnız” sözcüğü “fakat” anlamında kullanılırsa bağlaçtır. D seçeneğindeki cümlede de bu anlamda kullanılmıştır. Bu sözcük “sadece” anlamında kullanılsaydı bağlaç olmayacaktı. (Cevap C)
Soru 12
(I) Dönüp dolaşıp yine o parka geldi. (II) Küçük bir parktı burası. (III) Yeni yapılmıştı. (IV) Birkaç yıllıktı henüz. (V) Güzel ve sağlamdı kanepeleri daha. (VI) Her akşamüstü bunlara insanlar oturup seyrediyorlardı çevreyi. (VII) Ama şimdi bomboş bunların hepsi.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri devrik cümle değildir?
A
I. ve II.
B
I. ve III.
C
II. ve IV.
D
IV. ve V.
E
VI. ve VII.
12 numaralı soru için açıklama 
Yüklemi sonda bulunmayan cümleye devrik cümle denir. Yani yüklem baştan ya da ortadaysa cümle devriktir. Buna göre l. ve lll. cümleler devrik cümle değildir. Çünkü bu cümlelerin yüklemi sonda yer almaktadır. Yüklemi sonda bulunan cümlelere kurallı cümle denir. l. ve lll. cümleler kurallı cümledir. (Cevap B)
Soru 13
Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi, işin kısa sürede gerçekleşebileceği anlamını taşımaktadır?
A
Pencereyi açarsam kuşlar uçuverecek.
B
Kısa bir sürede varabileceğimizi söyledikleri yere, ancak yarım saat sonra ulaşacağız.
C
Yağmur birden bastırırsa ıslanırsınız.
D
Bürosuna hemen gidersem dilekçemi hazırlayabilecek.
E
Fotokopicideki işimizi çabucak bitiremezsek son otobüsü kaçıracağız.
13 numaralı soru için açıklama 
“uçuvermek” tezlik anlamı taşıyan kurallı birleşik eylemdir. Bu söz, işin kısa sürede gerçekleşebileceği anlamı katmıştır. (Cevap A)
Soru 14
Masal geleneğinin, söylencelerin büyük ölçüde kaynağı olan Doğu ülkeleri ve [I Anadolu toprakları] Hattilere, Hititlere, [II Truva efsanesine] ev sahipliği yapmıştır. Noel Baba’nın da Keloğlan’ın da yaşadığı topraklar buralardır. [III Alaca Höyük’ün Hattuşaş'ı] "Yüzüklerin Efendisi" gibi filmlere konu olacak zenginliklerle doludur. Böylesine zengin [IV Antik Çağ] söylencelerini ve mitolojilerini barındırdıran Anadolu, kendi mitoloji ve söylencelerini gün yüzüne çıkarmalı ve [V dünyaya] ciltlerce yapıt hediye etmelidir.
Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
14 numaralı soru için açıklama 
Tarihi dönem isimleri büyük yazılır. Buna göre “Antik çağ” sözü yanlış yazılmıştır. Doğrusu “Antik Çağ” şeklindedir. Burada çeldirici olan “Halaca Höyük” söz grubudur. Bu sözcük genelde bitişik yazılır diye bilinmektedir. Ancak soruda verilen şekli doğrudur. (Cevap D)
Soru 15
Fahriye Abla”, “Kar”, “Ağrı” [I ...] Bunlar gibi öteki şiirleri de dilin [II ,] duyguların en incelikli biçimde işlenişinin örnekleridir . Turgut Uyar’ın [III ;] “Çıkışı Türk şiirinde hiçbir şeyle açıklanamaz [IV .] ” dediği şairimiz, yüz yaşına bastı.
Bu parçadaki numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
15 numaralı soru için açıklama 
Parçadaki noktalı virgül (;) yanlış kullanılmıştır. l. noktalama işareti benzer örneklerin devam edebileceği anlamını kattığı için doğru kullanılmıştır. ll. noktalama işareti olan virgül (,) eşgörevli sözcükleri ayırdığı için doğru kullanılmıştır. lll. noktalama işareti olan nokta (.) bitmiş cümlenin sonuna geldiğinden doğru kullanılmıştır. V. noktalama işareti de bitmiş cümlenin sonuna gelen nokta (.) olarak doğru kullanılmıştır. Bu noktalama işareti (.) tırnak işaretinin dışında kullanılsaydı yanlış olurdu. (Cevap D)
Soru 16
Çocuk [I bir bakıma] hamur gibidir. Annesinin, babasının ona verdiği biçim, onun [II ileride] nasıl bir insan olacağının göstergesidir. Örneğin, [III eğer] bir çocuk sürekli eleştirilirse kınama ve ayıplamayı öğrenir. Öç alma ortamında [IV büyürse kavga etmeyi öğrenir. Hoşgörüyle yetiştirilirse sabırlı olmayı, [V aile içinde] dostluk ve arkadaşlık görürse bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.
Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangileri çıkarılırsa anlamda bir daralma olmaz?
A
I. ve II.
B
I. ve III.
C
II. ve III.
D
II. ve IV.
E
IV. ve V.
16 numaralı soru için açıklama 
“Nasıl bir insan olacağı” ifadesinde gelecek zaman anlamı bulunduğu için “ileride” sözünün çıkarılması anlamda daralmaya yol açmaz. “eleştirilirse” ifadesinde de “eğer” anlamını “se” eki karşılamaktadır. Bu durumda “eğer” sözü gereksizdir. (Cevap C)
Soru 17
Böyle bir gereksinmeye ihtiyacımız olduğunu düşünmüyoruz.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?
A
“bir” sözcüğü atılarak
B
“gereksinmeye ihtiyacımız” yerine “gereksinmemiz” sözcüğü getirilerek
C
“ihtiyacımız” sözcüğü atılarak
D
“böyle bir” yerine “bu tür” sözü getirilerek
E
“olduğunu” yerine “olabileceğini” sözcüğü getirilerek
17 numaralı soru için açıklama 
“Gereksinme” sözüyle “ihtiyaç” sözcüğü aynı anlamdadır. Bu sözlerin bir arada kullanılmaları anlatım bozukluğuna yol açmıştır. Bu bozukluğu “gereksinmeye ihtiyacımız” yerine “gereksinmemiz” sözcüğünü getirerek giderebiliriz. (Cevap B)
Soru 18
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A
Önümüzdeki yıl derslerine daha çok çalışacaksın.
B
Ancak, tatil günlerinde iyice dinleneceksin.
C
Yıl sonunda bize güzel haberler vereceksin.
D
Sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getireceksin.
E
Yeter ki akrabalarını sık sık ziyaret edeceksin.
18 numaralı soru için açıklama 
“Yeter ki akrabalarını sık sık ziyaret edeceksin.” cümlesinde “edeceksin” yükleminde yanlış kipin kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır. “edeceksin” yerine “et” kullanılmalıydı. Yani gelecek zaman kipi yerine emir kipi kullanılmalıydı. (Cevap E)
Soru 19
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A
Alkışlanması gereken ben değil, sporcular.
B
Burada en çok hoşuma giden şey, eski evler.
C
Geziye katılamamasının nedeni, işlerinin çok olması.
D
Bu sorunu yaratan, kardeşim değil, arkadaşım.
E
Onu mutlu edecek tek şey, sınavlarının iyi geçmesi.
19 numaralı soru için açıklama 
“Alkışlanması gereken ben değil, sporcular.” cümlesinde anlatım bozukluğu vardır. Buradaki bozukluk “değil” sözcüğünün “değilim” yapılmasıyla giderilebilir. (Cevap A)
Soru 20
Bazı şeyler hiç eskimiyor, zamana karşı direniyor. Söz gelimi eski televizyon dizileri… Ülkemden kilometrelerce uzakta, elimde kumanda, oturmuşum koltuğa, zamanın bir türlü eskitemediği tanıdık bir diziyi izliyorum: “Uzay Yolu”. Benden başka izleyen var mıdır bilmiyorum ama yayımlandığına göre olmalı. Uzayla ilgili bir dizinin bana memleketimi hatırlatacağını söyleseler inanmazdım ama buram buram 1970’ler Türkiye’si kokuyor bu dizi. Dışarıda güneş: sarı, kuru, çığırtkan… Arizona’da kış yok, sonbahar bile yok, kasıp kavuruyor güneş. Ömrüm boyunca kıştan yakınıp da şimdi böyle bir ortamda olmam, aslında hiç yakınmamam gereken bir durum. Ama ben, güneşten kaçmak için perdeler çekili, tutkuyla “Uzay Yolu”nu izliyorum bugünlerde.
Neden-sonuç içeren cümleler kullanılmıştır.
Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Neden-sonuç içeren cümleler kullanılmıştır.
B
Duygusal ögelerden yararlanılmıştır.
C
Düşünceler örnekle pekiştirilmiştir.
D
Anlatım bütünlüğü göz ardı edilmiştir.
E
Çağrışımla gelen izlenimlere yer verilmiştir.
20 numaralı soru için açıklama 
A  …… Ama ben, ……
B  …… buram buram ……
C  …… eski televizyon dizileri ……
E  …… 1970’ler Türkiye’si ……
(Cevap D)
Soru 21
Akşam vapuru, adaların küçük iskelelerine teker teker uğramış, ışıkları seyrede seyrede İstanbul’a ilerliyor. Kış rüzgârıyla çalkalanan deniz yüzünden kapılar çarpıyor, iskelede, sancakta rüzgâr uğulduyor. Koca vapurda bir otobüsün yarısını bile dolduracak kadar yolcu yok. Tenhalığın keyfini çıkara çıkara sohbet ediyorlar. Adalardan İstanbul’un merkezine dönenler bu kadarcık işte. Yaz aylarında vapurları dolduran kalabalıklardan eser yok. Ne koltuğunun altına top sıkıştırmış, burunları güneşten yanmış çocuklar ne de koridorlara yaydıkları piknik örtülerine oturmuş ana babalar… Mevsim, İstanbul’un başka hiçbir yerinde bundan daha büyük söz hakkına sahip olamaz.
Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Kişileştirmeden yararlanılmıştır.
B
Kimi durumları yeren bir havası vardır.
C
İkilemeler kullanılmıştır.
D
Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
E
Betimleyici anlatım ağır basmaktadır.
21 numaralı soru için açıklama 
A  …... mevsim, İstanbul’un ……
C  …… seyrede seyrede, teker teker ……
D  …… bundan daha büyük ……
parçanın tamamında betimleme yapılmıştır. Parçada kimi durumları yeren bir hava olduğu söylenemez. (Cevap B)
Soru 22
Şiirlerimdeki, doğayla ilgili ayrıntılar yaşamımdan izler taşıyor. Anadolu’daki küçük bir kasabada, doğanın kucağında bahçeli bir evde büyüdüm. Böceklerin seslerini tanıyan, ağaçlara tırmanan, meyveleri dalından koparan bir çocuktum. Dut ağacı sallamışlığım, dut yemişliğim çoktur örneğin. “Dutluk” şiirini bunların etkisiyle yazdım. Bir yazımın adı da “Ben Doğanın Okulundan Hiç Mezun Olmadım.” oldu. Orada doğanın kucağında kendimi duydum ben hep. Doğa ile şiirlerim arasında bir bağ kurdum.
Bu sözlerine göre şair aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilebilir?
A
Düşle donanmamış duyguların şiirinin yazılmayacağına inanan
B
Öğrenmenin sınırsız olduğunu düşünen
C
Şiirlerinde çocuklara seslenen
D
Çevresindekilerin etkisiyle şiire başlayan
E
Şiirlerinin, çocukluğunda yaşadığı çevreden beslendiğini düşünen
22 numaralı soru için açıklama 
Parçada konuşan şair, eserlerinde çocukluğunda yaşadığı çevreden beslendiği açıktır. Eserine ait olarak seçtiği ifade de bunun delilidir. (Cevap E)
Soru 23
Babam her zaman bize şöyle der: Hayatta inişler çıkışlar olabilir. Ama özellikle bir kız çocuğunun, yalnız olduğunda bile ayakta kalabilmesi için öğrenim görmüş olması gerekir. Yaşamda sahip olduğun her şey bir anda yok olabilir ya da yapayalnız kalabilirsin. İşte böyle durumlarda, gördüğün öğrenim, yaşama yeniden başlamana yardım eder. Bu yalnızca kadınlar için değil, birey olarak hepimiz için geçerlidir.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Bir babanın çocuklarına olan bağlılığı
B
Büyüklerin gençlerden daha deneyimli olduğu
C
Okumuş olmanın insanları güçlü kıldığı
D
Kız çocuklarının babalarını örnek aldığı
E
Geleceğin, düşünerek kurulabileceği
23 numaralı soru için açıklama 
Parçada, öğrenim görmüş olmanın insana güven verdiği ve insanı güçlü kıldığı vurgulanmıştır. (Cevap C)
Soru 24
Çocukken okuduğum kitapların yüreğimde apayrı bir yeri vardır. Bu kitaplar saçları kurdeleli, ele avuca sığmaz bir çocuk olduğum günleri de bana anımsatır. O kitapların dünyasına girdiğim günleri düşünüyorum. Önce Andersen daha sonra Grimm Masalları’yla tanışınca kitaplardan kopamaz olmuştum. Sonra Heidi’nin serüvenleriyle iç içe olduğum günler başladı. Artık doğayı ve insanları tanıyordum. Aradan nice yıllar geçti, hâlâ onları unutamıyorum. Şimdi bile ne zaman bunalsam bana yaşamın kapısını açan o kitapların bendeki izlerine sığınırım.
Bu parçadan aşağıdakilerin hangisine ulaşılabilir?
A
Okunacak kitapların düzeyi yaşa göre değişir.
B
Yetişkinlik döneminde okunanların yaşamı anlamada katkısı sınırlıdır.
C
Masal okumayanların hayal dünyası yeterince gelişmez.
D
Çocukken okunan kitapların etkisi kolay kolay silinmez.
E
Okuma zevki yetişme koşullarına göre farklılık gösterir.
24 numaralı soru için açıklama 
Parçada, çocuklukta okunan kitaplardan söz edilmiş ve bu kitapların yetişkinlikte de unutulmadığı vurgulanmıştır. Bu anlam D seçeneğindeki cümlede özetlenmiştir. (Cevap D)
Soru 25
Ben gerçekte bir dergi yazarıyım. Ama insan ne yazarsa yazsın, birbirinden kopuk olmuyor yazdıkları. Çünkü düşüncelerin kaynağı sizsiniz sonunda. Bir süre sonra yazıları bir araya topladığımda onların bir kitap bütünlüğüyle yayımlanabileceğini gördüm. Güncel olmaktan çok, yarına kalacak, Türkçenin tadını yansıtan bu yazıların dergi sayfalarında unutulup gitmesine gönlüm elvermedi. Bu kitap böyle bir kaygı sonunda ortaya çıktı.
Böyle diyen bir yazar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Dergi yazarlığını sıradan bir iş olarak gören
B
Kalıcı, nitelikli, birbiriyle konusal açıdan ilgili yazılar yazan
C
Düşünceleriyle ön plana çıkmak isteyen
D
Yazdıkları herkes tarafından çok beğenilen
E
Kendini rahatsız eden sorunları çözmeye çalışan
25 numaralı soru için açıklama 
Dergide yayımlanan yazıların daha sonra kitaplaştırıldığının anlatıldığı parçada, yazılan yazıların birbiriyle konu olarak ilgili olduğu, bunun yanında nitelikli yazılar olduğu anlamı vardır. (Cevap B)
Soru 26
Bir röportajında şöyle diyor: “Yabancı bir kent ne kadar güzel olursa olsun, ana yurttaki sıradan bir kentin bile yerini tutamaz. Türkiye’yi çok özlüyorum. Ben ülkemin şairiyim. Birkaç yıldır şiirlerimi Fransızcaya çeviriyorum. Amacım dünyanın en önemli sanat merkezlerinden biri olan Paris’te, şiirlerimi Fransız edebiyatseverlere duyurabilmek. Ülkemin adından şiirle söz ettirmek, bana gurur veriyor.”
Aşağıdakilerden hangisi, bu sözleri söyleyen kişinin bir özelliğidir?
A
Ülkesini tanıtma çabası içinde olma
B
Farklı yaşam biçimlerine uyum sağlayamama
C
Şiirlerinin eskimezliğine inanma
D
Yurdundaki sorunlara ilgisiz kalamama
E
Başka ülkelerin yaşam biçimini beğenmeme
26 numaralı soru için açıklama 
Parçada konuşan kişi, Türkçe yazdığı şiirlerini Fransızcaya çevirmenin amacını ülkesinin adını ve şiirini tanıtma çabası olarak belirtmiştir. (Cevap A)
Soru 27
Öykü kahramanlarımı gerçek insanlardan damıtırım ben. Onların sabırla, inatla peşlerine düşerim. Benim için Anadolu, yalnızca folklorik malzeme deposu değil, öyküsü yazılacak insanların da kaynağıdır. Resmi yapılmadan, öyküsü yazılmadan ne çok insan geçmiştir bu topraklardan. Birkaçı anonim türkülerde yaşamıştır belki. Ancak gazete haberi olunca ayırtına varılan bu insanlar, bana göre öykülerini içlerinde saklayan istiridyelerdir. Böyle olunca da bana, inciyi bulup çıkarmak kalıyor.
Böyle diyen bir yazarın öykü kişileriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Düş dünyalarının gelişmiş olduğu
B
Başkaları tarafından da işlenmiş olduğu
C
Yeni anlatım teknikleriyle yansıtıldığı
D
Anlatılmaya değer gizli yönler taşıdığı
E
Örnek alınacak özelliklerinin bulunduğu
27 numaralı soru için açıklama 
Parçanın son kısımlarına doğru öykü kahramanı olabilecek kişilerin açıkta olmadıkları, gizlendikleri söylenmiştir. Bundan hareketle yazarın öykü kişileriyle ilgili olarak D seçeneğindeki yargıya varılabilir. (Cevap D)
Soru 28
Öfkeye kapıldığınızda öfkenizi ya bağırıp çağırarak çevrenize yansıtacaksınız ya da kendinizi frenleyerek bastıracaksınız ve gülümsemeyi sürdüreceksiniz. Çalışmalar, her iki yaklaşımın da sağlık açısından zararlı olduğunu gösteriyor. Öyleyse ne yapmalı? Öfkenizi serbest bırakmalısınız ama kontrollü olarak. Bu nasıl olacak? Sorunu belirleyip onu akılcı bir çözüme kavuşturmayı deneyerek… Örneğin birisine sinirlendiyseniz onunla kararlı olarak ama saldırgan olmayan bir tarzda konuşmalısınız. Ya da sizi ne öfkelendiriyorsa olanağı varsa buna hazırlıklı olmak, daha iyisi ondan uzak durmak, doğru bir yol olarak öneriliyor.
Bu parçada, öfkelenmeyle ilgili olarak önerilenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Bir daha oluşmaması için önlem almak
B
Yaratan kişiyle sakin ama kesin bir tavırla konuşmak
C
Öfkesini denetimli olarak dışa vurmak
D
Ortaya çıktığında yapılacakları belirlemek
E
Hiçbir şey olmamış gibi davranmaya çalışmak
28 numaralı soru için açıklama 
A  …… akılcı bir çözüme ……
B  ……saldırgan olmayan ……
C  …… serbest bırakmalısınız ama ……
D  ……buna hazırlıklı olmak ……
Parçada önerilenler arasında hiçbir şey olmamış gibi davranmaya çalışmak yoktur. (Cevap E)
Soru 29
Bugün çoğu yazarımız günlük deyince yalnızca kişisel duygularını yazmayı anlıyor, çağına tanıklık etmek yerine. Oysa günlükler, edebî bir tür olmanın dışında hem yazarların edebî duruşlarını hem de tanıklık ettikleri dönemi anlamamızın birincil araçlarındandır. Buna göre, özellikle genç yazarlarımızın dikkatle okuması gereken yapıtlardır günlükler. Günlük tutmanın kültürel bir alışkanlık olarak toplumumuzda yeterince yer edinmemiş olması, edebiyatımızda bu türün zayıf kalmasına neden olmuştur.
Bu parçada günlüklerle ilgili olarak aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?
A
Yalnızca yazarın yaşamını yansıtmasının yanlış olduğuna
B
Yazmaya yeni başlayanlar için yararlı bilgiler içerdiğine
C
Özel yaşama ilişkin olanların, okurun ilgisini çekmediğine
D
Çok yazılan bir tür olmadığı için gelişmediğine
E
Yaşanılan dönemle ilgili bilgiler içerdiğine
29 numaralı soru için açıklama 
A  …… oysa günlükler ……
B  …… genç yazarlarımızın ……
D  …… zayıf kalmasına ……
E  …… tanıklık ettikleri ……
Günlüklerle ilgili olarak parçada özel yaşama ilişkin olanların, okurun ilgisini çekmediğine değinilmemiştir. (Cevap C)
Soru 30
Büyük ozanımız Cahit Sıtkı Tarancı’nın aynı zamanda bir öykücü olduğunu biliyor musunuz? Hemen belirteyim, öykü yazarı olarak bir Oktay Akbal ya da Orhan Kemal değildir. Ama kendine özgü bir biçemi, kendine özgü bir kurgu yaklaşımı, kendine özgü bir anlatı evreni olan özgün bir öykücü olduğu da kuşku götürmez bence. “Gün Eksilmesin Penceremden”de yer alan kırk üç öykünün en az dörtte üçü tanıklık etmektedir buna.
Bu parçaya göre Cahit Sıtkı Tarancı ve öyküleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Kendinden önceki sanatçıları, izlenmeye değer bulmadığı
B
Başkalarından farklı bir anlatım biçimi olduğu
C
Çoğunun benzer nitelikler taşıdığı
D
Kimi yazarlar kadar yetkin olmadığı
E
Öykülerini yapılandırırken değişik bir yol izlediği
30 numaralı soru için açıklama 
Parçada Cahit Sıtkı Tarancı ve öyküleriyle ilgili olarak kendinden önceki sanatçıları, izlenmeye değer bulmadığına değinilmemiştir. B, C, D ve E seçeneklerindeki ifadelerin karşılıkları parçada vardır. (Cevap E)
Soru 31

olduğuna göre, x kaçtır?
A
3
B
2
C
1
D
-1
E
-2
31 numaralı soru için açıklama 
Üslü ifadelerin tabanlarını 3 yapalım.

(Cevap B)
Soru 32
ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
32 numaralı soru için açıklama 
Soru 33
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
33 numaralı soru için açıklama 
Soru 34
A
-3
B
-2
C
1
D
2
E
3
34 numaralı soru için açıklama 
Soru 35
denkleminin bir kökü a olduğuna göre, (a  1)(a + 1)(a + 3)(a + 5) çarpımı kaçtır?
A
12
B
14
C
15
D
18
E
20
35 numaralı soru için açıklama 
Soru 36

A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
36 numaralı soru için açıklama 

Soru 37
a ve k pozitif tam sayılar olmak üzere,
6! = 2k . a
eşitliğinde k en büyük değerini aldığında a kaç olur?
A
15
B
25
C
30
D
45
E
60
37 numaralı soru için açıklama 
Soru 38
a ve b birer pozitif tam sayı olmak üzere,
ekok(a, b) = 2 . 32
olacak biçimde kaç farklı (a, b) sıralı ikilisi vardır?
A
6
B
12
C
13
D
14
E
15
38 numaralı soru için açıklama 
a ve b birer pozitif tamsayıdır. ekok(a, b)  232 verilmiş fakat ebob(a, b) hakkında bir sınırlama olmamıştır. ekok(a, b)  ebob(a, b) k, k  olduğundan ebob(a, b), ekok(a, b) yi böler. Buradan; ebob(a, b) yi ekok(a, b)  232 sayısının pozitif bölenleri arasından alabiliriz. ekok(a, b)  232 sayısının pozitif bölenleri 1, 2, 3, 6, 9, 18 dir. Yani ebob(a, b) 1, 2, 3, 6, 9, 18 sayılarının her biri olabilir. Bu bilgileri göz önünde tutarak (a, b) sıralı ikililerini yazalım. (a, b) ikilileri; ebob(a, b)  1  (1, 18), (18, 1), (2, 9), (9, 2) ebob(a, b)  2  (2, 18), (18, 2) ebob(a, b)  3  (3, 18), (18, 3), (6, 9), (9, 6) ebob(a, b)  6  (18, 6), (6, 18) ebob(a, b)  9  (18, 9), (9, 18) ebob(a, b)  18  (18, 18) olabilir. Buradan 15 farklı (a, b) ikilisi yazılabileceği görülür. (ÖSYM doğru cevabı A olarak kodlamıştır. Ancak bu sorunun doğru cevabı E dir.) (Cevap E)
Soru 39

eşitsizliğinin çözüm kümesi,

kümelerinin hangilerinin birleşimiyle oluşmuştur?
A
Yalnız ll
B
Yalnız lll
C
l ve lll
D
l ve lV
E
ll ve lV
39 numaralı soru için açıklama 
Soru 40
(x + y)2 = 2 x2 + y2 = 3
olduğuna göre, x . y çarpımı kaçtır?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
40 numaralı soru için açıklama 
Soru 41
a bir gerçel sayı olmak üzere,

olduğuna göre, a kaçtır?
A
-2
B
-1
C
0
D
1
E
2
41 numaralı soru için açıklama 
Soru 42
k bir doğal sayı olmak üzere, 1 den k ye kadar olan sayıların toplamı a, 9 dan k ye kadar olan sayıların toplamı ise b ile gösteriliyor.
a + b = 4254 olduğuna göre, a kaçtır?
A
2145
B
2146
C
2148
D
2150
E
2154
42 numaralı soru için açıklama 
Verilen ifadeyi matematik diline çevirelim. 1 den k ya kadar olan sayıların toplamı a: 1 + 2 + 3 + … + 9 + 10 + 11 + … + k  a 9 dan k ya kadar olan sayıların toplamı b: 9 + 10 + 11 + … + k  b a  b eşitini bulalım. 1 + 2 + 3 +…+ 8 + 9 + 10 + 11 + 12 +…+ k  a 9 + 10 + 11 + 12 +…+ k  b

Soru 43
A = {a, b, c, d, e} kümesi aşağıda verilen * işlemi ile bir değişmeli grup oluşturmaktadır.

A
a
B
b
C
c
D
d
E
e
43 numaralı soru için açıklama 
Soru 44
32 kişinin katıldığı bir sınavda her bir öğrenci matematik ya da fen testlerinden en az birini yapmıştır. Yalnız matematik testini yapan öğrenci sayısı fen testini yapan öğrenci sayısının 2 katından 4 eksiktir.
Buna göre, yalnız matematik testini yapan öğrenci sayısı kaçtır?
A
12
B
14
C
16
D
18
E
20
44 numaralı soru için açıklama 
Soru 45
x sayıda işçinin günde 10 saat çalışmasıyla 15 günde bitirilebilen bir iş, işçi sayısı artırılarak ve günde 8 saat çalışılarak 12 günde bitirilebiliyor.
Buna göre, x aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A
10
B
12
C
18
D
24
E
32
45 numaralı soru için açıklama 
Soru 46
Adnan, arkadaşına “5 yıl sonra yaşım, doğum yılımın rakamları toplamına eşit olacak.” diyor.
Bu konuşma 2000 yılında geçtiğine göre, Adnan hangi yıl doğmuştur?
A
1964
B
1973
C
1975
D
1979
E
1980
46 numaralı soru için açıklama 
Soru 47
Sıfırdan büyük a, b, c sayıları sırasıyla 2, 4, 6 sayıları ile orantılı ve

olduğuna göre, a + b + c toplamı kaçtır? a, b, c sayıları sırasıyla 2, 4, 6 sayıları ile orantılıdır. Buradan olur.
A
5
B
6
C
7
D
8
E
10
47 numaralı soru için açıklama 
Soru 48
Bir deniz motoru AB yolunu saatte (v + 20) km hızla 24 dakikada, aynı yolu saatte (v  6) km hızla 32 dakikada alıyor.
Buna göre, AB yolu kaç km dir?
A
40,2
B
40,8
C
41,2
D
41,6
E
41,8
48 numaralı soru için açıklama 
Soru 49
Belirli bir yükseklikten bırakılan bir top, yere vuruşundan sonra bir önceki yüksekliğinin i kadar yükselmektedir.
Top yere ikinci vuruşundan sonra 108 cm yükseldiğine göre, birinci vuruşundan sonra kaç cm yükselmiştir?
A
160
B
162
C
168
D
204
E
208
49 numaralı soru için açıklama 
Soru 50
Aşağıdaki şekilde verilen havuzun üst kısmında havuzu dolduran 1 ve 2 numaralı musluklar, tam ortasında ise havuzun yarısını boşaltabilen 3 numaralı musluk bulunmaktadır.

1 numaralı musluk boş havuzu tek başına 8 saatte, 2 numaralı musluk ise boş havuzu tek başına 4 saatte doldurmaktadır.
Bu muslukların üçü aynı anda açıldığında havuz saatte dolduğuna göre, 3 numaralı musluk havuzun yarısını kaç saatte boşaltır?
A
4
B
6
C
8
D
9
E
12
50 numaralı soru için açıklama 
Soru 51

Şekildeki A ve B noktalarından aynı anda hareket eden iki araç, birbirlerine doğru hareket ettiklerinde C noktasında karşılaşıyorlar. Aynı yönde hareket ettiklerinde biri diğerine D noktasında yetişiyor. Buna göre x kaçtır?
A
8
B
12
C
13
D
15
E
16
51 numaralı soru için açıklama 

A dan çıkan araç ile B den çıkan araç t saat sonra C de karşılaşıyor. Karşılaşma süreleri eşittir.
Soru 52
Bir satıcı etiket fiyatı 300 TL olan bir ürüne önce %20, sonra indirimli fiyat üzerinden %x indirim yapıyor.
Satıcı ürünü ikinci indirimden sonra 168 TL ye sattığına göre, x kaçtır?
A
20
B
25
C
30
D
35
E
40
Soru 53
3 ü kız 4 ü erkek olan bir grup yan yana oturacaktır.
Bu oturumda 3 kız öğrencinin yan yana bulunma olasılığı kaçtır?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
53 numaralı soru için açıklama 
Soru 54
Tuz oranı %20 olan tuzlu sudan 30 litre su buharlaştırılırsa yeni tuz oranı %30 oluyor.
Buna göre, başlangıçtaki tuzlu su miktarı kaç litredir?
A
120
B
100
C
90
D
80
E
60
54 numaralı soru için açıklama 
Soru 55
Aşağıdaki şekilde, uç noktaları A ve D olan bir su bitkisinin durgun [OA] ve rüzgârlı havadaki [OD] konumu gösterilmiştir.

Buna göre x kaç cm dir?
A
26
B
28
C
30
D
32
E
35
55 numaralı soru için açıklama 
Soru 56
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
56 numaralı soru için açıklama 
Soru 57

Yukarıdaki dik koordinat sisteminde K(4, 3) noktasından geçen doğru x eksenini apsisi a olan, y eksenini de ordinatı b olan noktalarda kesmektedir. Buna göre, (a - 4)(b - 3) çarpımının değeri kaçtır?
A
8
B
12
C
14
D
16
E
18
57 numaralı soru için açıklama 
Soru 58
58. - 60. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.
Aşağıdaki grafik, bir şirketin 2004, 2005, 2007 ve 2008 yıllarında giyim ve gıda alanında yaptığı ihracat tutarlarını göstermektedir.

Grafikte 2006 yılında yapılan gıda ve giyim ihracat tutarları gösterilmemiştir.
2005 yılında yapılan toplam ihracat x bin TL fazla, 2007 yılında yapılan toplam ihracat x bin TL az olsaydı iki yılda yapılan ihracat tutarları eşit olacaktı.
Buna göre x kaçtır?
A
150
B
200
C
250
D
300
E
350
58 numaralı soru için açıklama 
Soru 59
Şirketin 2008 yılındaki gıda ihracatı 2004 yılına göre yüzde kaç azalmıştır?
A
52,5
B
55
C
60
D
62,5
E
65
59 numaralı soru için açıklama 
Soru 60
Aşağıda şirketin yıllara göre toplam ihracatının daire grafiğiyle gösterimi verilmiştir.

Buna göre, 2006 yılında yaptığı gıda ve giyim ihracat tutarları (gıda; giyim) bin TL türünden aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A
(150; 350)
B
(200; 300)
C
(250; 250)
D
(300; 200)
E
(350; 250)
60 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
60 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425
2627282930
3132333435
3637383940
4142434445
4647484950
5152535455
5657585960
Son
Geri dön
Başarıyla tamamladınız.
sorular
soru
Aldığınız skor
Doğru
Yanlış
Partial-Credit
Sınavı henüz tamamlamadınız. Eğer sayfadan ayrılırsanız, verdiğiniz yanıtlar kaybolacak!
Correct Answer
You Selected
Not Attempted
Final Score on Quiz
Attempted Questions Correct
Attempted Questions Wrong
Questions Not Attempted
Total Questions on Quiz
Question Details
Results
Date
Score
İpucu
Time allowed
minutes
seconds
Time used
Answer Choice(s) Selected
Question Text
Sona erdi
Daha çok pratiğe ihtiyaç var
Böyle devam et
Kötü değil
İyi çalışıyor
Mükemmel
Exit mobile version