Bilgi Birikimi

2006 KPSS Genel Yetenek Çıkmış Sorular ve Çözümleri


Warning: Undefined variable $mtq_use_timer in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/plugins/mtouch-quiz/show_quiz.php on line 239

2006 KPSS Genel Yetenek Çıkmış Sorular ve Çözümleri

Lütfen sayfa yüklenirken bekleyiniz, tarayıcınızda javascript desteğinin etkin olduğundan emin olunuz.
Eğer sayfa yüklenmediyse buraya tıklayınız.
Başla
Tebrikler - 2006 KPSS Genel Yetenek Çıkmış Sorular ve Çözümleri adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Kimi ülkelerde çocuklara yönelik etkinlikler hafife alınıyor. (I) Tiyatrolarda çocuklara seslenen dramalar küçümseniyor, (II) çocuk yazını ciddiye alınmıyor, (III) dergilerde onlarla ilgili yazılar kabul görmüyor. (IV) Kısacası çocuk egitimi önemsenmiyor. (V)
Bu parçadaki numaralanmıs sözlerden hangisinin anlamı ötekilerden farklıdır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
1 numaralı soru için açıklama 
Parçada altı çizili olarak verilen I., II., III. ve V. sözler yakın anlamlıdır. Bu sözlerin hepsinde çok önemsememe anlamı vardır. IV. Söz olan ‘kabul görmüyor’ ifadesi ise diger dört söz grubundan farklı bir anlam tasımaktadır. Bu söz grubunda ‘önemsememe’ anlamı yoktur. (Cevap D)
Soru 2
Asagıdaki cümlelerin hangisinden, ayraç içinde verilen anlam çıkarılamaz?
A
Yeni kredi kartınızı kullanmaya baslamadan, eski kartınızı keserek yok etmeniz herhangi bir sorunla karsılasmanızı engelleyecektir. (Uyarma)
B
Yeni kredi kartınızın kullanım limiti ile hesap kesim tarihi, eski kartınızla aynidir. (Esitlik)
C
Yeni kartınızda yer alan çip, sahtecilik islemlerini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. (Önlem)
D
Alısverisleriniz ve nakit çekme islemlerinizde yeni kartınızı eski kartınız gibi güvenle kullanabilirsiniz. (Benzerlik)
E
Yeni kartınızla yapacagınız bir islem, eski kartınızın otomatik olarak kullanıma kapatılmasını saglayacaktır. (Öncelik)
2 numaralı soru için açıklama 
A, B, C ve D seçeneklerindeki cümleler ayraç içinde verilen anlamı içermektedir. E seçenegindeki cümleden ise ‘öncelik’ anlamını çıkarmak mümkün degildir. E seçeneginde daha çok uyarı anlamı vardır. (Cevap E)
Soru 3
Folklorik ögelerin kalıplasmıs bir yapısı vardır; bu da yaratıcılıgı sınırlar, diyenler var. Bana göre yanlıs bir saptamadır bu. Böyle diyenlerin belleklerinde kliselesmis bazı siirler var. Oysa gerçek çok farklıdır. Folklordan yararlanma türden türe ya da sanatçıdan sanatçıya degisiklik gösterir. Hiçbir zaman folklorik ögeler oldugu gibi kullanılmaz, bunun için de anlatım donup kalmaz.
Bu parçada geçen “donup kalmamak” sözüyle anlatılmak istenen asagıdakilerden hangisidir?
A
Anlamını yitirmemek
B
Dolaylı söyleyislere yönlendirmek
C
Basmakalıp bir nitelik kazanmamak
D
Anlatım yetenegini engellemek
E
Kurallara uygun davranmak
3 numaralı soru için açıklama 
Bu yılki sözcükte anlam sorularında bize su anlatılmaktadır; sözcüklerin kafanızda yer etmis anlamlarını degil, kullanıldıkları cümlede kazandıkları anlamı önemseyin. Biz de Yediiklim Yayınevi olarak sorularımızı hazırlarken aynı mantıkla hareket ettik. Parçada geçen ‘donup kalmamak’ sözüyle anlatılmak istenen ‘basmakalıp bir nitelik kazanmamak’ tır. (Cevap C)
Soru 4
Bu degerlendirmeleri yaparken salt metinle karsı karsıya kalmayı yegledim. Gene de zaman zaman metinlerin arkasında tanıdıgım yazarın siluetini gördüm. Emege duydugum saygı, sayfalarda soluyan bir insan, yargılarımı degistirdi mi bilemem.
Bu parçadaki altı çizili sözlerle anlatılmak istenen asagıdakilerden hangisidir?
A
Yargılarında yazarın kisiliginin etkisinden kurtulamamak
B
Metni degisik boyutlarıyla ele almak
C
Nesnel bir tutum takınmak
D
Metnin olusturulus serüvenini arastırmak
E
Metnin anlatım dokusu üzerinde yogunlasmak
4 numaralı soru için açıklama 
3. sorudaki aynı mantık bu soruda da devam ettirilmektedir. Bu tür soruları çözerken sözcük ya da söz grubunun içinde yer aldıgı parça veya cümlede kazandıgı anlam esas alınmalıdır. Buna göre altı çizili sözlerle anlatılmak istenen ifade A seçeneginde yer almaktadır. (Cevap A)
Soru 5
(I) Televizyon dizilerinin her zaman yasamımızda önemli bir yeri oldu. (II) Ancak, son birkaç yıldır agırlıklarını daha çok hissetmeye basladık. (III) Es dost sohbetlerine kadar sizdi bu programlar. (IV) Günlük yasamımızı, izledigimiz dizinin ekrana gelecegi güne ve saate göre planlıyoruz. (V) Diziler, öyküleriyle, öykülerinin geçtigi yerlerle, karakterleriyle ve müzikleriyle de yasamımızın vazgeçilmezleri arasına girdi.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerin hangisinde karsılastırma söz konusudur?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
Soru 6
(I) Türkçemizin söz varlıgı, insanımızın soyutlama, somutlastırma ve algılama gücünü ortaya koymaktadır. (II) Anadilimizin dogurgan yapısı, söz diziminin esnekligi her duyguyu ve düsünceyi dile getirmeye uygundur. (III) Dilimizin bu nitelikleri ona çok genis anlatım olanakları kazandırmaktadır. (IV) Örnegin bilim, teknik ve sanatla ilgili terimleri kolaylıkla karsılayabilmektedir. (V) Dil Devrimiyle baslatılan girisimlerin hayata geçirilmesiyle, özellikle yabancı ögelerin yarattıgı yozlastırıcı etkenlerin silinebilecegi düsünülmektedir.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerin hangisinde, Türkçeyle ilgili bir beklenti dile getirilmektedir?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
6 numaralı soru için açıklama 
Parçanın son cümlesinde Türkçeden yozlastırıcı etkenleri silme beklentisi dile getirilmektedir. (Cevap E)
Soru 7
(I) Dilinde dogup büyüdügü yöreyle ilgili izler yok olmustu. (II) Bu yönüyle mahalledeki kadınlardan farklıydı. (III) Konustugu kisilerde bekledigi kibarlıgı görmüsse diline dil, sözüne söz bulunamaz, incelir de incelirdi. (IV) Salt dili ve davranıslarıyla degil, görünüsüyle de öteki kadınlardan ayrıydı. (V) Uzun boyu, iri mavi gözleriyle dikkat çekerdi.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerin hangisinde pekistirmeli bir anlatıma basvurulmustur?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
7 numaralı soru için açıklama 
‘ncelir de incelirdi’ ifadesinde pekistirmeli anlatıma basvurulmustur. Yani bir özellik pekistirilerek aktarılmıstır. (Cevap C)
Soru 8
(I) Özenle düzenlenmis bu sergide, Picasso’nun kimi çizimleri ve seçilmis tabloları yanında, kendinde kalan çalısmaları da yer almıs. (II) Sanatçının ünlenen resimlerinin tümü olmasa bile bir bölümünün bu salonlarda yer almasını isterdim. (III) sterdim istemesine de buradakilerin degerini de biliyorum elbette. (IV) Bir çaga damgasını vurmus, resimde kurallar koymus koca Picasso’nun yapıtlarını; öne çıkanlar, ikinci planda kalanlar diye kimin sınıflandırdıgını bilmiyorum. (V) Tabloların yerlestirilmesinde benim bilemedigim baska kurallara da uyulmus olmalı. (VI) Bu arada sunu da belirteyim ki alanında ne kadar yetkin olursa olsun hiç kimsenin resimle ilgili kesinlik içeren yargılarına deger vermem.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerin hangisinde bir tahmin söz konusudur?
A
II.
B
III.
C
IV.
D
V.
E
VI.
8 numaralı soru için açıklama 
Tahmin; kesinlik bildirmeden, bir olay veya durumla ilgili görüs bildirmektedir. Bu soru tipi de Yediiklim Yayınlarında sıkça yer almıs bir soru tipidir. Parça da geçen ‘------ uyulmus olmalı’ ifadesinde bir tahmin söz konusudur. (Cevap D)
Soru 9
Asagıdaki dizelerin hangisinde düssel ögeler yoktur?
A
Gördüm sonbahar kanıyor
Çatlamıs dudagında evrenin
B
Seyretsem derinliklerini gökyüzünün
Bulutların biçimden biçime girisini izlesem
C
Uçmasını ögrendim ben de
Mavisi eskimis gökyüzünde
D
Bir rüzgâr geçti buradan
Kostum ama yetisemedim
E
Gecenin kâgıdında gözyasının mürekkebi
Herkes kendi uçurumuna bir tas atıyor
9 numaralı soru için açıklama 
Bes duyu organımızdan herhangi biri ile algılayamadıgımız ögelere düssel ögeler denir. Yayınlarımızın anlatım biçimleri ile ilgili kısmında bu ifade (düssel ögeler) aynen kullanılmıstır. A, C, D, E seçeneklerinde düssel ögeler kullanılmıstır. B seçeneginde ise düssel ögelere yer verilmemistir. A seçeneginde sonbaharın kanaması C seçeneginde bulutların biçimden biçime girmesi D seçeneginde rüzgarın bir insan gibi geçmesi E seçeneginde gecenin kagıdı Düssel ögeler olarak nitelendirilebilir. (Cevap B)
Soru 10
Asagıdaki cümlelerin hangisi, söyleyenin düsüncesini içermemektedir?
A
Yazar, oyunu sık sık rastladıgımız gibi diyaloglar üzerine degil, çarpıcı olaylar zinciri üzerine kurmus.
B
Oyunda neredeyse tüm Akdeniz ülkelerinin müziklerinden yararlanılmıs.
C
Oyunun sözleriyle müzigi birbirinden ayrılmayacak biçimde bir bütün olusturmus.
D
Kimi sarkıların fazlaca uzaması, oyunun hızını kesintiye ugratmıs
E
Topluluk bu ilk oyundan sonra ikinci oyunun hazırlıklarına baslamıs.
10 numaralı soru için açıklama 
Bu sorumuz öznel-nesnel ifadelerle ilgilidir ve yayınlarımızda çok sık kullandıgımız bir soru tipidir. Dogrulugu veya yanlıslıgı ispatlanabilen ifadeler nesnel, ispatlanamayanlar ise özneldir. E seçenegindeki cümlede söyleyenin düsüncelerine yer verilmemistir. Yani bu cümle nesnel bir cümledir. (Cevap E)
Soru 11
(I) Yenebilir otlar, tarih öncesi dönemlerden beri Anadolu halkının beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. (II) Bugün de pek çok yöresel yemegin malzemesi arasında bu otlar vardır. (III) Ne var ki bu tür otlar kısa ömürlüdür, uzak yerlere tasındıgında çabucak bozulup kullanılmaz duruma gelir. (IV) Bu yüzden, büyük kentlerde oturanlar doganın bu görkemli hazinesinin önemli bir bölümünü süper marketlerde bulamazlar. (V) Ama bu konuda deneyimli bir çift göz, büyük kentlerin yesil alanlarında bu bitkilerin bir bölümünü görüp tanıyabilir.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerde, otlarla ilgili olarak verilen asagıdaki yargılardan hangisi yanlıstır?
A
I. cümlede, çok eskiden beri yendigi vurgulanıyor
B
II. cümlede, kullanım yeri belirtiliyor.
C
III. cümlede, olumsuz bir yönü açıklanıyor.
D
IV. cümlede, zor yetistigi için az bulundugu belirtiliyor.
E
V. cümlede, kimler tarafından kolayca bulunabilecegi anlatılıyor.
11 numaralı soru için açıklama 
------ tarih öncesi dönemlerden beri --------------A ------ pek çok yöresel yemegin malzemesi--------B ------ çabucak bozulup ------------------- ------------C ------ deneyimli bir çift göz tarafından-- ------------E Dördüncü cümlede zor yetistigi için az bulundugundan söz edilmemistir. (Cevap D)
Soru 12
Asagıdaki cümlelerin hangisinde belirtilen isler, aynı kisiler tarafından yapılmıstır?
A
Götüreceklerimizi hazırlayıp arabamıza yerlestirdik
B
Ona para da verdim yine de mutlu olmadı
C
Tabakları ben yıkadım, o kuruladı
D
Bize neden gelmiyorlar, onları kirdik mi acaba?
E
Az sonra o da gelir, biraz bekleyelim.
12 numaralı soru için açıklama 
Bu soru kökü yayınlarımızda sıkça arasında yer almaktadır. Ayrıca bu soru tipinin seçeneklerindeki cümlelerle Yediiklim yayınlarının cümleleri arasında paralellik vardır. A seçenegindeki cümlede hazırlama isini yapanla arabaya yerlestirme isini yapan aynı kisilerdir. Diger seçeneklerdeki ifadeler farklı kisiler tarafından yapılmıstır. (Cevap A)
Soru 13
Cumhuriyet Meydanı’na geldiginizde, cıvıl cıvıl (I) Kordonboyu’na adımınızı atmıs sayılırsınız. Kordonboyu’nun tadı, zmir’in ünlü rüzgârı imbatın hafif (II) serinliginde gezinerek, kıyı kahvelerinde tatlı tatlı (III) sohbet ederek yaz (IV) aksamının keyfini sürmekle çıkar. zmir’in o yumusacık (V) tropikal rahatlıgını bundan daha iyi ne anlatabilir?
Bu parçadaki altı çizili sözlerden hangisi niteleme amacıyla kullanılmamıstır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
13 numaralı soru için açıklama 
Birinci ve ikinci cümledeki altı çizili sözcükler niteleme sıfatı, 3. cümledeki altı çizili sözcük niteleme zarfı, 5. cümledeki altı çizili sözcük niteleme sıfatıdır.’Yaz aksamının keyfi’ söz grubunda bir ad tamlaması oldugu için burada niteleme sözcügü kullanılmamıstır. Bu söz grubundaki sözcükler ad görevindedir.
(Cevap D)
Soru 14
Asagıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlısı vardır?
A
Albümdeki eski fotograflara sık sık bakardı.
B
Sokaklardaki elektrik direkleri kaldırılacakmıs.
C
Caddenin kisin bozulan asvaltı yazın yenilenecekmis.
D
Bu konuda bilgi edinmek için ansiklopediye bakmalısın.
E
Geçen ay oldukça agır bir ameliyat geçirmis.
14 numaralı soru için açıklama 
Asfalt’ sözcügü Yediiklim Yayınevinin hazırladıgı deneme sınavları yaprak testler ve soru bankaların da sıkça kullanılmıstır. Yediiklim yayınlarının sorularıyla gerçek sınav soruları arasındaki paralellikten öte olan benzerlik yayınevi olarak kalite standartlarımızı ortaya koymaktadır. Bu soruda ‘asvalt’ sözcügü yanlıs yazılmıstır. Dogrusu ‘asfalt’ tır. (Cevap C)
Soru 15
Ertesi gün , (I) Kastamonu il sınırına giriyorum. Irmak köyündeki Devrekâni Çayı’nı geçip balıkçı kasabası Cide’ye ulasıyorum. Cide - (II) Doganyurt arası, yolun en zorlu , (III) en güzel bölümlerinden biri ... (IV) Öbek öbek menekseler, papatyalar, katırtırnakları ... (V)
Yukarıdaki numaralanmıs noktalama isaretlerinden hangisi yanlıs kullanılmıstır?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
15 numaralı soru için açıklama 
Üç nokta (…) isareti tamamlanmıs bir yargıdan sonra kullanıldıgı için yanlıslıga yol açmıstır. (Cevap D)
Soru 16
Asagıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozuklugu vardır?
A
Öyle lezzetli bir ürün elde ettik ki verilen zahmete degdi.
B
O kadar tepki göstermeseydi arkadası ona kırılmayacaktı.
C
Böyle büyük bir evde yasamanın iyi yanları da var, kötü yanları da.
D
Bütün bunlara neden olan kendisi degilmis gibi davranıyordu.
E
Yarısmaya ancak kendi seçtigi siirle katılabilecegini söyledi.
16 numaralı soru için açıklama 
B, C, D ve E seçeneklerindeki cümlelerde anlatım bozuklugu yoktur. ‘Öyle bir ürün elde ettik ki verilen zahmete degdi’ cümlesindeki sözcügün yanlıs anlamda kullanılmasından kaynaklanan bozukluk vardır. ‘Verilen zahmet’ olumsuz durumlar için kullanıldıgından bu cümledeki olumlu yargıyla kullanılması uygun düsmemistir. (Cevap A)
Soru 17
Asagıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozuklugu vardır?
A
Sana söylediklerim dogru çıkmadı mi?
B
Biz seninle her seyi ortak paylasmadık mi?
C
En sıkıntılı günlerimde seni aramadım mi?
D
O günlerde birbirimize destek olmadık mi?
E
Onlar seni kırdıgında en çok ben üzülmedim mi?
17 numaralı soru için açıklama 
‘Ortak’ sözcügü, paylasmak anlamını içerdiginden B seçenegindeki cümle yanlıstır. (Cevap B)
Soru 18
Asagıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozuklugu vardır?
A
Bu romanda yasamda aradıgını bulamayan insanların acısı yansıtılıyor.
B
Yazar romanının ikinci bölümünde kendi basından geçenleri anlatıyor.
C
Elestirmenlerimiz bu yapıtın üzerinde yeterince durmamıslar.
D
Kimi yazarlar baglı bulundukları akimin sınırları dısında kalan yapıtlar da ortaya koymuslardır.
E
Adından söz ettiren bu romanda sanat ve yapısal yönden farklı bir dil kullanılmıs.
18 numaralı soru için açıklama 
A, B, C ve D seçeneklerindeki cümleler anlatım bakımından dogrudur. E seçenegindeki cümlede ise ‘sanat ve yapısal yönden’ ifadesinde tamlama yanlıslıgından kaynaklanan anlatım bozuklugu vardır. (Cevap E)
Soru 19
Demokrasi, bir katılım, özgürlüge, (I) insan haklarına (II) dayalı bir yönetim biçimi olup aynı zamanda (III) bir kültür, kisilik (IV) ve anlayıs (V) biçimi olarak da tanımlanabilir.
Bu cümledeki numaralanmıs sözlerden hangisi atılırsa anlatımda bir daralma olmaz?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
19 numaralı soru için açıklama 
‘Aynı zamanda’ ifadesini cümleden çıkarttıgımızda herhangi bir anlam daralması meydana gelmemektedir. Aynı zamanda ifadesini olup sözcügü zaten karsılamıstır. (Cevap C)
Soru 20
(I) Siir antolojileri hazırlanırken siir seçiminin tartısma konusu yapılmasından yana degilim. (II) Çünkü her antolojide seçilen siirler öznel ölçütlerle belirlenir. (III) Ben de bir antoloji hazırlayacak olsam, canimin istedigi sairden siir alırım antolojime. (IV) Seçimimden dolayı da kimseye hesap vermem gerekmez. (V) Antolojilerin degerlendirme bölümlerinde estetigin nesnel ve evrensel ölçütleri geçerlidir. (VI) Bu nedenle, hazırlayıcının yetenegi, zekâsı, yanlılıgı ve yansızlıgı bu bölümde ortaya çıkar.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense, ikinci paragraf hangi cümleyle baslar?
A
II.
B
III.
C
IV.
D
V.
E
VI.
20 numaralı soru için açıklama 
5. cümleye kadar siir seçiminden söz edilmistir. 5. cümleden itibaren ise antolojilerin degerlendirme bölümlerinden söz edilerek yeni bir konuya girilmistir. Yeni bir konu da yeni bir paragraf demektir. (Cevap D)
Soru 21
(I) Bilimsel çalısmaların temelinde öncelikle gerçegi anlama, ögrenme ve arastırma istegi vardır. (II) Bilim insaninin temel karakteriyse dürüstlüktür. (III) Söz konusu dürüstlügün dayanagı, gerçege duyulan saygıdır. (IV) Bütün bu saydıklarımıza, kendimizle ve gerçeklerle yüzlesebilmeyi yani özelestiriyi de eklemeliyiz. (V) Bu arada farklı görüslere açık olmayı ve görüslerimizi içtenlikle dile getirmeyi unutmamalıyız.
Bu parçadaki numaralanmıs cümlelerin hangisinden sonra “Bu saygı, bilim insaninin kendine, yaptıgı ise, bilime ve insana olan saygısıdır.” cümlesi getirilebilir?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
21 numaralı soru için açıklama 
Parçanın genel anlam akısı göz önüne alındıgında soru kökündeki cümlenin 3. cümleden sonra getirilmesinin uygun oldugu görülmektedir. (Cevap C)
Soru 22
Son kitabi, kararlastırdıgımız tarihte basıma hemen hemen hazırdı; fakat bir türlü bize teslim etmiyordu onu. “Bitmedi.” diyordu. Yalnızca bir sözcüktü aradıgı. Aylarca, biz o tek sözcügün bulunmasını bekledik. Kitap, o tek sözcük bulunmadıkça ona göre eksikti, istenilen düzeye erismemisti. Aylar sonra o tek sözcügü buldu ve kitaptaki yerine oturttu. Kitabi ancak o zaman yayımlayabildik.
Bu parçada anlatılan yazar asagıdakilerden hangisiyle nitelendirilebilir?
A
Yaptıgı plana siki sıkıya baglı kalan
B
Anlatımda yogunluga önem veren
C
Duygularını kolayca dile getiremeyen
D
Baskalarının önerilerini dikkate almayan
E
Yapıtlarını olustururken çok titiz davranan
22 numaralı soru için açıklama 
Bir tek sözcük için kitabın basımını aylarca geciktiren biri için yapıtlarını olustururken ‘çok titiz davranan sıfatı’ kullanılabilir. (Cevap E)
Soru 23
Çehov diyor ki: “At hırsızlarını anlattıgım zaman, at çalmanın kötü oldugunu da mutlaka belirtmemi isteyen kimseler oluyor; bunlar düsünmüyorlar ki bu benim degil, mahkemelerin isidir.”
Bu cümlede anlatılmak istenen asagıdakilerden hangisidir?
A
Okuyucuya ders vermek yazarın görevi degildir.
B
Yazarlar, ele aldıkları konuyu istedikleri biçimde yazmakta özgürdürler.
C
Basarılı yapıtlar degisik yorumlara açık olanlardır.
D
Okuyucular okudukları yapıtlarda, yasanan gerçekleri ararlar.
E
Yasananların bütün yönleriyle yansıtılması, yazarın kurgulama gücüne baglıdır.
23 numaralı soru için açıklama 
‘….düsünmüyorlar ki bu benim degil mahkemelerin isidir.’ ifadesinden bu cümlede anlatılmak istenenin “okuyucuya ders vermek yazarın görevi degildir” anlamı çıkarılabilir. (Cevap A)
Soru 24
1960’li yılların Türk filmlerinde, karakterler, sanatlı ve özentili bir dille konusturulurdu. Oysa filmleri izleyen genis kitleler böyle bir dille konusmuyorlardı. Roman, öykü, hatta siir dilinin sinemaya yanlıs biçimde yansıtılmasından kaynaklandıgını sandıgım tuhaf bir durumdu bu. Romanda belki egreti durmayan böyle bir dil, sinemada filmin estetigini bozan bir öge olmaktaydı. Böylesi bir dil, salt salon filmlerinde degil, köy filmlerinde de görülürdü.
Bu parçada bir döneme özgü Türk filmlerinin hangi yönü elestirilmektedir?
A
Karakterlerin gerçek yasamdakilere benzememesi
B
Sanat açısından zayıflıklar içermeleri
C
Kisilerin yapay bir dille konusmaları
D
Konularını günlük yasamdan seçmemeleri
E
İzleyicilerin ilgisini canlı tutacak nitelikte olmamaları
24 numaralı soru için açıklama 
‘Oysa filmleri izleyen genis kitleler böyle bir dille konusmuyorlardı.’ fadesinde türk filmlerinin ‘kisilerin yapay dille’ konusmaları açısından elestirildikleri sonucuna varılabilir. (Cevap C)
Soru 25
Hâlâ dolmakalemle yazıyorum. Defalarca yazdıktan sonra, artık bu sayfa oldu, dedigimde bilgisayara aktarıyorum. Her gün aksatmadan çalısıyorum. Ne var ki elimden çok is çıkmıyor. Hastalık derecesindeki hassasiyetlerim yüzünden oldukça yavas yazıyorum.
Bu sözleri söyleyen sanatçı asagıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?
A
Kendine özgü bir çalısma yöntemi olan
B
Yazdıklarını yayımlamaktan kaçınan
C
Titiz çalısan
D
Belli bir is disiplini olan
E
Az ve öz üreten
25 numaralı soru için açıklama 
Yazarın parçada sözü edilen özelliklerinden yazarın çalısmalarını basmaktan kaçınan biri oldugu yargısına temel olusturamaz. Diger ifadelere temel olusturan yargılar parçada mevcuttur. (Cevap B)
Soru 26
Dil, insanin en temel gereksinimlerinden biri olan iletisimi saglar. Dilin, söze dönüsebilmesi, onun dogal bir biçimde ögrenilmesini zorunlu kılar. Dile yatkınlık, genetik bir özellik olmasına karsın, gerçeklesmesi kültürel bir süreci, daha dogrusu bir ögrenme sürecini gerektirir. ste dilbilim, insana özgü dil yetisiyle, bu yetinin farklılasmasından kaynaklanan dilleri, bunların zaman içinde ugradıkları degisimleri ve isleyis biçimlerini inceleyen bir bilim dalıdır.
Bu parçada dille ilgili olarak asagıdakilerin hangisine deginilmemistir?
A
İnsanlar arası iliskilerde rolünün olduguna
B
Gelisiminin neye baglı olduguna
C
Söze dökülmesinde neye gereksinim duyulduguna
D
Söze dökülmesinde neye gereksinim duyulduguna
E
Degismesi güç bir kurallar dizgesi olusturduguna
26 numaralı soru için açıklama 
Parçaya baktıgımızda; “iletisimi saglaması” bize A seçenegini verir. “gerçeklesmesi kültürel bir süreci, daha dogrusu bir ögrenme sürecini gerektirmesi” bize B seçenegini verir. “dilen söze dönüsebilmesi …” bize C seçenegini verir. “iste dil bilim ……… bunların zaman içinde ugradıkları degisimleri ve isleyis biçimlerini inceleyen bir bilim dalı olması da” bize D seçeneginde deginilmistir. Parçada E seçenegindeki ifadeye deginilmemistir. (Cevap E)
Soru 27
Bilimsel bilginin uygarlıgın temelini olusturdugu günümüzde, yabancı dilin önemi görmezlikten gelinemez. yi temellendirilmis bir Türkçeyle desteklenen ikinci, üçüncü bir dil ögrenme, yeni dünyalara kapımızı aralayacak; bilgiye, bilime ulasmamızı kolaylastıracaktır. Öte yandan, yabancı dil ögreniminde sözlüklerin ayrı bir yeri vardır. Sözlükler salt sözcüklerin sıralandıgı kitaplar degildir. Onlarda aranan baska özellikler de vardır. Kullanımdaki yabancı dil sözlüklerinin eksikleri arasında Türkçe açıklamalarındaki özensizlik basta gelmektedir. Açıklamalar, Osmanlıca denilen Arapça, Farsça karısımı sözcüklerle yapıldıgından onları anlamak için çogu kez ayrı bir Türkçe sözlüge gerek duyulmaktadır.
Bu parçada asagıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?
A
Sözlük kullanılmadan yabancı dil niçin ögrenilemez?
B
Yabancı dil ögrenmenin saglayacagı yararlar nelerdir?
C
Türkçe sözlükler, yetersiz yabancı dil sözlüklerine nasıl yardımcı olmaktadır?
D
Yabancı dil sözlükleri hangi bakımdan elestirilmektedir?
E
Günümüz uygarlıgının temel dayanagı nedir?
27 numaralı soru için açıklama 
Parçada, B, C, D ve E seçeneklerindeki soruların yanıtı vardır. “Sözlük kullanılmadan neden yabancı dil ögrenilemez?” sorusunun yanıtı yoktur. (Cevap A)
Soru 28
Öykünme (taklit), sanatçının çıraklık döneminde gerekli bir seydir. Çalısmaları ürüne dönüstürülmüs olsun olmasın, her sanatçı, her edebiyatçı böyle bir süreçten geçmistir. Denilebilir ki öykünme imrenmenin bir ileri asamasıdır. mrenme sanatçı olmaya, öykünme de sanat üretmeye yöneltir insani. Sonrasında ya vazgeçer insan öykünmeden ya da inat eder, sürdürür. Sürdürenler gün gelir yapılmıs bir seyi yeniden yapmanın anlamsız oldugunu fark eder. Özgün olanı, yani farklı olanı veya daha iyisini yapmaya koyulursa amacına ulasır; ama öykünmeye devam ederse o bir sanatçı olmaz bir zanaatçı olur, o kadar.
Bu parçadan asagıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
A
Her sanatçı baskalarını örnek alarak yetisir.
B
Basarıya giden yol, çabalarını sabırla sürdürmekten geçer.
C
Sanatta baskalarına özenme bir alıskanlık durumuna dönüstürülmemelidir.
D
Basarılı bir sanatçı, gözleme ve arastırmaya öncelik vermelidir.
E
Var olan sanat eserlerinin benzerlerini üretenler gerçek bir sanatçı sayılmazlar.
28 numaralı soru için açıklama 
Dikkatlice yapılmıs bir okuma sonucunda parçada A, B, C ve E seçeneklerine temel olusturacak ifadelerin oldugunu ancak D seçenegine temel olabilecek bir ifade parçada yer almadıgını bize gösterecektir. (Cevap D)
Soru 29
Okumak, “Peki ya böyle olsaydı?”dan yola çıkılarak yapılan bir zihin güçlendirme, ruh tazeleme etkinligidir. Ayni zamanda baska bir benligi tanımak, onunla ayni yöne gitmektir. Okurken, okunan metinle okur arasında duygusal bir bag olusur. Okumaya kendini kaptıran okur, kendi benliginden çıkıp okudugu karakterin dünyasında bir yere yerlesir, bir rüya gibi. Bu garip gerçeklikle neyin ne oldugu, yasamın ve insanin bütün karmasıklıgı, bilinmezligi sanki daha kolay anlasılır. Yasam, okurun karsısına daha önce hiç görünmedigi bir biçimde çıkar ve okurun bir daha onu öyle görebilme olanagı yoktur.
Bu parçadan okumayla ilgili olarak asagıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
A
İnsana degisik bakıs açıları kazandırır.
B
Okurun hiç düsünemeyecegi farklı durumlarla karsılasmasını saglar.
C
Sorunlarımızı çözmenin en etkili yoludur.
D
Yasamı ve baskalarını daha iyi tanımamıza yardımcı olur.
E
Okur, okudugu kitapların kisileriyle özdeslesir.
29 numaralı soru için açıklama 
Parçadan hareketle okumanın sorunlarımızı çözmenin en etkili yolu oldugu söylenemez. (Cevap C)
Soru 30
Dogru beslenme, aslında basit bir matematik problemidir. Ama her bünye için ayrı toplamalar ve çıkarmalar yapılması gerekir. Uzmanlar: “En iyi beslenme yöntemi, yasamı en az kaloriyle sürdürmektir.” diyor ve hemen ardından ekliyorlar: “Ama herkesin kendine göre bir ‘en az kalori esigi’ yani bir gereksinim siniri vardır. Bu sinirin altına düsmemek gerekir. Kas, kemik, organ hatta gerekli oranda yag dokusunu koruyacak biçimde, en düsük miktara yakın ölçüde besin tüketerek yasamak gerekiyor. ste bunu basardıgınızda ömrünüz uzuyor. Eski bir arkadasınızla karsılastıgınızda arkadasınızın çok saglıklı ve iyi göründügünüzü söylemesi, ömrünüzü daha da uzatıyor; çünkü ruh saglıgınız korunmus oluyor.”
Bu parçadan asagıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
A
Zayıflık her zaman için saglık demek degildir
B
Besin tüketimi belirli ölçülere göre olmalıdır.
C
Bedensel saglıkla ruhsal saglık arasında bir iliski vardır.
D
Fazla kalori almaktan kaçınılmalıdır.
E
Her kisinin kalori ihtiyacı farklı olabilir.
30 numaralı soru için açıklama 
Paragraf sorularını çözerken paragrafta yer almayan; ama gerçek hayatta dogrulugu olan bir seyi dogru kabul edip ona göre hareket edersek yanlıs çözeriz. Zayıflıgın her zaman için saglık demek olmadıgı dogru bir bilgi olabilir. Ancak bir bilgi paragrafta yer almadıgı içim bir paragrafta A seçenegindeki yargıya varılamaz. Diger ifadelere ulasılabilir. (Cevap A)
Soru 31

isleminin sonucu kaçtır?
A
3
B
9
C
15
D
27
E
45
31 numaralı soru için açıklama 
Soru 32

isleminin sonucu kaçtır?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
32 numaralı soru için açıklama 
Soru 33
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
33 numaralı soru için açıklama 
Soru 34
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
34 numaralı soru için açıklama 
Soru 35
a bir dogal sayı olmak üzere,

sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 18 olduguna göre, a kaçtır?
A
3
B
4
C
5
D
6
E
7
35 numaralı soru için açıklama 

Soru 36
A
3,4
B
5,1
C
6,8
D
8,5
E
10,2
36 numaralı soru için açıklama 
Soru 37
A
1
B
2
C
6
D
7
E
12
37 numaralı soru için açıklama 



Soru 38
b < a < 0
olduguna göre, asagıdakilerden hangisi yanlıstır?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
38 numaralı soru için açıklama 

Soru 39
a, b, c ardısık çift dogal sayılar ve a < b < c olmak üzere,

olduguna göre, c kaçtır?
A
84
B
86
C
88
D
90
E
92
39 numaralı soru için açıklama 
Soru 40
a, b tamsayılar ve
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
40 numaralı soru için açıklama 
Soru 41
Hem 3 hem de 5 ile bölündügünde 2 kalanını veren iki basamaklı dogal sayıların toplamı kaçtır?
A
321
B
318
C
327
D
331
E
342
41 numaralı soru için açıklama 
Hem 3 hem de 5 ile bölündügünde 2 kalanını veren sayılar 3 ile 5’in en küçük ortak katına (OKEK(3,5)= 15) bölündügünde de 2 kalanını verecektir, bu tip sayılara x sayıları diyelim: OKEK3,5 = 15 tir. ki basamaklı sayılar 10’a esit veya büyük, 100’den küçük olan sayılardır.
Soru 42
Birler ve onlar basamagında aynı rakam, yüzler basamagında bundan farklı bir rakam bulunan kaç tane üç basamaklı sayı vardır?
A
27
B
81
C
89
D
90
E
99
42 numaralı soru için açıklama 
Soru 43
Birbirinden farklı A, B, C ve D rakamları kullanılarak olusturulan ve
A . B = C . D
kosulunu saglayan dört basamaklı ABCD sayılarından en büyügü, en küçügünden kaç fazladır?
A
8160
B
8020
C
7640
D
7540
E
7450
43 numaralı soru için açıklama 
Soru 44
x, y, z pozitif tamsayılar ve
x . y = 30
y . z = 45
x . z = 54
olduguna göre, x . y . z çarpımı kaçtır?
A
260
B
330
C
300
D
270
E
240
44 numaralı soru için açıklama 
Soru 45
32x – 4 . 3x + 3 = 0
denklemini saglayan kaç tane x gerçel sayısı vardır?
A
1
B
2
C
3
D
4
E
5
45 numaralı soru için açıklama 
Soru 46
Agırlıkça % 70’i un olan 70 kg lık un- seker karısımına 14 kg daha un katılınca un oranı agırlıkça % kaç olur?
A
75
B
78
C
81
D
84
E
85
46 numaralı soru için açıklama 
Soru 47
2 ceket ile 4 pantolon 420 YTL satılmaktadır. Bir ceket 10 YTL ucuza, pantolon 20 YTL pahalıya satılsaydı ceket ile pantolonun fiyatları esit olacaktı.
Buna göre, bir ceketin fiyatı kaç YTL dir?
A
75
B
80
C
85
D
90
E
95
47 numaralı soru için açıklama 
Soru 48
Bir manav aldıgı bir miktar armudun kilogramını 2,5 YTL den satarsa 40 YTL zarar, 5 YTL den satarsa 160 YTL kâr elde ediyor.
Buna göre manav, armutları toplam kaç YTL ye almıstır?
A
200
B
240
C
280
D
300
E
320
48 numaralı soru için açıklama 
Manavın a kg armudu olsun ve manav a kg armudu x YTL’ye alsın: 2,5 . a = x – 40 (I) 5 . a = x + 160 (II) Soru x bilinmeyenini sorduguna göre, a bilinmeyenini x parametresi ile ifade etmemiz gerekir.
(I) nolu denklemde
Soru 49
Üç sepetten birincisine 5 lik, ikincisine 10 luk, üçüncüsüne de 15 lik demetler halinde baglanmıs karanfiller konacaktır. Sepetlerdeki demet sayısının aynı olması istenmektedir.
Bu is için elde 216 tane karanfil olduguna göre, eldeki tüm karanfilleri kullanmak ve bu kosulu karsılamak için en az kaç tane karanfile daha ihtiyaç vardır?
A
18
B
20
C
24
D
26
E
30
49 numaralı soru için açıklama 

Sepetlerdeki demet sayısı k olsun
Sepet I’deki karanfil sayısı = 5 k
Sepet II’deki karanfil sayısı = 10 k
Sepet III’deki karanfil sayısı = 15 k
O halde toplam 5k + 10k + 15 k = 30k bulunur.
Yani karanfillerin bu kurallar dahilinde demet haline getirilmesi ve sepetlere konulması için eldeki karanfil sayısı 30 un katı olmalıdır.

Bu durumda ya (216 – 210) 6 karanfil artacak ya da (240 – 216) 24 karanfile daha ihtiyaç duyulacaktır.
(Cevap C)
Soru 50
Bir otobüsteki 45 yolcudan u kadın, digerleri erkektir. Otobüsten hepsi erkek olan bir miktar yolcu indikten sonra otobüste kalan erkek yolcuların sayısının, otobüste kalan tüm yolcuların sayısına oranı oluyor.
Buna göre, otobüsten inen yolcu sayısı kaçtır? Otobüste ilk durumda E kadar erkek, K kadar kadın yolcu var ise;
A
8
B
10
C
12
D
13
E
15
50 numaralı soru için açıklama 

Soru 51
Bir isyerindeki odaların %70 inde bilgisayar, %50 sinde teyp vardır.
Bu isyerinde her odada teyp ya da bilgisayardan en az biri bulunduguna ve yalnız bilgisayar bulunan 5 oda olduguna göre, yalnız teyp bulunan kaç oda vardır?
A
2
B
3
C
4
D
6
E
7
51 numaralı soru için açıklama 
Soru 52
Bir torbada 2 kırmızı, 2 beyaz, 1 sarı top bulunmaktadır. Torbadan çekilen top geri bırakılmaksızın art arda 2 tane top çekiliyor.
İkinci çekilen topun sarı olma olasılıgı kaçtır?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
52 numaralı soru için açıklama 
Soru 53
Ahmet okula gitmek için evden ayrıldı. Bir süre sonra cüzdanının yanında olmadıgını fark etti. Eve dönüp cüzdanını bir süre aradı. Cüzdanını bulduktan sonra okula dogru tekrar yola çıktı.
Bu öyküye göre, Ahmet’in eve olan uzaklıgının zamana göre degisimini gösteren grafik asagıdakilerden hangisi olabilir?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
53 numaralı soru için açıklama 
Ahmet ile ilgili bu hikayeyi parçalara ayırmak mümkündür. 1) Ahmet okula gitmek için evden ayrıldı. 2) Bir süre sonra cüzdanının yanında olmadıgını fark etti ve eve dönüp, 3)Cüzdanını bir süre aradı . Cüzdanını bulduktan sonra, 4)Okula dogru tekrar yola çıktı. 1’) Ahmet evden ayrılıyor. 2’)Ahmet eve yaklasıyor ve eve giriyor. 3’)Ahmet evde zaman geçiriyor. 4’)Ahmet okula dogru tekrar yola çıkıyor. O halde grafik C seçenegindeki gibi olabilir.
Soru 54
a bir tamsayı olmak üzere bir üçgenin kenar uzunlukları a, a + 1, a + 2 birimdir.
a ( a + 1) (a + 2)= 504 olduguna göre, bu üçgenin çevresinin uzunlugu kaç birimdir?
A
16
B
18
C
21
D
24
E
26
54 numaralı soru için açıklama 

Soru 55

Yukarıdaki verilere göre, x kaç derecedir?
A
15
B
25
C
30
D
45
E
60
55 numaralı soru için açıklama 
Soru 56

ABCDEF bir düzgün altıgen AB = 8 cm Sekildeki O merkezli çember, FDB üçgeninin iç teget çemberi olduguna göre, çemberin yarıçapı kaç cm dir?
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
56 numaralı soru için açıklama 
Soru 57
A
Şıkkı
B
Şıkkı
C
Şıkkı
D
Şıkkı
E
Şıkkı
Soru 58
58.–60. SORULARI ASAGIDAK BLGLERE GÖRE YANITLAYINIZ. Asagıdaki tablo, turuncu, yesil ve mor renkteki boyaları elde etmek için hangi renkteki boyalardan yüzde olarak ne kadar kullanılması gerektigini göstermektedir.

Kırmızı, beyaz ve mavi renkteki boyalar kullanılarak 1200 gramlık mor renkli boya elde edilmek isteniyor.
Bu is için kaç gram kırmızı boya gerekmektedir?
A
400
B
480
C
500
D
550
E
600
58 numaralı soru için açıklama 
Soru 59

Yukarıdaki dairesel grafik, asagıdakilerden hangisini göstermektedir?
A
Yesil rengi olusturan ana renklerin dagılımını
B
Mor rengi olusturan ana renklerin dagılımını
C
Turuncu rengi olusturan ana renklerin dagılımını
D
Beyaz rengin turuncu, mor ve yesil renkleri olusturma yüzdelerinin daglımını
E
Mavi rengin turuncu, mor ve yesil renkleri olusturma yüzledelerinin dagılımını
59 numaralı soru için açıklama 
Soru 60
Mor, turuncu ve yesil renkteki boyalar esit miktarlarda karıstırılarak baska bir boya olusturuluyor.
Bu karısımdaki beyaz boya oranı yüzde kaçtır?
A
15
B
20
C
25
D
30
E
35
60 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
60 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425
2627282930
3132333435
3637383940
4142434445
4647484950
5152535455
5657585960
Son
Geri dön
Başarıyla tamamladınız.
sorular
soru
Aldığınız skor
Doğru
Yanlış
Partial-Credit
Sınavı henüz tamamlamadınız. Eğer sayfadan ayrılırsanız, verdiğiniz yanıtlar kaybolacak!
Correct Answer
You Selected
Not Attempted
Final Score on Quiz
Attempted Questions Correct
Attempted Questions Wrong
Questions Not Attempted
Total Questions on Quiz
Question Details
Results
Date
Score
İpucu
Time allowed
minutes
seconds
Time used
Answer Choice(s) Selected
Question Text
Sona erdi
Daha çok pratiğe ihtiyaç var
Böyle devam et
Kötü değil
İyi çalışıyor
Mükemmel
Exit mobile version