Bilgi Birikimi

2008 KPSS Türkçe Çıkmış Sorular ve Çözümleri


Warning: Undefined variable $mtq_use_timer in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/plugins/mtouch-quiz/show_quiz.php on line 239

2008 KPSS Türkçe Çıkmış Sorular ve Çözümleri

Lütfen sayfa yüklenirken bekleyiniz, tarayıcınızda javascript desteğinin etkin olduğundan emin olunuz.
Eğer sayfa yüklenmediyse buraya tıklayınız.
Başla
Tebrikler - 2008 KPSS Türkçe Çıkmış Sorular ve Çözümleri adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Bir sanatçı olarak, okumaktan, araştırmaktan hiçbir zaman vazgeçmeden sanatta doyumsuzluğu korumak gerektiğine inanıyorum.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Bir birikim oluşturmaya çalışmak
B
Sanatla ilgilenmekten zevk almak
C
Ulaştığı noktayı yetersiz bulmak
D
Sanata yön vermeye çalışmak
E
Başarılı yapıtları örnek almak
1 numaralı soru için açıklama 
Araştırmaktan ve öğrenmekten hiçbir zaman vazgeçmeyip çok yüksek bir seviyeye ulaştığında dahi, daha yükseklere varmak isteyen kişi için sınır ve son nokta yoktur. Dolayısıyla bu kişi elde ettikleriyle asla doymaz ve ulaştığı noktayı daima yetersiz bulur. [Cevap C]
Soru 2
Ana dilinin, anneden öğrenilen dil olduğu söylenir ama bu, yalın kat bir açıklama bence. Çünkü dil bilimle ilgili sözlükler, ana dilini daha çok, çevrenin dili olarak açıklamaktadır. Ancak, çevrenin dili denilen dil üzerinde annenin etkisi olduğu da yadsınmamalıdır.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Genel kanılara uyan
B
Etkisiz olanı etkili gösteren
C
Duygusal gerekçelere dayanan
D
Tartışmaya açık görüşler içeren
E
Basit, derinliği olmayan
2 numaralı soru için açıklama 
Bu tarz sorularda sözcük anlamı ön planda olmakla beraber verilen sözcüğü metin içinde değerlendirmek de ihmal edilmemelidir. “Yalın kat” ifadesi burada “sade” anlamına gelmeyip “yüzeysel” açıklamayı kastetmiştir. Çünkü dil konusu çok girift bir meseledir ve çevrenin etkisi inkar edilemez. Ana dilin sadece anneden öğrenilen dil şeklinde ifade edilmesi yetersiz ve derinliği olmayan bir ifadedir.
Soru 3
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir çıkarım yapılmıştır?
A
Yapıtları üzerine yazılmış inceleme yazılarının sayısı, onun nitelik açısından ciddi bir okur kitlesine sahip olduğunu gösterir.
B
Bu incelemelerde öne çıkarılan düşüncelerden biri, yazarın, edebiyatın her şeyden önce bir “dil kurma” işi olduğu düşüncesine inanması gerektiğidir.
C
Beğenilme ve çok satma kaygısı duymayan bu yazarın dili üzerinde bir iki araştırma yapılmış ancak dilinin niteliğiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır.
D
Bu bibliyografya hazırlanırken, yazarla ilgili çok sayıda haber ve köşe yazısı incelenmiş, bunlardan, eleştirel çalışmalarda kullanılabilecek olanlar seçilmiştir.
E
Basında, bu yazarımızın, gerek yazınsal gerek siyasal kimliğiyle ilgili çeşitli yorumlar yapılmaktadır.
3 numaralı soru için açıklama 
Çıkarım yapmak, nesnel sonuçlar üzerinden daha öznel yorumlar yapmaktır. A seçeneğinde, yazarın yapıtları üzerine çok sayıda inceleme yazısı kaleme alınmış olması nesnel bir sonuçtur. Bu sonuçtan yazarın “nitelik açısından ciddi bir okur kitlesine sahip olduğu”nu çıkarmak öznel bir yargıdır. Diğer seçeneklerde nesnel sonuçlara dayanan yorumlar yoktur. (Cevap A)
Soru 4
(I) Dünyada 10.000 dolayında kuş türü var. (II) Bunların 6.600’den fazlası hızla azalmakta. (III) 1000’e yakın kuş türü ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. (IV) Dünyadaki kuş türlerinden 513’ü yalnızca Türkiye’de yaşıyor. (V) Bunlardan da 30’a yakınının soyu tükenmekte.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde “kesinlik” vardır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
4 numaralı soru için açıklama 
I. cümlede “dolayında”, II. cümlede “…’den fazlası”, III. cümlede “…’e yakın”, V. cümlede “…’e yakınının” ifadeleri kesin olmayan “yaklaşıklık” belirten ifadelerdir. Oysa IV. cümlede rakam (513) ve anlam (yalnızca Türkiye) kesinliği vardır. (Cevap D)
Soru 5
(I) İki - üç yaş arasındaki çocuklar, yetişkinler üzerindeki güçlerini keşfetmeye ve bunu sık sık denemeye eğilimlidirler. (II) Görülen odur ki annelerle babaların, çocuğun her istediğini yerine getirme konusundaki duyarlıkları, çocukların bu özelliklerini pekiştirmektedir. (III) Her çocuk böyle bir dönemden geçer. (IV) Bu yaştaki çocuklar, akıllarından geçen her şeyi isterler. (V) Bu nedenle birtakım sınırların çizilmesi ve onlara istedikleri her şeyin her zaman olamayacağının öğretilmesi gerekmektedir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümlede, bir yönelimden söz edilmektedir.
B
II. cümlede, bir tutumun sonucu belirtilmektedir.
C
III. cümlede, geçici bir evre anımsatılmaktadır.
D
IV. cümlede, bir uyarıda bulunulmaktadır.
E
V. cümlede, alınması gereken önlemlerden söz edilmektedir.
5 numaralı soru için açıklama 
“Bu yaştaki çocuklar, akıllarından geçen her şeyi isterler.” cümlesinde bir uyarı söz konusu değildir. IV. cümlede “uyarı” yer almamaktadır. I. cümlede “… sık sık denemeye eğilimlidirler.” ifadesi yer aldığı için bir yönelim söz konusudur. II. cümlede, anne - babaların tutumunun sonucu belirtilmektedir. III. cümlede, “Her çocuk böyle bir evreden geçer.” ifadesinde geçici bir dönemden bahsedilmektedir. V. cümlede ise “… öğretilmesi gerekmektedir” yargısı yer aldığı için alınması gereken önlemlerden söz edilmektedir. (Cevap D)
Soru 6
(I) Duygusallık ve duyarlık, insanı insan yapan değerlerdendir. (II) Eğitimin temel hedeflerinden biri de duygularının farkında, çevresine ve topluma duyarlı bireyler yetiştirmektir. (III) Bilinir ki duygusallık, dengelenir ve duyarlıkla birleşirse insana özgü, üstün bir özellik durumuna gelir. (IV) Duyarlıksa bireyin, çevresindeki sorunları görebilmesini, sorunlara anlık değil, kalıcı çözümler üretebilmesini sağlar. (V) Bunun bireye kazandırılabilmesi için eğitim sürecinde, ailelerle iş birliği yapılması ve bireyin toplumsal hizmet etkinliklerine katılması sağlanarak farklı bakış açılarıyla yaşamını zenginleştirmeye yöneltilmesi gerekir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümlede, iki kavramın önemi vurgulanmaktadır.
B
II. cümlede, eğitimin amaçlarından biri belirtilmektedir.
C
III. cümlede, insanın gelişim aşamalarından söz edilmektedir.
D
IV. cümlede, bir kavramla ilgili açıklama yapılmaktadır.
E
V. cümlede, duyarlı bireylerin yetişmesinde eğitimin rolünden söz edilmektedir.
6 numaralı soru için açıklama 
"Bilinir ki duygusallık, dengelenir ve duyarlıkla birleşirse insana özgü, üstün bir özellik durumuna gelir.” cümlesinde “duygusallık” ve “duyarlık” kavramlarından söz edilmektedir. İnsanın gelişim aşamalarıyla ilgili bir ifade yer almamaktadır. (Cevap C)
Soru 7
Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcükte eylemin devam ettiği anlamı yoktur?
A
Bu yöntemle, işler daha hızlı ve güvenilir biçimde tamamlandı.
B
Sen yemeği yapadur, ben gelince ortalığı toplarım.
C
Bu, yıllardır tartışılagelen ama çözüm bulunamayan bir sorundur.
D
Suna hızlı hızlı yürüyor, koşalım da ona yetişmeye çalışalım.
E
Annesini yolcu eden çocuk, otobüsün arkasından bakakaldı.
7 numaralı soru için açıklama 
A seçeneğindeki cümlede “tamamlandı” sözcüğünde eylemin bittiği anlaşılmaktadır. B, C, D ve E seçeneğindeki altı çizili sözcüklerde ise eylem devam etmektedir.

(Cevap A)
Soru 8
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işin nasıl yapıldığını belirten bir söz kullanılmıştır?
A
Biz yola çıktığımızda ortalık henüz aydınlanmamıştı.
B
Birbirlerine çocukluk anılarını anlatırken ağır ağır kaleye kadar yürüdüler.
C
Okullar açılınca yazlıkçılar evlerine döndü.
D
Okul arkadaşım onun, özgürlüğüne düşkün ve akıllı bir kız olduğunu söyledi.
E
Sabahleyin geç kalmamak için giyeceği gömleği akşamdan ütüledi.
8 numaralı soru için açıklama 
B seçeneğindeki cümlenin yüklemine “nasıl” sorusu sorulduğunda “ağır ağır” yanıtını almaktayız. Diğer seçeneklerde ise işin nasıl yapıldığını belirten bir söz yer almamaktadır. (Cevap B)
Soru 9
Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki virgül (,) kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir?
A
Doğduğu, çok sevdiği bu kenti terk edip gitti.
B
O, bunları kimseden yardım almadan yapıyor.
C
O yıl, bu bölgede büyük bir kuraklık olmuştu.
D
Sonunda, çok istediği bölümü kazanmış ve buradan mezun olmuştu.
E
Onlar biraz önce, verdiğim ödevi hazırlıyorlardı.
9 numaralı soru için açıklama 
E seçeneğindeki cümlede virgül kaldırıldığında cümlenin anlamı değişir. “Onlar biraz önce verdiğim ödevi hazırlıyorlardı.” cümlesindeki anlamla “Onlar biraz önce, …” cümlesindeki anlam aynı değildir. (Cevap E)
Soru 10
Bizans Döneminin İstanbul’u (I) heykeller, çeşitli anıtlar, dikili taşlar bakımından çok zengindi. Ancak yüzyıllar boyunca depremler, yangınlar, yağmalamalarla bunlar ya yok olmuş (II) ya hasar görmüş ya da yurt dışına götürülmüştü. Çoğu günümüze kalamayan bu yapıtların kimilerini, Avrupalı (III) sanatçıların çok eski dönemler de (IV) yaptıkları resimlerde ya da Osmanlı minyatürlerinde (V) görebiliyoruz.
Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
10 numaralı soru için açıklama 
Yazım yanlışı IV numaralı sözcükte yapılmıştır. Bu sözcüğün yazımı “dönemlerde” şeklinde olmalıdır. Bu sözcükte “-de, -da” bağlaç olmadığı için bitişik yazılmalıdır. (Cevap D)
Soru 11
En basitinden en karmaşığına değin birçok buluş , (I) gerçekleştirilinceye kadar olanaksız birer düştü. En yüksek dağ , (II) tırmanılmadan önce “ulaşılamaz”, en uzak ülke, oraya ayak basılmadan öncesine kadar “gidilemez” olarak nitelendirilirdi. İnsanın içindeki başarma isteği , (III) “yapılamaz, gerçekleştirilemez” denen şeylere bir bakıma meydan okuyarak ; (IV) “olmaz” deneni “olur”a çeviriyor . (V)
Bu parçadaki numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yerinde kullanılmamıştır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
11 numaralı soru için açıklama 
“Okuyarak” sözcüğünden sonra noktalı virgül konulması doğru değildir. Noktalı virgül, sıralı cümleleri birbirinden ayırmak amacıyla kullanılır. (Cevap D)
Soru 12
Bence bu iş o kadar da pek kolay değil.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?
A
“bence” yerine “bana göre” sözü getirilerek
B
“iş” yerine “araştırma” sözcüğü getirilerek
C
“o” yerine “söylendiği” sözcüğü getirilerek
D
“değil”den sonra “dedi” sözcüğü getirilerek
E
“pek” sözcüğü atılarak
12 numaralı soru için açıklama 
“Bence bu iş o kadar da pek kolay değil.” cümlesindeki “pek” sözcüğü gereksiz yere kullanılmıştır. “o kadar da” ifadesi “pek” sözcüğünün anlamını karşıladığı için cümledeki anlatım bozukluğunu “pek” sözcüğünü çıkararak giderebiliriz. (Cevap E)
Soru 13
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A
Bütün bildiklerimi ona anlattım.
B
Eski kitapların hepsini bu rafa yerleştirdim.
C
Hayatın her zorluklarına göğüs gerdim.
D
Konukların çoğunu ben ağırladım.
E
Çektiğim sıkıntıları artık unuttum.
13 numaralı soru için açıklama 
“Her” sözcüğü tekil ifadeleri nitelemede kullanılır. “Hiçbir, her” gibi sözcüklerin nitelediği kelimeler tekil olmalıdır. Dolayısıyla C seçeneğinde yanlış sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır. Cümle, “Hayatın tüm zorluklarına göğüs gerdim.” şeklinde olmalıydı. (Cevap C)
Soru 14
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A
Çarşıda karşılaştığı delikanlıyı önce tanıyamamış, sonra ilkokul arkadaşı olduklarını anlamışlardı.
B
Bugün hava çok sıcak olacağı için, dışarı çıkmaktan vazgeçti.
C
O kocaman çuvalları sürükleye sürükleye depoya taşıdılar.
D
Bu takımdaki futbolcular Avrupa’nın ünlü kulüplerinden kaçırılmayacak teklifler aldılar.
E
Bu hafta üç ayrı televizyon kanalında o konuyla ilgili programlar izledim.
14 numaralı soru için açıklama 
A seçeneğindeki sıralı cümlede özne - yüklem uyumsuzluğu vardır. Cümlenin ilk bölümünde özne III. tekil şahıs yani “o” dur. Fakat ikinci bölümde III. çoğul şahıs (onlar) kullanılmıştır. Oysa yüklem “anlamıştı.” olmalıydı. Çünkü cümlenin öznesi tektir. “O … tanıyamamış, o … anlamıştı.” (Cevap A)
Soru 15
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A
Görenleri şaşırtacak kadar güzel resimler yapmış.
B
Yabancı dil öğrenmemek bana pişmanlık verdi.
C
Bahçeye daha çok, meyve ağacı dikmişler.
D
Buranın, dost canlısı, sevecen bir halkı var.
E
Anlatacaklarını dikkatle dinlememizi istedi.
15 numaralı soru için açıklama 
B seçeneğinde “pişmanlık vermek” ifadesi yanlış kullanılmıştır. Cümle “Yabancı dil öğrenmemek beni pişman etti.” ya da “Yabancı dil öğrenmediğime pişman oldum.” şeklinde olmalıydı. (Cevap B)
Soru 16
(I) Her çocuk küçükken mahalle arasında top oynamıştır. (II) Topunun, yanlışlıkla komşunun camını kırmasını korkuyla ve fal taşı gibi açılmış gözlerle izlemiştir. (III) Bu durumda, genellikle komşu amca ya da teyze, dökülen gözyaşlarına aldırmadan topu patlatır. (IV) Böylece oyun, komşunun azarlayan sözleriyle biterdi: “Okuyup adam olacağınıza, sabahtan akşama kadar top peşinde koşuyorsunuz!” (V) Halbuki çocukluk çağı oyun çağıdır. (VI) Tabii derslerine hiç çalışmayan çocuklar da vardır. (VII) Komşunun bunu bilmemesi değil, topu patlatma zevkini (!) tatmak istemesi buna neden olmaktadır.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A
II.
B
III.
C
IV.
D
V.
E
VI.
16 numaralı soru için açıklama 
Bu tarz sorularda anlatımın akışını bozan cümleyi bulmak için “ne anlatıldığını” yani “konuyu” iyi kavramak gerekir. Paragrafta “çocuklukta top oynama” anlatılmaktadır. Metnin sonlarında komşuların oyunlara verdiği tepkiler anlatılırken konuyla ilgisi olmayan VI. cümle akışı bozmuştur. Çünkü burada derslerden bahsedilmemektedir. (Cevap E)
Soru 17
(I) Bir şeyi bildiğini “sanan” insanın onu öğrenmesi olanaksızdır. (II) Çünkü “biliyorum” düşüncesi o konuyu algılamayı engeller. (III) Bu durumdaki kişi, başkalarının söyleyeceklerine de kulaklarını tıkamış gibidir. (IV) Bir “güzel söz söyleme sanatı” varsa bir de “güzel dinleme ve anlama sanatı” vardır. (V) İyi bir dinleyici olmak için karşınızdakini anlamayı gerçekten istemeniz gerekir. (VI) İyi dinleyici, işittiğini kavrayan, bellekte saklayan ve değerlendiren kişidir.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?
A
II.
B
III.
C
IV.
D
V.
E
VI.
17 numaralı soru için açıklama 
Paragrafta iki farklı konudan bahsedilmektedir. İlki “bildiğini ‘sanan’ insanın gerçekten öğrenmesinin mümkün olmadığı”dır. I, II ve III. cümlelerde bu anlatılmaktadır. Sonra konu değişmiş “iyi dinleyicinin özelliklerine” geçilmiştir ve bu konu açıklanmıştır. Dolayısıyla IV. cümle konunun değiştiği yeni paragraf cümlesidir. (Cevap C)
Soru 18
Yapıtlarımı oluşturma aşamasında genellikle geziye çıkar, yeni yerler görür, insanlarla tanışırım. Onların yaşayışlarını gözler, anlattıklarını dinler, onlarla konuşurum. Bunları yorumlamaktan kaçınır, gördüklerimi, dinlediklerimi yapıtlarıma yansıtmakla yetinirim, gerisi okuyucunun işidir. Çünkü ………
Bu parça düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülebilir?
A
okuyucu okuma sürecinde etkindir, bu insanlara bakar ve kararını kendi verir
B
öne sürülen düşüncelerin özgünlüğü, sanat yapıtının okunurluğunu artırır
C
okuyucularımın da insanlar hakkında yorum yapmaktan kaçınmalarını isterim
D
düşüncelerimle okuru şaşırtmak hoşuma gider
E
bir yazınsal yapıt neyi, nasıl anlatırsa anlatsın yazarından izler taşıyacaktır
18 numaralı soru için açıklama 
Metinde anahtar ifadeler şunlardır: “Yorumlamaktan kaçınır” ve “gerisi okuyucunun işidir.” Dolayısıyla yazar okuyucunun etkin (faal) olmasını istemektedir. Öyleyse yazarın ortaya koyduğu malzemeyi okuyucunun yorumlaması gerekir. Bu şekilde anlam bütünlüğünü A seçeneği sağlar. (Cevap A)
Soru 19
Şiir üzerine çok düşünen onu bu kadar önemseyen biri olmama karşın niçin roman da yazdığımı sorabilirsiniz. O zaman size derim ki şiir, söylemekten çok susma işidir. İşte o susup anlatamadıklarımı öykü ve romanlarımda anlatırım. Mümkün olduğu kadar kapalı olmasını istediğim şiirlerimin ana hatlarını roman ve öykülerim verir.
Bu parçaya göre, sanatçının, şiiri, “bir susma işi” olarak görmesi onun öykü ve romanlarıyla ilgili nasıl bir sonuç doğurmaktadır?
A
Duyguların en iyi biçimde bu türler aracılığıyla yansıtılabilmesi
B
Şiirlerini açıklayıcı nitelikler taşıması
C
Yazınsal açıdan yetkin olması
D
Şiirsel nitelikli ürünler yaratılması
E
Bu türlerin titiz çalışmayı gerektirmesi
19 numaralı soru için açıklama 
Sanatçı, şiirlerinde sustuğunu yani açıkça anlaşılabilecek bir mesaj iletmediğini bunun yerine bu açıklamaları öykü ve romanlarında yaptığını belirtmektedir. Buna göre öykü ve romanların, sanatçının şiirde sustuğu, açıklamadığı duyguları açıklayıcı nitelikte olduğunu söylemek mümkündür. Bu anlamı en iyi ifade eden seçenek B seçeneğidir. (Cevap B)
Soru 20
Ben öykü ve romanlarımda sözcüklerden oluşan bir dünya kurarım. Yazdıklarım yazınsal bir tat taşır. Ne var ki bunlardan kimileri sinema ya da televizyon dizisi için senaryolaştırılıyor. İşte o zaman onlar benim yapıtım olmaktan çıkıyor. Çünkü bu tür metinlerde görüntüden oluşan bir dünya kurmak gerekiyor.
Bu sözler aşağıdaki soruların hangisine cevap olarak söylenmiş olabilir?
A
Günümüzde sinemanın edebiyata göre daha çok ilgi görmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
B
Sinemanın, kimi düşünceleri insanlara aktarması edebiyat yapıtına göre daha kolay mıdır?
C
Öykü ve romanlarınızdan esinlenerek yapılan filmler yeterli ilgiyi görüyor mu?
D
Televizyon ve sinemaya uyarlanan yapıtlarınız hakkında ne düşünüyorsunuz?
E
Yazarlığınızın yanı sıra yönetmenlik de yapıyorsunuz, hangisini daha çok benimsiyorsunuz?
20 numaralı soru için açıklama 
Parçada, yazınsal bir ürünün görüntüye dönüşmesi, yani sinema ve televizyona aktarılması hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Bu içeriği gerektirecek olan soru: “Televizyon ve sinemaya uyarlanan yapıtlarınız hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusudur. (Cevap D)
Soru 21
Yazar, bu romanında, öykülerinden farklı olarak okurlarını söylem tuzağına düşürmüyor, hissettiklerinin ve düşündüklerinin uyum içinde olduğu bir evrende yaşatıyor. Onlara yeni yaşantılar kazandırıyor.
Bu cümlede sözü edilen yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Duygularını ve düşüncelerini dengeli bir biçimde anlattığı
B
Öz eleştiri yapmayı ilke edindiği
C
Alışılagelmiş anlatımların dışına çıktığı
D
Anlattıklarını gözlemlerine dayandırdığı
E
Yapıt ve yaratılarında değişik konuları ele aldığı
21 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen metni doğru anlayabilmek için “söylem tuzağına düşürmüyor” söz grubunun taşıdığı anlamı bilmek gerekir. Bu söz grubu, söylenen sözlerin taşıdığı anlamı eyleme dönüştürülüp dönüştürülmeme meselesidir. Yani yazar yalnızca söylemiyor, söylediklerini hissediyor. Buna göre A seçeneğindeki sonuca varılabilir. (Cevap A)
Soru 22
Yazarlık konusunda gençlere şunu söylüyorum: “Ben sizlere ancak bu işin tekniğini öğretebilirim. Siz de nitelikli kitaplar okuyarak bu tekniği pekiştirebilirsiniz, bu olanaklıdır. Öte yandan dünyanın dersini de alsanız, yeteneksizseniz bunun bir yararı olmaz. Ayrıca, çok iyi bir kaleminiz olabilir ama eğer hayata bir itirazınız yoksa onu olduğu gibi benimsiyorsanız kesinlikle iyi bir yazar olamazsınız. Çok iyi bir reklam yazarı olursunuz, zengin de olursunuz, o kadar.”
Sanatçı bu sözleriyle, yazar olabilmek için asıl neyin gerekli olduğunu belirtmek istemiştir?
A
Okuma yoluyla kendini geliştirmenin
B
Ustaların önerilerini dikkate almanın
C
Yaşama, karşı bir tutum içinde olmanın
D
Yaratma yeteneğine sahip olmanın
E
Durmaksızın yazma çalışması yapmanın
22 numaralı soru için açıklama 
Sanatçı, iyi bir yazar olmanın şartı olarak hayata itiraz şartını öne sürmüştür. Yazar süregelen hayatla kavgalı olmak gerektiğini vurgulamıştır. “Yaşama karşı bir tutum içinde olmak” ifadesi yazar olabilmenin gerekliliğidir. (Cevap C)
Soru 23
İnsanlar artık birçok şeyi anımsama gereği duymuyor. Bu durum anı biriktirme alışkanlığını da ortadan kaldırıyor. Bir zamanlar benim fotoğraf çekme tutkum vardı. Bir sürü fotoğraf çektim, çoğunu da kitaplarımda kullandım. Sonra birdenbire fotoğraf çekmeyi bıraktım. Çünkü fotoğrafını çektiğim şeyler üzerinde hiç düşünmediğimi ve bir süre sonra onları anımsama gereği bile duymadığımı fark ettim. Yaptığım sadece, elimde bir makineyle dolaşıp deklanşöre basmaktı. Bu da bana pek anlamlı gelmiyordu.
Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
İnsanların önemli bulduğu olayları anımsadıkları
B
Kimi fotoğrafların insanın düş gücünü sınırlayabileceği
C
İlerleyen teknolojik olanaklara çabuk uyum sağlandığı
D
Kolayca elde edilen görüntülerin insanları düşünce tembelliğine itip belleksizleştirdiği
E
Kimi alışkanlıkların, kişilerin öz eleştiri yapmasını engellediği
23 numaralı soru için açıklama 
Fotoğrafı çekilen şeyler üzerinde düşünmemeye başlamış olmak, fotoğraf çekmeyi bırakmanın gerekçesi olarak verilmiştir. Bu öncüle dayanılarak D seçeneğindeki yargıya varılabilir. (Cevap D)
Soru 24
Yüksek yaylalardan dağlara, derin vadilerden ormanlara, el değmemiş göllere, metrelerce yükseklerden akan çağlayanlara hayranlıkla baktım. Baharda, düzlükleri bin bir renge büründüren çiğdemlerin, orkidelerin, süsenlerin güzelliklerini doyasıya izledim. 3000 - 4000 m yükseklikteki buzlu dorukların korku uyandıran görüntüleri ve rüzgârı hiç eksik olmayan nemsiz yaz havası çok değişik günler geçirmemi sağladı. Bu olağanüstü ortamda yaşarken edindiğim dostların sıcak, konuksever davranışlarını unutabilir miyim hiç!
Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Doğal görüntülerin insanda kimi duyguları harekete geçirdiği belirtilmiştir.
B
İklimin insanlar üzerindeki etkileri öne çıkarılmıştır.
C
Doğanın, mutluluğun kaynağı olduğundan söz edilmiştir.
D
Doğadaki dengeyi korumanın yolları açıklanmıştır.
E
İnsan ilişkilerinde nelerin önemsenmesi gerektiği vurgulanmıştır.
24 numaralı soru için açıklama 
Buzlu dorukların korku uyandırması, nemsiz havanın değişik günler geçirmeyi sağlaması ve bu ortamda yaşarken dostların davranışlarının unutulmaması gibi parçaları birleştirdiğimizde A seçeneğindeki anlam ortaya çıkacaktır. (Cevap A)
Soru 25
Onun öykü serüvenine baktığımızda, öykülerinin yükselen değil, düşen bir başarı grafiği izlediğini görürüz. İlk öykülerindeki yoğun şiirsel dil, sonrakilerde tümüyle konuşma diline dönüşür. Son iki kitabı, usta bir öykücünün elinden çıkmış, sıradan öyküler içerir. Artık özgünlük arayışları, yazma sıkıntısına dönüşmüştür. O da yazma serüvenini öyküleştirir. Sonuçta yazma sıkıntısı ve özgünlük arayışları, öykünün kendisi olmaya başlar. Bu kurgu ve mekaniklik ise öykülerdeki sıcaklığı, içtenliği örter.
Aşağıdakilerden hangisi, parçada konuşan kişinin, sözünü ettiği yazarla ilgili görüşleri arasında yer almaz?
A
Öykülerinin niteliğinde zamanla zayıflama olduğu görülmektedir.
B
Sanatındaki başarısı, çalışmalarının verimli olduğunun göstergesidir.
C
Kimi öyküleri yetkin bir yazardan beklenmeyecek kadar basittir.
D
Başka yazarlara benzememe gayreti, onu yenilik yaratma çabasına yöneltmiştir.
E
Öykücülüğünün ikinci döneminde kendi yaşamından esinlenmiştir.
25 numaralı soru için açıklama 
A → … düşen bir başarı grafiği …
C → … artık özgünlük arayışları …
D → … özgürlük arayışları …
E → … yazma serüvenini …
Parçada B seçeneğindeki ifadeye değinilmemiştir.
(Cevap B)
Soru 26
Günlükler, yazan kişinin hem kendisiyle hem yaşadığı dönemle hem de o günlükleri okuyacak olanlarla kurduğu içtenlikli bir diyalogdur. Bu yazarımız da günlüklerinde her şeyi olduğu gibi yazıyor. Düş kırıklıklarını, öfkelerini, sevinçlerini, karşılaştığı ilginç olayları ve kişileri anlatırken “kendisini kendisi yapan” süreci de bizimle paylaşıyor: sevdiği kahvehaneler, girdiği polemikler, evin akan damı, hakkında yazılanlarla ilgili kişisel yorumları, gördüğü rüyalar, her şey… Bu günlükleri okurken zaman zaman gülmekten katılıyorsunuz zaman zaman da onunla birlikte ağlıyor, birilerine kızıyorsunuz.
Bu parçada sözü edilen yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Günlük yaşamın çeşitli ayrıntılarına yer verdiği
B
Kişiliğini biçimlendiren etkenlere değindiği
C
Düşüncelerini içinden geldiği gibi anlattığı
D
Anlattıklarıyla okurlarını etkilediği
E
Yaşamının akışını değiştirmeye çalıştığı
26 numaralı soru için açıklama 
A → … her şeyi olduğu gibi yazıyor
B → … kendisi kendisi yapan …
C → … içtenlikli diyalog …
D → … onunla birlikte ağlıyor …
Parçada E seçeneğindeki ifadeye değinilmemiştir.
(Cevap E)
Soru 27
Bu şairimizin büyük bir titizlikle yazdığı şiirleri giderek yetkinleşip olgunlaşıyor. Her kitabı bir öncekini aşıyor, derinleştiriyor, bütünlüyor. Okurun duyarlığını geliştiriyor. Böylece çağının, toprağının, insanının tarihi oluyor onun şiiri. Sessiz, usul usul akan, kişisel ve toplumsal bir tarih.
Aşağıdakilerden hangisi, bu parçada sözü edilen sanatçının yazdığı şiirlerin bir özelliği değildir?
A
Zaman içinde gelişme
B
İnsanı, yaşadığı dönemin havası içinde yansıtma
C
Özenle oluşturulma
D
Değişik konuları işleme
E
Okuyanın sezme ve anlama gücünü etkileme
27 numaralı soru için açıklama 
Parçada sözü edilen sanatçının şiirlerinin özellikleri arasında zaman içinde gelişme; insanı, yaşadığı dönemin havası içinde yansıtma, özenle oluşturulma, okuyanın sezme ve anlama gücünü etkileme gibi nitelikler vardır. Sözü edilen şiirlerin özellikleri arasında “değişik konuları işleme” gibi bir nitelik yoktur; çünkü parçada, sözü edilen şiirlerin içeriğinden söz edilmemiştir. Dolayısıyla A, B, C ve E seçenekleri bu şiirlerin özelliklerindendir. D seçeneğindeki ifade bu şiirlerin özelliklerinden değildir. (Cevap D)
Soru 28
“Mükemmel”in peşine düşmüş her birey için yaşam zordur. Böyle bir tutum içinde olanlar, kendi yaşamını ve çevresindekilerin yaşamını zorlaştırır. Çünkü onlar bir tür ulaşılmazın peşine düşmüşlerdir. Bunun için, ulaşma aşaması onlara keyif verir, onun uğruna mücadele etmekten zevk alırlar. Divan edebiyatı şairleri gibi, sevgili değildir onların derdi, sevgiliye kavuşma yolunda çektikleri cefadır.
Bu parçaya göre kusursuzu arayanlarla ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez?
A
Her yönden yetkinliğe erişmeleri uzun zaman alır.
B
Kusursuzu ararken, yaşamı güçleştirirler.
C
Kusursuzu arayanlar, yakınındakilere de sıkıntı verirler.
D
Kusursuzu bulmaları neredeyse olanaksızdır.
E
Amaca ulaşmaktan çok, harcadıkları çabayı önemserler.
28 numaralı soru için açıklama 
Bu parçadan hareketle, kusursuzu arayanlarla ilgili olarak yaşamlarını güçleştirdikleri, yanındakilere de sıkıntı verdikleri, kusursuzu bulmalarının neredeyse imkansız olduğu, amaçtan çok çabayı önemsedikleri söylenebilir. Yani, kusursuzu arayanlarla ilgili olarak B, C, D ve E seçeneklerindeki ifadeler söylenebilir; ancak yetkinliğe ulaşmalarının uzun zaman alacağı söylenemez. (Cevap A)
Soru 29
Bu şairimizin hiç unutamadığım özellikleri alçakgönüllülüğü ve hoşgörüsüydü. Edebiyatla uğraşmanın sürekli çalışmak olduğunu düşünürdü. Bazen ben birinin şairliğini beğenmediğimi söylesem, “Söylenme, yıllardır şiir yazar o. On tane bile iyi dizesi olsa, birini şair olarak nitelemek için yeterlidir bu.” derdi.
Bu parçada sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?
A
Emeğe saygı duyan
B
Kendini olduğundan aşağı gösteren
C
Yeterince tanınmamış olan
D
İyimser olan
E
Anlayışlı davranan
29 numaralı soru için açıklama 
Parçada sözü edilen şair; emeğe ve çalışmaya saygı duyan, alçakgönüllü; yani kendini olduğundan aşağı gösteren, hoşgörülü ve iyimser, insanlara ve diğer şairlere anlayışlı olan biridir. Dolayısıyla bu şair A, B, D ve E seçeneklerindeki niteliklere sahiptir; ancak C seçeneğinde söylenen “yeterince tanınmamış olan” niteliğine sahip değildir. Parçada şairin tanınmış olup olmadığından söz edilmemiştir. (Cevap C)
Soru 30
O benim yalnızca sevdiğim, beğendiğim bir şair değil, en yakın dostumdu. Kırklı yıllardan doksanlı yıllara kadar süren bir dostluk… Şiirlerinde her zaman canlı, hareketli, coşkulu… Her zaman yeni duyarlıklar arayan… Belki, çok yazmayan ama her dizesi ışık veren, insanın içine işleyen, etkin, kalıcı…
Bu parçada sözü edilen sanatçı ve şiirleri aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?
A
Heyecan veren
B
Okurun tepkilerini önemseyen
C
Duygusal nitelikler barındıran
D
Uzun süre unutulmayan
E
Yol gösteren
30 numaralı soru için açıklama 
Parçada sözü edilen şair ve şiirleriyle ilgili olarak; heyecan veren, coşkulu; duygusal nitelikler barındıran, uzun süre kalıcı olan, unutulmayan, ışık veren; yani yol gösteren nitelikleri söylenebilir Dolayısıyla bu sanatçı ve şiirleri A, C, D ve E seçeneklerindeki ifadelerle nitelendirilebilir. Ancak, parçada sözü edilen şairin B seçeneğinde yer alan “okurun tepkilerini önemseyen” bir yönünden söz edilmemiştir. (Cevap B)
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
30 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425
2627282930
Son
Geri dön
Başarıyla tamamladınız.
sorular
soru
Aldığınız skor
Doğru
Yanlış
Partial-Credit
Sınavı henüz tamamlamadınız. Eğer sayfadan ayrılırsanız, verdiğiniz yanıtlar kaybolacak!
Correct Answer
You Selected
Not Attempted
Final Score on Quiz
Attempted Questions Correct
Attempted Questions Wrong
Questions Not Attempted
Total Questions on Quiz
Question Details
Results
Date
Score
İpucu
Time allowed
minutes
seconds
Time used
Answer Choice(s) Selected
Question Text
Sona erdi
Daha çok pratiğe ihtiyaç var
Böyle devam et
Kötü değil
İyi çalışıyor
Mükemmel
Exit mobile version